Χανιά: Ανοικτή σύσκεψη για τη στήριξη των 8 φοιτητών - Αύριο καταθέτουν

Κρήτη
Χανιά: Ανοικτή σύσκεψη για τη στήριξη των 8 φοιτητών - Αύριο καταθέτουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονες αντιδράσεις στο φοιτητικό κόσμο για τις διώξεις φοιτητών - Συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων

Έντονες αντιδράσεις στους κόλπους των φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει πυροδοτήσει η κλήση μελών του φοιτητικού κινήματος από την Ασφάλεια Χανίων για τη διενέργεια προανάκρισης αναφορικά με περιστατικό που καταγγέλθηκε από την κοσμητεία του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών – Μηχανικών Υπολογιστών. Tο απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη με τη συμμετοχή προέδρων σωματείων και φοιτητών ενώ το πρωί της Παρασκευής 24 Ιουνίου, διοργανώνεται συγκέντρωση έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Χανίων όπου θα μεταβούν για να καταθέσουν οκτώ φοιτητές.

Οκτώ φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη φοιτητικών συλλόγων του ιδρύματος, θα αναμένεται να περάσουν αύριο Παρασκευή 24 Ιουνίου, το κατώφλι της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων προκειμένου να καταθέσουν για κινητοποιήσεις του περασμένου Οκτωβρίου ενάντια σε μια προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης συνδικαλιστικής δράσης φοιτητή.

«Η πραγματικότητα είναι ότι ο φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εφαρμογή του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη  για πειθαρχική δίωξη για αφισοκόλληση», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλης Πρασόπουλος, ενώ μέλος του Συλλόγου Φοιτητών Κωνσταντίνος Τσακιρόπουλος αναφέρει «Συμφοιτητής μας θα περνούσε πειθαρχική δίωξη επειδή κόλλησε μια πολιτική αφίσα. Τα αντανακλαστικά του κόσμου ήταν άμεσα και βρεθήκαμε στο γραφείο του κοσμήτορα του ΗΜΗ του κ. Καρυστινού γύρω στα 120 άτομα».

Τότε η πρυτανική αρχή με ανακοίνωση της έκανε γνωστό ότι θεώρησε λήξαν το περιστατικό ωστόσο η κοσμητεία του τμήματος ΗΜΜΥ εξέδωσε χωριστή ανακοίνωση στην οποία γινόταν λόγος για ομηρεία του καθηγητή κ. Καρυστινού από φοιτητές και εξωπανεπιστημιακούς.

Ο κ. Πρασόπουλος χαρακτήρισε την ανακοίνωση συκοφαντική: «Βγήκε μια συκοφαντική ανακοίνωση από την κοσμητεία η οποία έγινε και ο Δούρειος Ίππος της κυβέρνησης , να παρακάμψει το αυτοδιοίκητο και να καλέσει τον εισαγγελέα για πρώτη φορά μετά τη χούντα στα ελληνικά πανεπιστήμια».

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον Νοέμβριο η Υπουργός να κάνει δημόσια δήλωση που έλεγε ότι θα καλέσει τον εισαγγελέα να πάρει θέση», ανέφερε ο κ. Τσακιρόπουλος.

Για προσπάθεια ποινικοποίησης και διαμόρφωσης κλίματος τρομοκράτησης των φοιτητών που αγωνίζονται, κάνουν λόγο οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης που την Τετάρτη 22 Ιουνίου, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία ενώ το απόγευμα συμμετείχαν σε ανοιχτή σύσκεψη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στην οποία έδωσαν το παρόν πρόεδροι σωματείων και συλλόγων εργαζομένων.

«Σήμερα βλέπουμε να δεχόμαστε κι εμείς μια επίθεση και θέλουμε να συντονιστούμε μαζί με αυτούς τους ανθρώπους και με κάθε άνθρωπο που έχει τα στοιχειώδη δημοκρατικά αισθήματα, ούτως ώστε να κάνουμε τα δίκαια αιτήματα μας πράξη», ανέφερε μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου ΗΜΜΥ, Χάρης Αποστόλου.

Εν όψει της αυριανής διαδικασίας κατάθεσης φοιτητών στην Ασφάλεια στο πλαίσιο προανάκρισης, ο Σύλλογος Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει. 

«Καλούμε τους πολίτες των Χανίων στις 10.30 το πρωί έξω από το αστυνομικό μέγαρο να δείξει τη συμπαράσταση του γιατί εμείς θεωρούμε ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι συλλογικό», αναφέρει ο κ. Τσακιρόπουλος

Οι φοιτητές καταδικάζουν επίσης το γεγονός ότι η κλήση τους για προανάκριση γίνεται εν μέσω εξεταστικής περιόδου.

Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης

Σύσκεψη σωματείων και κοινωνικών φορέων Χανίων ενάντια στις διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην οποία συμμετείχαν και δήλωσαν στήριξη οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΛΜΕ Χανίων, Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, Εργατικό Κέντρο Χανίων, ΠΟΕ ΟΤΑ Σωματείο Οικοδόμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Σωματείο Επισιτισμού, Σωματείο Τροφίμων και ποτών.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα στην έναρξη προανάκρισης σε βάρος συνδικαλιστών φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης με την αποστολή κλήσεων για παροχή εξηγήσεων σε 8 μέχρι σήμερα συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη ΔΣ και τους Προέδρους των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης. Την Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε η ίδια η Υπουργός Νίκη Κεραμέως στοχοποιώντας τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων ενάντια σε προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης συνδικαλιστικής δράσης φοιτητή (ανάρτησης αφίσας) και μάλιστα παρακάμπτοντας ακόμη και την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου που είχε ήδη δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει καμία πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική δράση και είχε θεωρήσει το όλο ζήτημα λήξαν.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση μαζικών διώξεων φοιτητών και φοιτητριών για την συνδικαλιστική τους δράση και την υλοποίηση αποφάσεων των φοιτητικών τους συλλόγων αποτελεί ευθεία επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες και ποινικοποίηση του συνδικαλιστικού δικαιώματος. Πρέπει να βρει απέναντι, όχι μόνο τη νεολαία, αλλά και κάθε σωματείο, συνδικάτο, κάθε φορέα και συλλογικότητα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και κατασταλτική επίθεση στο χώρο των πανεπιστημίων, την προσπάθεια επιβολής αστυνομοκρατίας, τη στοχοποίηση φοιτητών και φοιτητριών που αγωνίζονται για τις σπουδές και το μέλλον τους.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων του Πολυτεχνείου Κρήτης ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών φοιτητών.

Καλούμε κάθε συνδικάτο και σωματείο, κάθε Χανιώτη και Χανιώτισσα να στηρίξει τους φοιτητές και να πλαισιώσει τις κινητοποιήσεις τους.

Ζητάμε να πάψει κάθε δίωξη σε βάρος των φοιτητών και φοιτητριών του Πολυτεχνείου Κρήτης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News