Κρήτη: Με αμείωτο ρυθμό αυξάνονται οι νοσηλείες κορωνοϊού

Κρήτη
Κρήτη: Με αμείωτο ρυθμό αυξάνονται οι νοσηλείες κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς καταγράφεται σήμερα η «εικόνα» τον νοσηλειών στα νοσοκομεία του νησιού

Έκρηξη κρουσμάτων και τετραψήφιος αριθμός νέων μολύνσεων - μετά από πολύ καιρό - ξανά την Τρίτη 21 Ιουνίου, στην Κρήτη, καθώς σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ 1.263 άτομα νόσησαν από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στο νησί.

Σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε και στις νοσηλείες, οι οποίες σχεδόν διπλασιάστηκαν μέσα σε διάστημα μόλις τεσσάρων ημέρων, ενώ ανησυχητική είναι και η εκτίναξη του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα (+237 στον Άγιο Νικόλαο και +176 στο Ηράκλειο). 

Η αύξηση διαγνώσεων και νοσηλειών δεν προκαλεί έκπληξη, αφού το τελευταίο διάστημα οι επιστήμονες «χτυπούσαν το καμπανάκι» του κινδύνου υπογραμμίζοντας πως μια νέα έξαρση της πανδημίας και ένα θερινό κύμα της COVID - το έκτο κατά σειρά - πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Και αυτό γιατί η υπερ-μεταδοτική νέα υποπαραλλαγή της μετάλλαξης «Όμικρον» από τη μια και η πλήρης άρση των περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου αυτού της χρήσης μάσκας, από την άλλη, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, όπως τονίζουν, σε αύξηση των κρουσμάτων. 

Οι σημερινές νοσηλείες

Μικρή αύξηση παρουσιάζουν και σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου, οι νοσηλείες κορωνοϊού στην Κρήτη, σε σχέση με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 21 Ιουνίου.

Ραγδαία αύξηση παρουσιάζουν και τα κρούσματα στην χώρα καθώς την Δευτέρα ανακοινώθηκαν 4.832 κρούσματα ενώ το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν σχεδόν τα τριπλά με 12.537 μολύνσεις.

Στα νοσοκομεία του νησιού σήμερα Τετάρτη 22 Ιουνίου, νοσηλεύονται 66 ασθενείς, με τους 60 από αυτούς να βρίσκονται σε κλινικές Covid, και 6 σε ΜΕΘ εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.

Αναλυτικά η «εικόνα» των νοσηλειών στην Κρήτη:

ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 18 ασθενείς, 16 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένοι.

Βενιζέλειο: Συνολικά 16 ασθενείς, 13 σε κλινική Covid, 3 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων ο ένας διασωληνωμένος.

Χανιά: Συνολικά 15 ασθενείς, 14 σε κλινική Covid, 1 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένος.

Ρέθυμνο: 3 ασθενείς σε κλινική Covid.

Άγιος Νικόλαος: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.

Σητεία: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

Ιεράπετρα: 1 ασθενής σε κλινική Covid.

 Νεάπολη: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.  

Τα κρούσματα 

Αναλυτικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε Τρίτη 21 Ιουνίου, 12.537 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων τα 1.236 εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα 697 στο Ηράκλειο, 329 στα Χανιά, 117 στο Λασίθι και 120 στο Ρέθυμνο. 

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν νοσήσει από την αρχή της πανδημίας ανέρχεται πλέον σε 3.562.524 (ημερήσια μεταβολή +0,3%), εκ των οποίων το 48,7% είναι άνδρες. 

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.921, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 151.118 (4,1% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.115 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 96 (54,2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 έτη. Το 92,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 46 (47,92%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 50 (52,08%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.713 ασθενείς. 

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία είναι 134 (ημερήσια μεταβολή +4,69%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 138 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 37 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη). 

«Πάρτε μέτρα αυτοπροστασίας» 

Την ίδια ώρα τον «κώδωνα» του κινδύνου «κρούει» η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών και Πειραιώς μετά τη συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. 

Μάλιστα το Δ.Σ. εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση ζητώντας από τους πολίτες «να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας» και το υπουργείο Υγείας ζητά «να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων». Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. της ΕΙΝΑΠ σημειώνει: «Παρατηρώντας την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην κοινότητα και τον αυξανόμενο αριθμό νοσηλειών, η ΕΙΝΑΠ καλεί τους πολίτες να εντείνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας (μάσκες και εμβολιασμός) και καλεί παράλληλα το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, να λάβει μέτρα στελέχωσης των νοσοκομείων». 

Η κατακόρυφη αυτή αύξηση έχει ξεκινήσει σχεδόν δέκα μέρες σύμφωνα με τον καθηγητή Χημείας του ΕΚΠΑ Νίκο Θωμαΐδη, ο οποίος ανέφερε στην ΕΡΤ πως εδώ και δέκα ημέρες η αύξηση στα λύματα Αττικής είναι 45%», ενώ τόνισε παράλληλα πως τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια από όσα δηλώνονται. 

Στο +237% ο Άγιος Νικόλαος 

Εκτίναξη ιικού φορτίου στα λύματα 

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε εννέα από τις έντεκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ παρατηρήθηκαν την εβδομάδα από 13 έως 19 Ιουνίου, σε σχέση με την εβδομάδα 6 με 12 Ιουνίου. Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε μία από τις έντεκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία. Καθαρά αυξητικές τάσεις ήταν οι τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στον Άγιο Νικόλαο (+237%), στο Ηράκλειο (+176%), στην Ξάνθη (+49%), στην Αλεξανδρούπολη (+47%), στη Λάρισα (+38%) και στη Θεσσαλονίκη (+37%), ενώ οριακή ήταν η αυξητική τάση στον Βόλο (+24%), στην Αττική (+17%) και στα Χανιά (+15%). Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-33%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο στα Ιωάννινα (+10%). 

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News