Πανελλήνιες 2022: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες με SMS

Κρήτη
Πανελλήνιες 2022: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα αποτελέσματα και τις βαθμολογίες με SMS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου για την εγγραφή των υποψηφίων - Με SMS θα ανακοινωθούν και φέτος τα αποτελέσματα στους υποψήφιους των πανελλαδικών

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022 μπαίνει το υπουργείο Παιδείας, με το πιθανότερο σενάριο να είναι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, καθώς οι εξετάσεις των ειδικών μαθημάτων θα ολοκληρωθούν πολύ νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι.

Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων ξεκινάει από αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου, με το μάθημα των Αγγλικών, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη διαδικασία μέσω της οποίας οι μαθητές θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις καταχωρίζοντας τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο minedu.gov.gr.

Πιο συγκεκριμένα, η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έχει ξεκινήσει, με το πιθανότερο σενάριο οι βαθμοί στα εξεταζόμενα μαθήματα να είναι στη διάθεση των υποψηφίων μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Παιδείας, οι βαθμολογίες των πανελλαδικών θα ανακοινωθούν λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση των ειδικών μαθημάτων και θα ακολουθήσει η ανάρτηση των στατιστικών των βαθμολογιών. Η εξέταση των ειδικών μαθημάτων ξεκινάει αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου.

//--> //-->

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκίνησαν πιο αργά, στις 14 Ιουνίου (φέτος στις 3/6) και ολοκληρώθηκαν στις 22/6 για τα ΓΕ.Λ. και στις 28/6 για τα ΕΠΑ.Λ. Το 2021 η εξέταση των ειδικών μαθημάτων ξεκίνησε στις 29 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 12 Ιουλίου. Οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν στις 9 Ιουλίου και ακολούθησε στις 12 Ιουλίου η ανακοίνωση των στατιστικών των βαθμολογιών και στις 16 Ιουλίου τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων.

Με SMS τα αποτελέσματα των εξετάσεων

Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ οι βαθμολογίες θα φτάσουν στους υποψήφιους νωρίτερα. Και φέτος, όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα στο κινητό τους με SMS. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να το δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, η οποία ανοίγει σήμερα Παρασκευή 17 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι που έδωσαν φέτος πανελλαδικές, από αύριο και για μία εβδομάδα (έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου δηλαδή) θα μπορούν μέσα από το smsresults.minedu.gov.gr να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους, ώστε, όταν να ανακοινωθούν οι βαθμολογίες, να λάβουν τα αποτελέσματα στο κινητό τους με SMS.

Η ανακοίνωση του υπ. Παιδείας

Τη δυνατότητα ενημέρωσης μέσω γραπτού μηνύματος έχουν και πάλι οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς θα μπορούν να λάβουν γνώση της βαθμολογίας τους αλλά και της σχολής/τμήματος εισαγωγής τους με SMS στο κινητό τους τηλέφωνο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Όπως συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, οι υποψήφιοι μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν το κινητό τους τηλέφωνο στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Δημόσιας Διοίκησης gov.gr, σε ειδική εφαρμογή η οποία θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 17 Ιουνίου και έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, αξιοποιώντας τα στοιχεία συμμετοχής τους στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022.

«Η εφαρμογή αναπτύχθηκε και λειτουργεί από πέρυσι από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε. (GRNET), φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Ψηφιακών Συστημάτων, Υποδομών και Εξετάσεων του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Εκπαίδευσης.

Με τη δυνατότητα αυτή, προωθούνται περαιτέρω οι στόχοι του ψηφιακού μετασχηματισμού, μέσω του επανασχεδιασμού εκπαιδευτικών υπηρεσιών που έχουν στο επίκεντρο την άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

Υπενθυμίζεται ότι το κανάλι του κινητού τηλεφώνου λειτουργεί ανεξάρτητα από την εφαρμογή του ΥΠΑΙΘ, όπου οι υποψήφιοι, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους χαρακτήρες, θα μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τη βαθμολογία τους και τη σχολή εισαγωγής τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ξεκινάει η εξέταση των ειδικών μαθημάτων

Είναι άξιο αναφοράς πως αύριο Σάββατο 18 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα, με τα Αγγλικά να είναι το πρώτο ειδικό μάθημα, στην εξέταση του οποίου θα λάβουν μέρος όσοι το έχουν δηλώσει. Η εξέταση των ειδικών και μουσικών μαθημάτων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ τα αποτελέσματα στα συγκεκριμένα μαθήματα θα βγουν μετά την ανακοίνωση των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων.

Σχετικά με τα ειδικά και μουσικά μαθήματα για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2022, οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης:

  • Μέχρι τις 8 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 8:30 π.μ.,
  • Μέχρι τις 9:30 π.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 10 π.μ.,
  • Μέχρι τις 4 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 4:30 μ.μ. και
  • Μέχρι τις 12 μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 12:30 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα ειδικά και μουσικά μαθήματα:

  • Tων ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις ώρες,
  • Tων Σχεδίων (Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι ώρες,
  • Tου ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι λεπτά.
  • Για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2 με 6 λεπτά για κάθε υποψήφιο.
  • Για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30 λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Πώς υπολογίζονται τα μόρια

Για καθένα από τα τέσσερα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, κάθε τμήμα θα ορίζει δικό του συντελεστή, που μπορεί να είναι αυξημένος ή μειωμένος σε σχέση με πέρυσι ή και να μπαίνει για πρώτη φόρα, πράγμα που σημαίνει ότι οι προβλέψεις για την πορεία των φετινών βάσεων εισαγωγής θα είναι πολύ πιο δύσκολες και σε κάθε περίπτωση μη εύκολα συγκρίσιμες με τις αντίστοιχες περσινές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετείχε στις πανελλαδικές εξετάσεις έτους 2022 και εφεξής για εισαγωγή στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων γίνεται ως εξής:

O γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της Συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.

Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα Ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων, όπως διευκρινίζει το υπουργείο.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News