Κρήτη: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι - Διαδήλωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Κρήτη
Κρήτη: Στους δρόμους οι συνταξιούχοι - Διαδήλωση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πεινάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι σήμερα», καταγγέλλει ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ στον νομό Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς, λέγοντας πως δεκάδες συνταξιούχοι της Κρήτης θα βρίσκονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας

«Όχι άλλα ψίχουλα κοροϊδίας» θα βροντοφωνάξουν σήμερα έξω από το Μέγαρο Μαξίμου οι συνταξιούχοι της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, που θα ανταποκριθούν στο πανελλήνιο κάλεσμα των εκπροσώπων τους για να διεκδικήσουν πίσω την κλεμμένη τους αξιοπρέπεια.

«Πεινάνε οι χαμηλοσυνταξιούχοι σήμερα», καταγγέλλει ο πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ στον νομό Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς, λέγοντας πως δεκάδες συνταξιούχοι από τους τέσσερις νομούς της μεγαλονήσου θα βρίσκονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας, με ραντεβού στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, απ’ όπου και θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις κεντρικές ανακοινώσεις, «η συγκέντρωση με πορεία θα κατευθυνθεί προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει ζητηθεί συνάντηση αντιπροσωπίας των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με τον κ. πρωθυπουργό».

Οι συνταξιούχοι θα διαδηλώσουν ενάντια στις περικοπές και την ακρίβεια, διεκδικώντας αυξήσεις στις συντάξεις τους και επιστροφή της 13ης και της 14ης σύνταξης, απορρίπτοντας τα «ψίχουλα της κοροϊδίας».

Ειδικότερα, απαιτούν «να δοθούν τώρα αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, σε όλο το ποσό των καταβαλλόμενων συντάξεων μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς, κατώτατη σύνταξη στα 650 ευρώ, άμεση έκδοση συντάξεων, να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ και να αποδοθούν οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

«Έρχονται και μας ζητούν χρήματα»

Όπως αποκαλύπτει στη «ΝΚ» σήμερα ο πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς, «έρχονται συνταξιούχοι στο σωματείο μας και μας ζητάνε άλλος 10 και άλλος 20 ευρώ για να συμπληρώσουν το ποσό που τους χρειάζεται και να πάρουν τα φάρμακά τους. Εκεί έχει φτάσει η κατάσταση»!

Στο σημείο αυτό προσθέτει ότι είναι κι άλλοι πολλοί μικροσυνταξιούχοι στην Κρήτη οι οποίοι κυριολεκτικά πεινάνε, «αλλά δε θέλουν να το πουν γιατί είναι περήφανοι και ντρέπονται».

Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως τα πράγματα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια δεν είναι απλά χειρότερα... είναι πάρα πολύ χειρότερα. «Και αυτά τα επιδόματα που δίνει η κυβέρνηση, τα 100 και τα 200 ευρώ, τι να μας κάνουν; Πού να πρωτοπάνε; Η κατάσταση όσο πάει και χειροτερεύει»... Στο ερώτημά μας αν ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα μπροστά στην παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ο Ανδρέας Κριαράς απαντάει με νόημα: «Λεφτά για τις τράπεζες υπάρχουν. Για τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές υπάρχουν. Οι συνταξιούχοι δεν κάνουν επαιτεία. Τα λεφτά τους ζητάνε. Αυτά που δούλεψαν και τους τα κόψανε».

Στο σημείο αυτό τονίζει ότι οι περικοπές που έγιναν με μνημόνια σε βάρος των συνταξιούχων ανέρχονται σε 40 με 50%. «Την ίδια ώρα το κόστος ζωής έχει “πιάσει ταβάνι”. Πας στο σούπερ-μάρκετ και δεν έχεις λεφτά να ψωνίσεις».

Το κάλεσμα για την Αθήνα - «Όχι άλλα ψίχουλα κοροϊδίας»

Αναλυτικά, στο κάλεσμα των συνταξιοδοτικών φορέων της χώρας για τη σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση αναφέρονται τα εξής: «Ο δρόμος του αγώνα είναι η μοναδική μας δύναμη, δυνατότητα και ελπίδα, για να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα που ζούμε.

Να μη λείψει κανένας και καμιά... H ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας και του λαού τσακίζεται.

Για μια ακόμη φορά να βροντοφωνάξουμε μπροστά στο πρωθυπουργικό μέγαρο με όλη μας τη δύναμη:

  • Δεν αντέχουμε τις περικοπές. Δεν αντέχουμε την ακρίβεια. Απαιτούμε να ζήσουμε με τις συντάξεις που πληρώσαμε, μαζί και με τη 13η και 14η σύνταξη, που τις πληρώσαμε με τη δουλειά μας και τις περικόψατε. Όχι με τα ψίχουλα της κοροϊδίας.
  • Να δοθούν τώρα αυξήσεις που η ακρίβεια “τσακίζει κόκκαλα”, και όχι το 2023, σε όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε όλο το ποσό των καταβαλλομένων συντάξεων, μαζί με το ποσό της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.
  • Κατώτερη σύνταξη στα 650 ευρώ από τα 384 που είναι σήμερα. Οι κατώτερες συντάξεις φτάνουν να καλύψουν το 15νθήμερο και οι μεγαλύτερες τις 22 ημέρες τον μήνα.
  • Να εκδοθούν άμεσα οι συντάξεις μας, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται και να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ.
  • Να αποδοθούν τώρα οι παρακρατημένες συνδρομές στις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
  • Να γίνει τώρα άμεσα πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία, και να ανοίξουν αυτά που έχουν κλείσει. Να δημιουργηθούν παντού δημόσιες δομές οίκων ευγηρίας.
  • Να καταργηθεί η αντεργατική, αντιλαϊκή και αντιασφαλιστική νομοθεσία και η φοροληστεία.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας από την ακρίβεια.
  • Να ανακεφαλαιοποιηθούν τώρα τα ασφαλιστικά μας ταμεία.
  • Όχι στον καταστρεπτικό ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την οποία καταδικάζουμε και απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες, είμαστε ξανά στο ιερό πεζοδρόμιο του αγώνα και διεκδικούμε ό,τι έχουμε πληρώσει με τη δουλειά μας. Δε χρωστάμε σε κανέναν, δε δανειστήκαμε, δε μας χαρίστηκε τίποτε από καμιά κυβέρνηση και απαιτούμε από τον πρωθυπουργό να δεχτεί την αντιπροσωπία μας.

Χορτάσαμε από ψέματα και υποσχέσεις από όλες τις κυβερνήσεις. Χορτάσαμε τα παιχνίδια: ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον, για να συνεχίζουν την ίδια αντισυνταξιουχική-αντιλαϊκή πορεία, αφήνοντάς μας με πενιχρές συντάξεις, χωρίς γιατρούς, νοσοκομεία και φάρμακα. Χορτάσαμε τους “καβγάδες σας” για να διαμορφώνετε εντάσεις ανάμεσα στον λαό για τις ψήφους στις εκλογές και για να συνεχίζετε τις καταστροφικές σας πολιτικές.

Κατεβαίνουμε όλοι και όλες στον δρόμο του αγώνα και απαιτούμε λύσεις στα προβλήματά μας. Συνεχίζουμε σταθερά σε αυτόν τον μονόδρομο, γιατί μέσα από τη δράση και τους αγώνες καταφέραμε να αποκρούσουμε, να καθυστερήσουμε αντιλαϊκά-αντισυνταξιουχικά μέτρα. Σωτήρες δεν υπάρχουν, μόνο με μαζική συμμετοχή και δράση μπορούμε να αποτρέψουμε αυτή την καταστροφή που ζούμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News