Με την «βόμβα» του νομικού, Νίκου Κοτζαμπασάκη, ότι η ρύθμιση των δασικών χαρτών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση που πρέπει να κλείσει τον Σεπτέμβριο, αλλά και την παραδοχή της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίας Κοζυράκη ότι τους τελευταίους 14 μήνες δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στο θέμα των δασικών χαρτών, πήρε «φωτιά» η συζήτηση στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής», με την ένταση να «χτυπά κόκκινο» και τη θέση μάχης αγροτών και κτηνοτρόφων να είναι δεδομένη, τονίζοντας όλοι πως το θέμα των δασικών χαρτών αλλάζει την ίδια την ιστορία της Κρήτης.
Σημειώνεται ότι μέσα στην εβδομάδα, η ΠΕΔ Κρήτης, όπως τόνισε ο πρόεδρός της, Γιάννης Κουράκης, ετοιμάζει μια παρεμβατική πρόταση που θα μπορούσε να βοηθήσει επί της ουσίας στην επίλυση ενός μέρους του κοινωνικού προβλήματος, των δασικών χαρτών.
Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Κουρακης, ήδη ο αυτοδιοικητικός και νομικός, Ευριπίδης Κουκιαδάκης, από κοινού με τον κ. Κοτζαμπασάκη, έχουν αναλάβει τον σχεδιασμό της πρότασης που στηρίζουν φορείς αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά και βουλευτές.
Μάλιστα, τόσο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Σενετάκης όσο και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης, δεσμεύτηκαν αυτή η πρόταση να στηριχθεί από όλους τους φορείς της Κρήτης, με στόχο να φτάσει στο αρμόδιο υπουργείο και την Βουλή.
Προηγήθηκε έντονος διάλογος ανάμεσα στους δύο βουλευτές, με τον κ. Σενετακη να κάνει λόγο για μια γεναία απόφαση της κυβέρνησης αναφορικά με ένα «θέμα που δεν τόλμησε να αγγίξει ο ΣΥΡΙΖΑ», φράση που άναψε τα αίματα ανάμεσα στους δύο βουλευτές.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μυρος Χιλετζάκης, από τους πρώτους που αντιλήφθηκαν το σοβαρό πρόβλημα των δασικών χαρτών, πριν από ένα χρόνο έκανε λόγο για εφιαλτική ομηρία χιλιάδων πολιτών, οι οποίοι κινδυνεύουν να μην μπορούν να αποδείξουν την περιουσία που κατέχουν, ένω καταπέλτης ήταν κατά το ξέσπασμά του, ο συντονιστή της άτυπης Επιτροπής των δασικών χαρτών, Μανόλης Πατεράκης, ο οποίος χαρακτήρισε το θέμα «πόλεμο» σε καιρό ειρήνης, τονίζοντας πως αν δεν βρεθεί άμεσα λύση οι κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται θα γράψουν ιστορία στο νησί.
Ήδη, λοιπόν ο χρόνος μετρά αντίστροφα, μετά και από την τελευταία παράταση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τους δασικούς χάρτες, με το ζήτημα να «καίει» ολόκληρη την Κρήτη, καθώς όπως όλα δείχνουν αν δεν υπάρξει μια γεναία απόφαση-παρέμβαση, η ομηρία της κρητικής γης θα συνεχιστεί με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ιδιοκτήτες της.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τέθηκαν επί τάπητος όλα τα νέα δεδομένα γύρω από τους δασικούς χάρτες με την ΠΕΔ, νομικούς, βουλευτές, αγρότες και κτηνοτρόφους, να μεταφέρουν τη δική τους αγωνία για ένα ζήτημα που όπως όλα δείχνουν έχει μετατραπεί σε ένα πολύ μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα.
Όπως είναι ήδη γνωστό από τις προηγούμενες μέρες έχει δοθεί παράταση έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες. Όπως, υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση: «Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου, χορηγείται παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών για 45 ημέρες».
Ήδη σε επίπεδο Κρήτης ζητούν από το υπουργείο μια γεναία απόφαση που θα μπορούσε να βγάλει από το τέλμα τους χιλιάδες ιδιοκτήτες γης. Σύμφωνα με τον κ. Κουράκη, είναι ικανοποιητική η απόφαση της παράτασης, όμως δεν λύνει το πρόβλημα, με την ΠΕΔ να πιέζει προς κάθε κατεύθυνση για μια ουσιατσική και μόνιμη λύση. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΕΔ τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλω με την ευκαιρία να τονίσω ότι η Π.Ε.Δ. Κρήτης θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το όλο θέμα, με στόχο την πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των φορέων της Κρήτης και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε πάντα ολοκληρωμένες προτάσεις».
Τους προβληματισμούς του εξέφρασε και ο κ. Κοτζαμπασάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή περιέγραψε τη νέα πραγματικότητα που ξημερώνει από την 16η Ιουλίου, αν δεν υπάρξει μια ουσιαστικής λίσης των αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες. Όπως είπε, «οι Κρητικοί θα ξυπνήσουν και θα είναι κάτοικοι Άλπεων, Ελβετίας, αλλά χωρίς τα προνόμια της χώρας». Σύμφωνα με τον κ. Κοτζαμπασάκη, ο οποίος ασχολείται ενδελεχώς με το ζήτημα των δασικών χαρτών, οι αλλαγές που εφαρμόστηκαν χειροτέρεψαν τα πράγματα, αντί να τα βελτιώσουν, ενώ χαρακτήρισε «έκτρωμα» τους δασικούς χάρτες.