Χανιά: Οι κρητικοί αίγαγροι έκλεψαν τις εντυπώσεις στη νησίδα Θοδωρού (βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Οι κρητικοί αίγαγροι έκλεψαν τις εντυπώσεις στη νησίδα Θοδωρού (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Θεοδώρων οι πιστοί επισκέφτηκαν το σπάνιο ομορφιάς οικοσύστημα

Σε ένα εκπληκτικής ομορφιάς σκηνικό με κρητικούς αίγαγρους ,θαλασσοπούλια και καραβάκια που μετέφεραν τους προσκυνητές, τελέστηκε χθες, Τρίτη 7 Ιουνίου, στη νησίδα Θοδωρού των Χανίων η καθιερωμένη λειτουργία για τη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων.

Η 8η Ιουνίου δεν είναι μόνο συνδεδεμένη με τον θρησκευτικό χαρακτήρα της ημέρας αλλά αποτελεί ορόσημο για ολόκληρη την περιοχή, οι κάτοικοι της οποίας μπορούν όχι απλά να στρέψουν το βλέμμα τους σ’ αυτό το μικρό κομμάτι προστατευόμενης γης μέσα στη θάλασσα, αλλά και να γνωρίσουν για λίγο τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του. Είναι η μοναδική μέρα κατά την οποία η νησίδα είναι επισκέψιμη καθώς είναι ανακηρυγμένη ως εκτροφείο για τη διατήρηση του κρητικού αίγαγρου και διέπεται από ειδικό καθεστώς.

Χθες όμως , ο φυσικός θησαυρός της νησίδας που βρίσκεται απέναντι από την Αγία Μαρίνα ξεδιπλώθηκε μπροστά στα μάτια των προσκυνητών που άρχισαν να καταφθάνουν από πολύ νωρίς το πρωί με καραβάκια που ναυλώθηκαν για το σκοπό του προσκυνήματος. Ντόπιοι που τήρησαν την παράδοση, αλλά και ξένοι επισκέπτες που θέλησαν να θαυμάσουν από κοντά τις ομορφιές της νησίδας, αποβιβάστηκαν στα Θοδωρού και παρότι δεν είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν παρά μόνο στο χώρο περιμετρικά του ναού, ξαφνιάστηκαν ευχάριστα από την παρουσία αιγάγρων.

«Για μας το νησάκι είναι το σύμβολο της καθαρότητας και της αγνότητας της περιοχής. Χαιρόμαστε που η φύση εδώ μας δίνει απλόχερα σε κάθε ματιά μας, ένα ολόκληρο πλάνο ομορφιάς και πραγματικά είναι ένα θείο δώρο για τον τόπο μας» υπογράμμισε ο πατήρ Γεώργιος Περάκης Γενικός Αρχιερατικός της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.

Για την σημασία της χθεσινής ημέρας μίλησε και η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Μαρίνας «τα Θοδωρού» Μαντώ Τρουλάκη η οποία σημείωσε πως εκτός από τα φυσικά χαρακτηριστικά της νησίδας που την καθιστούν ξεχωριστή, έχει και μεγάλη ιστορία στο πέρασμα των αιώνων.

Η νησίδα Θοδωρού έχει ανακηρυχθεί ως εκτροφείο για τη διατήρηση του Κρητικού Αιγάγρου από το 1963 και ανήκει στις «Ζώνες Ειδικής Προστασίας» για τη διατήρηση των άγριων πτηνών. Η διευθύντρια Δασών Χανίων κ. Πολύμνια Σκλαβάκη η οποία βρέθηκε χθες στα Θοδωρού, είπε πως «η νησίδα, είναι ουσιαστικά μια ρεζέρβα γενετικού υλικού αιγάγρων. Χαρακτηρίστηκε ως «εκτροφείο» την επόμενη χρονιά της δημιουργίας του εθνικού δρυμού Σαμαριάς, με τη στόχευση αν κάποια στιγμή καταστραφεί ο εθνικός δρυμός ,να μην κινδυνεύσει να χαθεί το γενετικό υλικό του κρητικού αίγαγρου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, ο αριθμός των κρητικών αίγαγρων στα Θοδωρού υπολογίζεται στους 120, ωστόσο ακριβής καταγραφή δεν είναι εφικτή.

https://www.youtube.com/watch?v=aOh5UVoaU-4?enablejsapi=1&rel=0&autohide=1&showinfo=0&controls=1&disablekb=1&wmode=transparent&modestbranding=1&html5=1&autohide=1

Ο Τρούμαν, ο αίγαγρος και το σχέδιο Μάρσαλ

Το 1950 έβρισκε την Ελλάδα στους μετασεισμούς του εμφυλίου πολέμου. Μόλις μήνες είχαν περάσει από την ήττα του ΔΣΕ στα βουνά του Γράμμου και του Βίτσι, γεγονός το οποίο ήταν άρρηκτα συνδεδεμένο με την θερμή αμερικανική στήριξη που έχαιρε ο Ελληνικός Στρατός.

Ήδη από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ είχαν γνωστοποιήσει ποικιλοτρόπως το γεωστρατητιγικό τους ενδιαφέρον για την λεκάνη της Μεσογείου και εν ταυτώ την Ελλάδα.

Επί προεδρίας Χάρυ Τρούμαν, υλοποιήθηκαν δύο μεγάλα προγράμματα οικονομικής στήριξης προς την χώρα, τα οποία ως στόχο είχαν τόσο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας όσο και την «θωράκιση» της χώρας από τον «κομμουνιστικό κίνδυνο». Λόγος γίνεται πρωτίστως για το «Δόγμα Τρούμαν» και εν συνεχεία για το ιστορικό «Σχέδιο Μάρσαλ».

Ήταν 8 Μαΐου του 1950 όταν ο Χάρυ Τρούμαν με το επιτελείο του βρέθηκε στα Χανιά κατά την διάρκεια επίσκεψης του στο νησί.

Ένας «ταπεινός» Κρητικός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τότε άρθρο της New York Times χάρισε στον Αμερικανό πρόεδρο ένα αίγαγρο ή όπως έγραψαν τα ξένα ειδησιογραφικά πρακτορεία της εποχής «kri - kri».

Ο Κρητικός που έκανε αυτό το εντελώς ασυνήθιστο δώρο στον πρόεδρο, ήταν ο Ευτύχιος Πρωτοπαπαδάκης. Ένα χαρακτηριστικός κρητικός ορειβάτης και λάτρης της φύσης. Είχε καταφέρει να αιχμαλωτίσει το «αγρίμι» στις πλαγιές των Λευκών Ορέων και όπως ήταν γνωστό είχε αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του. Το αγριοκάτσικο εξημερώθηκε έπειτα από μεγάλη προσπάθεια χωρίς φυσικά αυτό να επηρεάζει την τεράστια συμβολική αξία που είχε ο Κρητικός αίγαγρος ως σύμβολο ελευθερίας.

Το δώρο αυτό και γενικότερα η κίνηση από πλευράς ελληνικού κράτους δεν ήταν καθόλου τυχαία. Οι Η.Π.Α. βλέπεται αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα είχαν αναλάβει τον κυρίαρχο ρόλο της προστάτιδας δύναμης. Αντίστοιχες κινήσεις, όπως το δώρο από την φύση της Κρήτης, είχαν επαναληφθεί στα πλαίσια των καλών σχέσεων με την μία υπερδύναμη της εποχής και βεβαίως εσωτερικής προπαγάνδας.

Όπως ανέφερε στο αμερικανικό περιοδικό «Life» κατά την επιστροφή του ο Χάρυ Τρούμαν, ο αίγαγρος φιλοξενήθηκε στο Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον, ενώ μπροστά από το χώρο που κρατείτο υπήρχε μια μαρμάρινη πλάκα  η οποία έγραφε:

Παρουσιάζεται στον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών από τους κατοίκους του Επανοχωρίου Κρήτης, ως έμβλημα φιλίας και ευγνωμοσύνης για το Σχέδιο Μάρσαλ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News