Ηράκλειο: Κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ - ΠΕΔ Κρήτης για ενεργειακό κόστος και εκλογές

Κρήτη
Ηράκλειο: Κοινή συνεδρίαση ΚΕΔΕ - ΠΕΔ Κρήτης για ενεργειακό κόστος και εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης θα συζητηθούν τα δημόσια έργα που κινδυνεύουν και το φλέγον ζήτημα των δασικών χαρτών

Στο Ηράκλειο βρίσκεται σήμερα το προεδρείο της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιεί κοινή συνεδρίαση με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης, την ολομέλεια των δημάρχων της Κρήτης, των αντιπροσώπων της ΠΕΔ Κρήτης στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ και του Εποπτικού Συμβουλίου, με την ημερήσια διάταξη να περιλαμβάνει όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπως το θέμα του ενεργειακού κόστους των δήμων, των εκλογών στην αυτοδιοίκηση του χρόνου και πώς αυτές θα γίνουν, θέματα που σχετίζονται με το προσωπικό και την υποστελέχωση άλλα και φλέγοντα ζητήματα που ανακύπτουν στην καθημερινότητα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, είχε συνάντηση στο δημαρχείο Ηρακλείου με τον δήμαρχο, Βασίλη Λαμπρινό, με τον οποίο συζήτησαν εκτός από τα προβλήματα της καθημερινότητας στον δήμο και για τα αναπτυξιακά έργα που εκτελούνται.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που σχετίζεται με τα οικονομικά κόστη των δήμων, εξηγώντας ότι είναι τα ίδια με αυτά που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους και πως η ενέργεια το πρώτο εξάμηνο του 2022 εκτινάχθηκε με έναν συντελεστή «επί δύο ή και επί τρία».

«Πήραμε μια πρώτη βοήθεια τον Μάρτιο, 114 εκατομμύρια ευρώ συν 14 εκατομμύρια για τις σχολικές επιτροπές. Πρέπει όμως άμεσα να δοθεί μια νέα οικονομική ενίσχυση. Έχει υποσχεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών άλλα 100 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία πρέπει άμεσα να δοθούν, αν και θεωρώ πως θα καλύψουν μόνο ένα μέρος της δαπάνης», σημείωσε ο κ. Παπαστεργίου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των ΔΕΥΑ που δεν έχει -όπως τόνισε- τακτοποιηθεί.

«Είναι μεγάλο θέμα τι θα γίνει με τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και τους δήμους που έχουν τμήματα ύδρευσης, που τα κόστη έχουν ξεφύγει εντελώς. Η ηλεκτρική ενέργεια είναι το δεύτερο κέντρο κόστους των επιχειρήσεων και δυστυχώς δεν έχουμε δει ακόμη οι ΔΕΥΑ να έχουν μπει στον σχεδιασμό για ενίσχυση, όπως έχει γίνει ορθά για πολλούς άλλους τομείς της επιχειρηματικότητας, όπως είναι τα αρτοποιεία. Μια τέτοια λύση, μια λύση, δηλαδή, κοντά στα 200 ευρώ στη μεγαβατόρα με τον τρόπο που έγινε -αναδρομικά και για τους αρτοποιούς- θα είναι μια λύση που αρμόζει απόλυτα και για τις ΔΕΥΑ της χώρας», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των βρεφικών σταθμών, εξηγώντας ότι η σκέψη που επεξεργάζονται είναι «να μπορέσουμε να μικρύνουμε το όριο στους βρεφικούς και αντίστοιχα να μεγαλώσουμε το όριο των παιδικών σταθμών, δηλαδή να παίρνουν παιδιά από δύο ετών». Όπως επεσήμανε, είναι μία σκέψη την οποία επεξεργάζεται και η επιστημονική επιτροπή, καθώς -όπως υποστήριξε- δεν αποτελεί μόνο ζήτημα των δήμων αλλά και των επιστημόνων, «οι οποίοι θα δουν αν παιδαγωγικά αυτό είναι αποδεκτό. Αν όντως είναι αποδεκτό, θα μπορέσουμε τότε στους παιδικούς σταθμούς να φιλοξενήσουμε πολλά από τα παιδιά των βρεφικών, γιατί κακά τα ψέματα οι βρεφικοί σταθμοί είναι εξαιρετικά απαιτητικές δομές που δεν συμφέρουν και τους ιδιώτες, άρα μόνο οι δήμοι επί της ουσίας σε μεγάλο βαθμό τις υλοποιούν με κόστη από τους προϋπολογισμούς των δήμων».

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι η αυτοδιοίκηση δεν θέλει εκλογές γιατί «απορυθμίζουν και αποπροσανατολίζουν τους δήμους και τους πολίτες από τα προβλήματα» και συμπλήρωσε: «Ελπίζουμε οι εκλογές να γίνουν στην ώρα τους, έτσι ώστε να έχουμε έναν ακόμη χρόνο μπροστά μας να υλοποιήσουμε αυτά τα έργα που έχουμε και να λύσουμε πολλά από τα προβλήματα που έχει η αυτοδιοίκηση».

Τέλος, για τους δασικούς χάρτες ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι -όπως έχουν ενημερωθεί από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά- το θέμα βαίνει προς επίλυση. «Είναι ένα θέμα, το οποίο αν προχωρήσει, όπως φαίνεται να προχωρά, είναι καταστροφικό, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει διάθεση να λυθεί», σημείωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News