Κρήτη: Ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών από ξένους επενδυτές - Σε ποιες περιοχές επενδύουν

Κρήτη
Κρήτη: Ζωηρό ενδιαφέρον για την αγορά εξοχικών από ξένους επενδυτές - Σε ποιες περιοχές επενδύουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το budget των επενδυτών κυμαίνεται συνήθως από 200.000 έως 350.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου, Άρτεμις Μαυράκη, «τώρα είναι η ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε αγορές καθώς ακόμη υπάρχουν σπίτια σε καλές τιμές»

Οι καιρικές συνθήκες, οι πανέμορφες ακτές αλλά και οι ακόμη χαμηλές, σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, φαίνεται πως μαγνητίζουν ξένους επενδυτές οι οποίοι αναζητούν εξοχική κατοικία στην Κρήτη.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου, Άρτεμις Μαυράκη, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, κυρίως για εξοχική κατοικία, αλλά και για οικόπεδα προκειμένου να χτίσουν κατοικίες προς τουριστική εκμετάλλευση.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, Δικηγόρο και Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, το ενδιαφέρον εξακολουθεί να υπάρχει από ξένους επενδυτές, πάρα την μικρή μείωση μετά την έναρξη της Ρωσικής εισβολής. Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται κυρίως στο βόρειο μέτωπο του Ηρακλείου, από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι έως και τον Άγιο Νικόλαο.

Το budget των επενδυτών κυμαίνεται συνήθως από 200.000 έως 350.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Ηρακλείου, Άρτεμις Μαυράκη, «τώρα είναι η ευκαιρία για τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε αγορές καθώς ακόμη υπάρχουν σπίτια σε καλές τιμές».

Κύριο εμπόδιο για την αγορά ακινήτων εξακολουθεί να αποτελεί η γραφειοκρατία, ενώ ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι σε άλλες χώρες η διαδικασία της ολοκλήρωσης ενός συμβολαίου μπορεί να διαρκεί και δυο ώρες, την στιγμή που στην Ελλάδα απαιτούνται μερικοί μήνες.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αράπογλου, Δικηγόρο και Πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από την Γερμανία, την Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία, αλλά προσφάτως και από το Ισραήλ, οι οποίοι έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αγορά ακινήτων της Κρήτης.

Σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου επενδύουν οι ξένοι

Αυξημένες σε ποσοστό 15-20% είναι οι αγοραπωλησίες από ξένους επενδυτές σε σχέση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας το 2020 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στο neakriti.gr ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου.

«Οι ξένοι επενδύουν κυρίως σε περιοχές της Μεσάρας που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ιδανικά με θέα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού, το Καλαμάκι, οι Βώροι Ηρακλείου. Δευτερευόντως, ενδιαφέρον υπάρχει και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου σε περιοχές γύρω από την Χερσόνησο», επισημαίνει.

Το κύριο ηλικιακό προφίλ των ξένων επενδυτών αφορά σε συνταξιούχους που αποφασίζουν να περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού.

Διαβάστε ακόμη:

Νέες αντικειμενικές αξίες: Πού «εκτοξεύθηκαν» στην Κρήτη - Οι δημοφιλείς περιοχές και οι ευκαιρίες

Σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χερσόνησος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ξένοι επενδύουν σε οικόπεδα στα οποία χτίζουν αρκετά κτίσματα και στην συνέχεια εκμισθώνουν κάποια εξ αυτών σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης δωματίων.

«Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και περιοχές που δεν είναι δίπλα στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Μύρωνας. Η Κρήτη άλλωστε είναι γνωστή για το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, στοιχείο που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Η τάση που διαμορφώνεται από τους ξένους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι είτε η επένδυση σε πολυτελείς βίλλες, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε η αγορά οικοπέδων και στην συνέχεια δημιουργία πετρόκτιστων κτηρίων, που συνιστά και οικονομικότερη επιλογή.

Η γεωγραφική κατανομή των ξένων αγοραστών

Στην αγορά ακινήτων του νησιού, τον «πρώτο λόγο» εξακολουθούν να έχουν άτομα που προέρχονται από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές του νησιού.

«Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Ακολούθως, βρίσκονται πολίτες από χώρες όπως είναι η Ολλανδία αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες σε μικρότερο βαθμό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερες ισραηλινές επενδύσεις στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Λευκάδα και η Κέρκυρα.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για την Κρήτη, αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων και οικοπέδων στον τομέα της φιλοξενίας.

Το πρώτο μεγάλο «κύμα» αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους επενδυτές, παρατηρήθηκε το 2010 όπου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οι τιμές είχαν μειωθεί αρκετά δημιουργώντας ευκαιρίες. «Παρατηρήθηκε μια μικρή παύση την περίοδο της πρώτης καραντίνας, λόγω της ανησυχίας που υπήρχε στον κόσμο για την πανδημία και στην συνέχεια ο όγκος των αγοραπωλησιών συνέχισε να αυξάνεται».

Σημαντική τάση, εκτός από την ιδιωτική κατοικία, αποτελεί και η εκμετάλλευση οικοπέδων για τουριστική δραστηριότητα κυρίως σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News