Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

Κρήτη
Πώς θα λειτουργήσουν σούπερ μάρκετ, δημόσιες υπηρεσίες και τράπεζες την ημέρα του Αγίου Πνεύματος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος - Ποιοι δικαιούνται προσαύξηση έως 75%

Αλλάζει η λειτουργία της αγοράς, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα αύριο Δευτέρα 13 Ιουνίου, ημέρα του Αγίου Πνεύματος, παρά το γεγονός ότι δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Για τις τράπεζες η ημέρα του Αγίου Πνεύματος είναι επίσημη τραπεζική αργία, οπότε θα είναι κλειστές, ενώ κλειστό θα είναι και το Δημόσιο.

Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, τα περισσότερα λειτουργούν κανονικά εκτός και αν οι τοπικοί εμπορικοί σύλλογοι έχουν λάβει διαφορετική απόφαση.

Ενδεικτική είναι η απόφαση από τον Εμπορικός και Εισαγωγικό Σύλλογο Πατρών που έκανε γνωστό ότι τα εμπορικά καταστήματα τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022, εορτή του Αγίου Πνεύματος θα είναι κλειστά.

Κανονικά ανοιχτά θα είναι τα σούπερ μάρκετ την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, με τους καταναλωτές να μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους.

Πως αμείβεται η ημέρα του Αγίου Πνεύματος - Ποιοι δικαιούνται προσαύξηση έως 75%

Τον τρόπο αμοιβής μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, Δευτέρα 13 Ιούνιου, εξηγεί με ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ, μέσω του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας.

Η Δευτέρα 13 Ιουνίου 2022 (Αγίου Πνεύματος) δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η ημέρα αυτή (Αγίου Πνεύματος) έχει χαρακτηρισθεί αργία από διάταξη ΣΣΕ, Κανονισμού Εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή. Εξίσου, κατά τον ίδιο τρόπο, μπορεί να ισχύουν ευνοϊκότεροι όροι ως προς την προσαύξηση της αμοιβής για την εργασία που παρέχεται νόμιμα κατά την ημέρα του Αγίου Πνεύματος.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργασθούν σύμφωνα με τα παραπάνω θα λάβουν κανονικά το μισθό τους, ενώ όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους.

Αν παρότι έχει χαρακτηρισθεί η ημέρα του Αγίου Πνεύματος πρόσθετη εορτή αργία για μία επιχείρηση, αυτή λειτουργήσει φέτος κατ’εξαίρεση, τότε οι εργαζόμενοι που απασχολούνται δικαιούνται προσαύξηση 75%, που υπολογίζεται στο ημερομίσθιό τους (εφόσον αμείβονται με ημερομίσθιο) ή στο 1/25 του μηνιαίου μισθού τους (εφόσον αμείβονται με μηνιαίο μισθό)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News