Ρέθυμνο: Στο στόχαστρο ακροδεξιών το πειραματικό γυμνάσιο στα Περιβόλια (εικόνες)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Στο στόχαστρο ακροδεξιών το πειραματικό γυμνάσιο στα Περιβόλια (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέλτικους σταυρούς όπως και ρατσιστικά - εθνικιστικά συνθήματα άφησαν πίσω τους οι βάνδαλοι

Στο στόχαστρο ακροδεξιών βανδάλων βρέθηκαν τα τελευταία 24ωρα δύο σχολικές μονάδες στο Ρέθυμνο, στις οποίες άγνωστοι δράστες έγραψαν συνθήματα μίσους στους τείχους και σχημάτισαν σύμβολα που παραπέμπουν σε «μαύρες» εποχές, προσβάλλοντας κάθε έννοια δημοκρατίας.

Λόγος γίνεται για το Πειραματικό Γυμνάσιο στα Περιβόλια όπως και το 10ο Δημοτικό στον Τσεσμέ. Οι εθνικιστές, πέρα από τα συνθήματα και τα σύμβολα τους άφησαν πίσω και την υπογραφή τους, με το ακρωνύμιο Ο.Ε.Ρ. να κάνει την εμφάνιση του. Η Ομάδα Εθνικιστών Ρεθύμνου αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το τέρας του φασισμού ακόμη υπάρχει γύρω μας.  

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΛΜΕΡ η οποία γνωστοποίησε με κατηγορηματικό τρόπο την καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ενώ στην υπόθεση παρενέβη και η ελληνική αστυνομία η οποία διεξάγει έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου:

«Οι μαθητές του Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης ομόρφυναν το προηγούμενο διάστημα τον προαύλιο χώρο του σχολείου τους με καλλιτεχνικές δημιουργίες που αναδείκνυαν μεταξύ άλλων τη Διαφορετικότητα, την Αποδοχή του Άλλου και τα Ίσα Δικαιώματα. Δυστυχώς, άτομα με δυσανεξία στις παραπάνω έννοιες μαύρισαν κατ’ επανάληψη τις καλλιτεχνικές δημιουργίες και έγραψαν συνθήματα μίσους.

Πριν λίγες ημέρες το μίσος απέκτησε υπογραφή: “Ο.Ε.Ρ” («Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου»). Οι τοίχοι ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος λερώθηκαν με λέξεις και σύμβολα που παραπέμπουν στις πιο μαύρες εποχές και τα πιο σκοτεινά ένστικτα του ανθρώπινου είδους.

Η συγκεκριμένη ενέργεια, που οι φορείς της δεν δίστασαν να επαναλάβουν ακόμα και σε Δημοτικά Σχολεία, συνιστά ευθεία επίθεση στον θεσμό του Σχολείου, στη Μόρφωση, στην Ελευθερία του Λόγου και στις ψυχές των μαθητών. Την καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο.

Δηλώνουμε παρόντες για να στηρίξουμε τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς απέναντι σε κάθε θρασύδειλο υποστηρικτή οργανώσεων με ρατσιστική, εγκληματική δράση, που προσπαθούν να στάξουν το μισαλλόδοξο δηλητήριό τους σε ανήλικους μαθητές και να καλλιεργήσουν το μίσος και τον φόβο. Στεκόμαστε δίπλα στον οικονομικά αδύναμο, τον κοινωνικά αποκλεισμένο, τον «διαφορετικό». Τη στάση μας αυτή την υποστηρίζουμε με δράσεις, με κάθε πρόθυμο φορέα και συλλογικότητα. Ανάλογα, και πιο έντονα, θα συνεχίσουμε στο άμεσο μέλλον.

Κλείνοντας, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το ζήτημα του δεν μπορεί να περάσει αδιάφορο για τους επίσημους φορείς – τον Δήμο Ρεθύμνης, την Αντιπεριφέρεια, το Πανεπιστήμιο και την Αστυνομία – τους οποίους καλούμε να πάρουν θέση και/ή να προβούν στις ενέργειες που τους αναλογούν για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών.

Ζητάμε επίσης από το Υπουργείο Παιδείας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και την Ένωση Γονέων Δ. Ρεθύμνου να στηρίξουν έμπρακτα τους  μαθητές και τους εκπαιδευτικούς απέναντι σε τυχόν παρόμοιες επιθέσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News