Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα - Από Ιούλιο η εφαρμογή της

Κρήτη
Σταϊκούρας: Τρίμηνη η ενίσχυση στα καύσιμα - Από Ιούλιο η εφαρμογή της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για το fuel pass - Πάνω από τα μισά έσοδα του Μαΐου είναι από τον ΕΝΦΙΑ

Από τον Ιούλιο θα εφαρμοστούν οι νέες παρεμβάσεις στα καύσιμα και θα έχουν ορίζοντα τριμήνου, τόνισε , το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουνίου ο υπουργός Οικονομικός Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις του.

Δεν αποκάλυψε περισσότερα σχετικά με το ύψος των νέων παρεμβάσεων αλλά και τον τρόπο που θα χορηγηθούν, παραπέμποντας στη συνάντηση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα με τον πρωθυπουργό.

Στο ερώτημα εάν θα πρόκειται για «γενναία» παρέμβαση απάντησε ότι είναι σχετικό καθώς για το οικονομικό επιτελείο μπορεί να είναι γενναία αλλά και για πολίτη ψίχουλα. Σε κάθε περίπτωση τόνσιε ότι οι έως τώρα παρεμβάσεις της κυβέρνησης, είναι εξαιρετικά γενναίες σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

//--> //-->

Πάνω από τα μισά έσοδα του Μαΐου είναι από τον ΕΝΦΙΑ

Σχετικά με τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η πρώτη αίσθηση που υπάρχει είναι πως τον Μάιο τα έσοδα θα είναι αυξημένα σε σχέση με τους στόχους κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Πάνω από τα μισά έσοδα προέρχονται από τον ΕΝΦΙΑ, καθώς αρκετοί επέλεξαν να τον πληρώσουν εφάπαξ μετά τη σημαντική μείωση και συνεπώς πρόκειται για έσοδα που το οικονομικό επιτελείο ανέμενε σε επόμενους μήνες.

Μητσοτάκης: Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις για τα καύσιμα

Με την τιμή των καυσίμων να ανεβαίνει διαρκώς ημέρα με την ημέρα,  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε χθεσινή του συνέντευξη, προανήγγειλε τις ανακοινώσεις που έρχονται την επόμενη εβδομάδα σχετικά με παρεμβάσεις στην βενζίνη.

Η παρέμβαση θα αφορά τους επόμενους μήνες, είναι το μήνυμα του πρωθυπουργού, εξηγώντας ότι «ο τρόπος που έχουμε δράσει μέχρι σήμερα, δίνει και το περίγραμμα για το πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα». Αφήνει, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Fuel Pass, καθώς, όπως εξηγεί, «το αντέχουμε δημοσιονομικά».

//--> //--> //--> //-->

Παράλληλα, έρχεται νέο fuel pass, με τους καταναλωτές της Κρήτης να είναι έτοιμοι να λάβουν 75 ευρώ για την 3μηνη επιδότηση, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, κάνει σαφές πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν αποδίδει, αλλά πρόκειται για ένα μέτρο «χάπι», αφού σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνει δραστική μείωση της τιμής της βενζίνης.

Οι ανακοινώσεις για το νέο fuel pass θα γίνουν εντός του Ιούνιου και θα έχουν άμεση ισχύ, δηλαδή η επιδότηση θα καταβληθεί από την 1η Ιουλίου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνεχείς ανατιμήσεις οδήγησαν την Πολιτεία στην απόφαση να επεκτείνει το σύστημα επιδότησης καύσιμων, τη στιγμή που η τιμή της αμόλυβδης βαίνει ολοταχώς, σε κάποιες περιοχές, ακόμη και προς τα 3 ευρώ το λίτρο. Πρόκειται για ένα μέτρο που εφαρμόζει η κυβέρνηση το οποίο πολλοί έχουν θεωρήσει ως «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι για την πορεία των τιμών.

Ενδεικτικά, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου, ανέφερε την Δευτέρα 13 Ιουνίου, πως «κανείς δεν ξέρει πια πού θα φτάσει η τιμή της βενζίνης. Για εμάς είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Το λειτουργικό κόστος έχει εκτοξευτεί, ενώ οι πελάτες δεν καταναλώνουν καύσιμα με αυτές τιμές και βάζουν όσα λίτρα χρειάζονται για τις απαραίτητες μετακινήσεις τους».

Πότε θα καταβληθεί

Το νέο πρόγραμμα fuel pass αναμένεται να καταβληθεί από την 1η του ερχόμενου μήνα και θα είναι σαφώς διευρυμένο, με αύξηση δικαιούχων και με τους καταναλωτές της Κρήτης να είναι έτοιμοι να λάβουν ποσό μέχρι και 75 ευρώ για την 3μηνη επιδότηση.

Η επιδότηση αναμένεται να δοθεί είτε μέσω της ψηφιακής κάρτας fuel pass είτε μέσω κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, φαίνεται πως τα ποσά της επιδότησης θα είναι αυξημένα. Υπενθυμίζεται ότι στο πρώτο fuel pass η επιδότηση έφτανε τα 40 ευρώ στην ηπειρωτική χώρα, τα 50 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές και υπήρχε μπόνους 5 ευρώ εφόσον ο δικαιούχος επέλεγε την ψηφιακή κάρτα. Το μέγιστο ποσό δηλαδή ήταν τα 55 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα πόσα θα αυξηθούν λόγω της ανατίμησης των καυσίμων. Συνεπώς, τα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα αναμένεται να φτάσουν τα 60 (70 ευρώ για νησιωτικές περιοχές), ενώ μαζί με το bonus των 5 για την ψηφιακή κάρτα οι καταναλωτές της Κρήτης θα λάβουν έως 75 ευρώ για την 3μηνη επιδότηση.

Στους ιδιοκτήτες μηχανής, το ποσό αναμένεται να φτάσει τα 50 ευρώ, από τα 40 που ήταν, και τα 55 ευρώ στις νησιωτικές περιοχές.

Φωτογραφία αρχείου Shutterstock

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News