Οι πέντε κορυφαίες παραλίες στη Γαύδο (εικόνες)

Κρήτη
Οι πέντε κορυφαίες παραλίες στη Γαύδο (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παραδεισένιες, με χρυσαφένια άμμο και κρυστάλλινα νερά οι παραλίες της Γαύδου, αποτελούν ένα σημαντικό λόγο για να φτάσετε στο νοτιότερο σημείο της χώρας μας και να τις απολαύσετε τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού

Η ακριτική Γαύδος αποτελεί ένα μοναδικό προορισμό. Νότια της Κρήτης και βόρεια των ακτών της Λιβύης, η Γαύδος είναι ιδανική για όσους θέλουν απομόνωση, άγρια ομορφιά αλλά και την αίσθηση του «ναυαγού». Το νησί διαθέτει όλες τις υποδομές αλλά πολλές φορές θα νιώσετε την ευχάριστη αίσθηση ότι είστε πολύ μακριά από αστικά κέντρα και πολυκοσμία. Δε διαθέτει πάρα πολλές παραλίες, αλλά όλες έχουν πεντακάθαρα νερά.

Άι Γιάννης

Η πιο διάσημη παραλία της Γαύδου έχει ψιλή άμμο, κέδρους και αμμόλοφους που δημιουργούν ένα εξωτικό τοπίο. Τον Αύγουστο θα δείτε πολύ κόσμο, ανάμεσά τους και κατασκηνωτές και γυμνιστές, αλλά η παραλία είναι αρκετά μεγάλη. Σκιά θα βρείτε μόνο πίσω στα δέντρα, κατά τα άλλα χρειάζεται ομπρέλα ή τέντα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, θα περπατήσετε περίπου 5 λεπτά από το σημείο με ταβέρνες και δωμάτια που φτάνει το αυτοκίνητο.

Η παραλία Άγιος Ιωάννης/Photo: Shutterstock

Θα φτάσετε στην παραλία του Λαυρακά ακολουθώντας ένα παραθαλάσσιο μονοπάτι από τον Άι Γιάννη/Photo: Shutterstock

Διάφανα νερά, πεύκα, κέδροι, λευκά ξύλα που μοιάζουν με γλυπτά και άλλα ωραία θα συναντήσετε στην παραλία του Λαυρακά, λίγο πιο δυτικά από την παραλία του Άι Γιάννη. Θα φτάσετε εκεί ακολουθώντας ένα παραθαλάσσιο μονοπάτι από τον Άι Γιάννη. Θα χρειαστείτε περίπου 20-30 λεπτά για να φτάσετε. Η δυσκολία πρόσβασης έχει ως αποτέλεσμα ο Λαυρακάς να έχει πάντα λιγότερο κόσμο και έτσι θα απολαύσετε τον κόλπο με την ψιλή άμμο και τα καταγάλανα νερά.

Πολλοί λένε ότι αυτή είναι η ωραιότερη παραλία της Γαύδου με τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά, ψιλή άμμο και λίγα αλμυρίκια να προσφέρουν σκιά. Όπως όλα τα ωραία, απαιτεί κόπο αφού η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω μονοπατιού, μήκους 1.650 μέτρων από τον οικισμό Άμπελο. Το κατέβασμα είναι εύκολο και δε θα σας πάρει πάνω από 20-30 λεπτά, αλλά η επιστροφή περιλαμβάνει απαιτητική ανηφόρα, για την οποία θα χρειαστείτε τον διπλάσιο χρόνο. Το όνομά της η παραλία το οφείλει σε ένα ρεματάκι που χύνεται στη μέση της παραλίας, τους καλοκαιρινούς μήνες όμως δεν έχει νερό.

O ποταμός με τα τιρκουάζ πεντακάθαρα νερά/Photo: Shutterstock

Βρίσκεστε στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Δεξιά της παραλίας βρίσκεται το ακρωτήρι Τρυπητής, όπου ο βράχος, σμιλεμένος από τη θάλασσα και τους ανέμους, έχει την εικόνα γλυπτού με τρεις τρύπες, σαν καμάρες. Από πάνω βρίσκεται μια μεγάλη καρέκλα, κατασκευασμένη από Ρώσους που ήρθαν να μείνουν μόνιμα στη Γαύδο. Η παραλία έχει άμμο στη μία πλευρά και βότσαλο και πέτρες στην άλλη. Πίσω της υπάρχει μια αλυκή, ενώ δεν έχει σκιές και καλό είναι να έρθετε προετοιμασμένοι. Η πρόσβαση γίνεται είτε μέσω θαλάσσης είτε μέσω μονοπατιού από τα χωριά Κόρφος ή Βατσιανά. Από τον Κόρφο το μονοπάτι είναι πιο εύκολο και έχει μήκος 4 χιλιόμετρα, από τα Βατσιανά είναι λίγο πιο δύσκολο αλλά πιο σύντομα, περίπου 3 χιλιόμετρα.

H παραλία Τρυπητή βρίσκεται στο νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης/Photo: Shutterstock

To Σαρακήνικο είναι η μοναδική παραλία της Γαύδου που διαθέτει μαγαζιά κατά μήκος της, από μίνι μάρκετ και καφέ, μέχρι και ταβέρνες/Photο: Shutterstock

Αυτή είναι η πιο εύκολα προσβάσιμη παραλία της Γαύδου, αφού ο δρόμος φτάνει δίπλα στο κύμα. Είναι επίσης η μοναδική που διαθέτει μαγαζιά κατά μήκος της, από μίνι μάρκετ και καφέ, μέχρι και ταβέρνες. Έχει αρκετά μεγάλο μήκος, χρυσή ψιλή άμμο και ρηχά νερά. Εδώ θα συναντήσετε τον περισσότερο κόσμο σε σχέση με το υπόλοιπο νησί, για αυτό σε περιόδους αιχμής, όπως ο Αύγουστος, καλό είναι να έρθετε νωρίς το πρωί.

Πηγή: travel.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News