Ρέθυμνο: Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση του οικοσυστήματος στην Πρέβελη

Κρήτη
Ρέθυμνο: Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας για την κατάσταση του οικοσυστήματος στην Πρέβελη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aπάντηση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ρεθύμνης στο δημοσίευμα για την κατάσταση του οικοσυστήματος στην περιοχή Πρέβελη

Σε απάντηση δημοσιεύματος, που αναφέρεται στην κατάσταση του οικοσυστήματος στην περιοχή Πρέβελη, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, επιθυμεί να γνωρίσει στους πολίτες τα εξής:

  • Η περιοχή Πρέβελη είναι αδιαμφισβήτητα ένα οικολογικό στολίδι για τον τόπο μας. Ταυτόχρονα προσελκύει μεγάλο αριθμό τουριστών ετησίως, σχεδόν καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
  • Η παραπάνω περιοχή βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Δήμου Αγίου Βασιλείου, όπου και  έχουν σημειωθεί πολλές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια. Συνεπώς, αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα της ΠΕ Ρεθύμνης η κατά το δυνατόν καλύτερη προστασία του φοινικόδασους από νέα πυρκαγιά.

Στο πλαίσιο  του συντονισμού του έργου της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη του φαινομένου των πυρκαγιών, η ΠΕ Ρεθύμνης συγκάλεσε τον Απρίλιο σύσκεψη σχετικά με την προστασία της περιοχής Πρέβελη, καθώς και την εκκένωση αυτής από επισκέπτες σε περίπτωση πυρκαγιάς

Στην παραπάνω σύσκεψη αποφασίστηκαν τρόποι άμεσης απομάκρυνσης της ξερής βλάστησης από την περιοχή. Επίσης η ΠΕ. Ρεθύμνης προσφέρθηκε να συνεισφέρει οικονομικά προς την Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης, η οποία έχει την αρμοδιότητα διαχείρισης της παραπάνω περιοχής ως μέρους ενταγμένου στο δίκτυο Natura 2000, προκειμένου μετά το πέρας την αντιπυρικής περιόδου να πραγματοποιηθεί πλήρης και επιστημονικά καθοδηγούμενος καθαρισμός της περιοχής

Επίσης η Π.Ε. Ρεθύμνης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενέταξε την περιοχή «ποταμός Κουρταλιώτης – Λίμνη Πρέβελη» στις περιοχές όπου, με απόφαση Αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης, απαγορεύεται η είσοδος και παραμονή πολιτών κατά τις ημέρες, που ο δείκτης επικινδυνότητας είναι 4 και 5.

Τέλος, η δημιουργία Φορέα Διαχείρισης περιοχής Πρέβελη υπό τον Δήμο Αγίου Βασιλείου  ή η εγκατάσταση κάποιας μορφής συντεταγμένης διαχείρισης της περιοχής αποτελεί μέρος των προτάσεων της Π.Ε Ρεθύμνης για την προστασία της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News