Αντιθέσεις: Τα καυτά ζητήματα των Τουρκικών ισχυρισμών και απειλών έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου

Κρήτη
Αντιθέσεις: Τα καυτά ζητήματα των Τουρκικών ισχυρισμών και απειλών έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυτή την Παρασκευή στις 21.45 στις «Αντιθέσεις» μία συζήτηση που ανοίγει τα πιο καυτά ζητήματα νομικού- πολιτικού και στρατιωτικού περιεχομένου, των Τουρκικών ισχυρισμών και απειλών, έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ανεβάζοντας την «θερμοκρασία» στην Ανατολική Μεσόγειο

Αυτή την Παρασκευή στις «Αντιθέσεις» στις 21.45,  μία συζήτηση σημείο προς σημείο, σε όλο το φάσμα των αναβαθμισμένων ποιοτικά απειλών και  προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, με  τις ευρύτερες προεκτάσεις που δημιουργούνται  στην Ανατολική Μεσόγειο και το Ευρασιατικό τόξο…

Η συζήτηση θα ανοίξει τα πιο καυτά ζητήματα νομικού- πολιτικού και στρατιωτικού περιεχομένου, των Τουρκικών ισχυρισμών και απειλών, έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ανεβάζοντας την «θερμοκρασία» στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ αυτών τα παρακάτω:

-         Οι Τουρκικοί ισχυρισμοί για το νομικό καθεστώς των νησιών μας στο Αιγαίο και η απόπειρα σύνδεσης της Άμυνας των νησιών με την αμφισβήτηση τους ως , Ελληνικό έδαφος ,  τις θαλάσσιες ζώνες τους  και  τα δικαιώματα του πυρήνα  της Ελληνικής κυριαρχίας.

-         Η αποδόμηση νομικά και πολιτικά  , της στρατηγικής του Τουρκικού Αναθεωρητισμού, από τις «Γκρίζες Ζώνες» στη μετεξέλιξη της «Γαλάζιας Πατρίδας».

-         Το «κλειδί» της ανακήρυξης και οριοθέτησης ΑΟΖ , ο  καθοριστικός  ρόλος του νησιωτικού συμπλέγματος στο Καστελλόριζο  και η σημασία της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο.

-         Η Αρχή του Παντός στις Θαλάσσιες Ζώνες : Χάραξη Γραμμών Βάσης, κλείσιμο κόλπων στον υπολογισμό, τα συμπλέγματα νήσων, νησίδων , βραχονησίδων και υφάλων, οι χάρτες και οι συντεταγμένες στην Ειδική Επιτροπή Ωκεανών και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών . Οι κινήσεις ματ στην πρόθεση της Τουρκίας για ανακήρυξη ΑΟΖ  στην Ανατολική Μεσόγειο.

-         Η στρατηγική σημασία για τον Ελληνισμό και το βάθος του , της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα Τουρκικά σενάρια προσάρτησης ή χωριστών κρατών , ο ρόλος των μεγάλων παικτών ισχύος στην ευρύτερη περιοχή.

-         Τα σενάρια των πολεμικών απειλών επί του πεδίου και ποιοι η στρατηγικοί άξονες της Ελληνικής αντίδρασης;

-         Ο ρόλος του ΝΑΤΟ, η στάση της Ε.Ε. αλλά και οι προτεραιότητες των ΗΠΑ- Ρωσίας- Γαλλίας- Γερμανίας – Αγγλίας- Ιταλίας στην Μεσόγειο με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

-         Τα Βαλκάνια και οι αλληλο- τροφοδοτούμενες εντάσεις στην μεγάλη εικόνα της αντιπαράθεσης των ισχυρών.

Στο στούντιο των «Αντιθέσεων» ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, διεθνολόγος, μόνιμος λέκτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διδάσκει Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, Διεθνείς Σχέσεις και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική.

Μεταξύ άλλων βιβλίων έχει συγγράψει τη μοναδική στην Ελλάδα επιστημονική μονογραφία για την ΑΟΖ 600 σελίδων. Σήμερα είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Διετέλεσε επικεφαλής (2004-2008) του Διεθνούς Οργανισμού (Stability Pact for Southeastern Europe) για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, υπό την αιγίδα της ΕΕ.

Υπήρξε μέλος και Διευθυντής αποστολών μακράς διαρκείας Διεθνών Οργανισμών στο Κοσσυφοπέδιο (ΔΑΣΕ), στη Βοσνία Ερζεγοβίνη (ΟΑΣΕ) και  στα Σκόπια στο παρελθόν,  (Council of Europe & Eurostat).

Στην εκπομπή παρεμβαίνουν οι

-         Χρίστος Ζήνωνος , Χαρτογράφος – Υδρογράφος της Κυπριακής Δημοκρατίας  , Βασικός Εμπειρογνώμων Καθορισμού Υπεράκτιων Συνόρων , με ενεργό εμπλοκή στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου.

-         Κωνσταντίνος Γκίνης -  Στρατηγός ε.α. // Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News