Πολυτεχνείο Κρήτης: Οι εστιακοί φοιτητές δίπλα στους διωκόμενους φοιτητές του ιδρύματος

Κρήτη
Πολυτεχνείο Κρήτης: Οι εστιακοί φοιτητές δίπλα στους διωκόμενους φοιτητές του ιδρύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδρούν οι φοιτητές στο «σχέδιο καταστολής» και μιλούν για φίμωση των διεκδικήσεών τους

Ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ Χανίων καταδικάζει με ψήφισμά του την «απαράδεκτη στοχοποίηση» και κλήση σε προανάκριση σε εκλεγμένους φοιτητές, συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων και προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η ασφάλεια Χανίων ξεκίνησε την αποστολή κλήσεων για προανάκριση - παροχή εξηγήσεων σε 6 συνδικαλιστές φοιτητές και φοιτήτριες του Πολυτεχνείου Κρήτης, μέλη ΔΣ και τους Προέδρους των ΦΣ Ενιαίου, ΗΜΜΥ και Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε η ίδια η υπουργός Κεραμέως στοχοποιώντας, όπως κατήγγειλαν από την περασμένη εβδομάδα οι φοιτητικοί σύλλογοι, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων «ενάντια σε προσπάθεια πειθαρχικής δίωξης συνδικαλιστικής δράσης φοιτητή (ανάρτησης αφίσας) και μάλιστα παρακάμπτοντας ακόμη και την Πρυτανεία του Πολυτεχνείου που είχε ήδη δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει καμία πειθαρχική δίωξη για συνδικαλιστική δράση και είχε θεωρήσει το όλο ζήτημα λήξαν».

Με φόντο τις καταγγελίες, οι σύλλογοι Εστιακών Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και ΕΛΜΕΠΑ Χανίων ζητούν να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φοιτητικούς συλλόγους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη στοχοποίηση και κλήση σε προανάκριση σε εκλεγμένους φοιτητές, συνδικαλιστές μεταξύ των οποίων και προέδρους Φοιτητικών Συλλόγων στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης και διαμόρφωσης κλίματος τρομοκράτησης των φοιτητών που αγωνίζονται, η αξιοποίηση συγκεκριμένων περιστατικών και ερμηνειών που τους αποδίδονται, έχει σκοπό να προσανατολιστεί η συζήτηση σε βολικά για την κυβέρνηση μονοπάτια. Εκφράζει την αδυναμία της να αντιμετωπίσει το μεγάλο κύμα εναντίωσης στους σχεδιασμούς της για το νέο νόμο πλαίσιο και την είσοδο πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Η επαναφορά (και ιδιαίτερα με το συγκεκριμένο απαράδεκτο τρόπο) του συγκεκριμένου ζητήματος που με εντολή της ασφάλειας καλεί σε κατάθεση συνδικαλιστές φοιτητές, είναι ακόμα μια «σκηνή» στο «έργο» που έχει ως σενάριο το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης να ενισχυθεί το κλίμα έντασης της καταστολής κατά των φοιτητών και των δικαιωμάτων τους με σκοπό να προχωρήσουν αποφασιστικά τα σχέδια για νέο ολομέτωπο χτύπημα στα πτυχία και τα δικαιώματα των φοιτητών αλλά και των εργαζομένων στα ιδρύματα.

Το σχέδιο για περαιτέρω έντασης της καταστολής έχει συγκεκριμένη στόχευση, αφού ξέρουν ότι η νέα γενιά δεν θα αποδεχτεί το μέλλον που της ετοιμάζουν. Για αυτό εντείνουν την καταστολή που πάει χέρι - χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική και τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους που τελειοποιούν το έργο της εμβάθυνσης της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει προσπάθεια να χτυπηθεί η οργανωμένη διεκδίκηση των φοιτητών και οι φοιτητικοί σύλλογοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλη τη χρονιά με κάθε αφορμή διογκώνονται και αξιοποιούνται περιστατικά με σκοπό να τροφοδοτείται το αφήγημα της κυβέρνησης και μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης όπως για παράδειγμα μία αφίσα που κολλήθηκε με... «ταινία» λίγο δίπλα από έναν πίνακα ανακοινώσεων.

Το «μεγάλο πρόβλημα» και η «ανομία» (που επικαλούνται) μέσα στα πανεπιστήμια αυτή την στιγμή, δεν είναι ο αγώνας των φοιτητών, αλλά η διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων όλων των τελευταίων χρόνων που οδηγεί σταθερά σε υποβάθμιση των σπουδών των φοιτητών και σε «νέους ορίζοντες» για την επιχειρηματική δράση των ιδρυμάτων.

Η πανεπιστημιακή αστυνομία, η ολοένα και συχνότερη είσοδος των ΜΑΤ σε πανεπιστημιακούς χώρους έρχεται να διασφαλίσει την επιχειρηματική λειτουργία του Πανεπιστημίου και τη φίμωση των διεκδικήσεων των φοιτητών. Έρχεται να περιφρουρήσει τις συγχωνεύεις και τα λουκέτα σε διάφορα Τμήματα, όπως τα ξενόγλωσσα, και τις παιδαγωγικές Σχολές, τα δίδακτρα στα προπτυχιακά μαθήματα κ.α. Ιδιαίτερα σήμερα, που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, οι φοιτητές και οι οικογένειές μας βιώνουμε την ακρίβεια, πληρώνουμε πανάκριβα τα ενοίκια, το ρεύμα, τα καύσιμα κ.λπ.

Θα μας βρουν απέναντί τους!

Οι φοιτητές, δυναμώνοντας τους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, θα «κουρελιάσουν» τα σχέδια έντασης της καταστολής και διάλυσης των σπουδών τους.

Οι φοιτητές με οργάνωση μέσα από τους συλλόγους μας θα βάλουμε φραγμό στα σχέδια τους!

Θα χτίσουμε τοίχο για να μην περάσουν τα κριτήρια της αγοράς στις πανεπιστημιακές σπουδές!

Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια δίωξης εκλεγμένων συνδικαλιστών σε φοιτητικούς συλλόγους.

Στηρίζουμε πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης που θα παρθούν για τους διωκόμενους φοιτητές».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News