Κρήτη: Πού «άγγιξε» τους 40 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

Κρήτη
Κρήτη: Πού «άγγιξε» τους 40 βαθμούς Κελσίου το θερμόμετρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήρθε για να μείνει, τελικά στην Κρήτη, μέχρι την πρώτη μέρα του Ιούλη το κύμα μίνι καύσωνα που πλήττει από προχθές Τετάρτη το νησί μας και ολόκληρη τη χώρα

Ήρθε για να μείνει, τελικά στην Κρήτη, προκειμένου να μας... ταξιδέψει μέχρι την πρώτη μέρα του Ιούλη το κύμα μίνι καύσωνα που πλήττει από προχθές Τετάρτη το νησί μας και ολόκληρη τη χώρα.

Όπως ανέφερε στη «ΝΚ» ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, μπορεί η χθεσινή μέρα να ήταν η πιο ζεστή, αλλά σε αυτό το κύμα του καύσωνα οι θερμοκρασίες θα μείνουν σε υψηλά επίπεδα και σήμερα, όπως και το σαββατοκύριακο, με κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα με τα οποία θα πάμε ως το τέλος του μήνα, χωρίς προς το παρόν να μπορεί να γίνει πρόβλεψη για τον ερχομό του Ιουλίου.

Ως μη φυσιολογικές για την περίοδο αυτή χαρακτήρισε τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κρήτη τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Λαγουβάρδος. «Δεν είναι φυσιολογικές αυτές οι θερμοκρασίες. Είναι πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Και αρκετά μάλιστα πάνω από τα φυσιολογικά. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για ολόκληρη τη χώρα», μας είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός μετεωρολόγος. «Έχουμε ήδη ένα δεκαήμερο που οι θερμοκρασίες στη χώρα μας είναι πάνω από τα κανονικά. Άλλες μέρες λιγότερο, άλλες περισσότερο».

«Ήρθε για να μείνει»

Τι γίνεται τώρα λοιπόν από σήμερα Παρασκευή; Θα έχουμε σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας; Το αντίθετο, όπως μας λέει ο Κώστας Λαγουβάρδος: «Στη χώρα θα αρχίσει να πέφτει η θερμοκρασία από Βορρά προς Νότο, αλλά αυτό δε θα γίνει τώρα στην Κρήτη. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα έχουμε και αύριο (σ.σ. σήμερα) ζέστη, αλλά όχι τόσο πολύ. Και το Σάββατο (σ.σ. αύριο) θα έχει αρκετή ζέστη, ενώ την Κυριακή ανεβαίνει και πάλι η θερμοκρασία στο νησί. Θα έλεγα ότι σε γενικές γραμμές με υψηλές θερμοκρασίες θα πάμε μέχρι το τέλος του μήνα σε όλη τη χώρα. Στο τριήμερο από Κυριακή μέχρι Τρίτη, μάλιστα, υπάρχει η πιθανότητα να ξαναδούμε θερμοκρασίες 35, 36 και 37 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Κρήτης».

Τέλος, ο κ. Λαγουβάρδος, αυτές οι καιρικές συνθήκες έχουν σχέση με το κύμα του καύσωνα που έχει πλήξει την Ευρώπη και μάλιστα πολύ πιο δύσκολα σε σχέση με τη δική μας χώρα. «Το καλό που μπορούμε να πούμε είναι», όπως καταλήγει, «ότι οι θερμότερες μάζες, ευτυχώς, τις επόμενες μέρες μένουν πάνω από την κεντρική Μεσόγειο. Επομένως, περιφερειακά ακουμπούν τη χώρα μας. Γι’ αυτό θα πέσει λίγο η θερμοκρασία, αλλά θα έχει αρκετή ζέστη - ενώ νότια Ιταλία και Σικελία θα έχουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πάντως, οι άλλες χώρες έχουν περάσει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τη χώρα μας και πολύ μεγαλύτερες αποκλίσεις από τα κανονικά τους. Διότι, όταν έχει 40 βαθμούς στη βόρεια Γερμανία, είναι κάτι χαρακτηριστικό. Μέχρι την 1η Ιουλίου, λοιπόν, θα πάμε με ζέστη και μετά βλέπουμε», κατέληξε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος.

Στα ύψη ο υδράργυρος

Η Μεσαρά σε επίπεδο Κρήτης έδωσε χθες την υψηλότερη τιμή στις μέγιστες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στο νησί. Αναλυτικότερα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφηκαν χθες στην Κρήτη από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπως μας τις μετάφερε ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος, είναι: στην Πλώρα του δήμου Γόρτυνας 38,9 βαθμοί Κελσίου, στις Βουκολιές Χανίων 36,9 βαθμοί Κελσίου και στο φράγμα Ποταμών στο Αμάρι Ρεθύμνου 36,6 βαθμοί Κελσίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News