Ανώγεια: Ένα μοναδικό έθιμο αναβιώνει την Κυριακή της Πεντηκοστής στην περιοχή (εικόνες - βίντεο)

Κρήτη
Ανώγεια: Ένα μοναδικό έθιμο αναβιώνει την Κυριακή της Πεντηκοστής στην περιοχή (εικόνες - βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γυναίκες τιμούν τους νεκρούς στολίζοντας ένα πανέρι με τρία γλυκά κουλούρια κι ένα ανθότυρο η τυρί στη μέση, με καρυδόφυλλα… και τριαντάφυλλα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία, προσφορά για αυτούς που έχουν φύγει

Ένα μοναδικό έθιμο αναβιώνει κάθε χρόνο στα Ανώγεια που όμοιό του δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο!

Οι γυναίκες τιμούν τους νεκρούς στολίζοντας ένα πανέρι με τρία γλυκά κουλούρια κι ένα ανθότυρο η τυρί στη μέση, με καρυδόφυλλα… και τριαντάφυλλα και τα πηγαίνουν στην εκκλησία, προσφορά για αυτούς που έχουν φύγει.

Το τυρί βρίσκεται εκεί καθώς τα Ανώγεια είναι κτηνοτροφικό χωριό ενώ τα φύλλα της καρυδιάς συμβολίζουν την πικρή και στυφή γεύση που έχουν την ημέρα αυτή οι Ψυχές, τη μέρα που οι νεκροί επιστρέφουν στον Άδη.

Τα τρία κουλούρια συμβολίζουν την Αγία Τριάδα. Μάλιστα στη συνέχεια επισκέπτονται οι γυναίκες το νεκροταφείο στολίζουν με φύλλα καρυδιάς τους τάφους και τους πλύνουν με αυτά.

Μετά την λειτουργία, οι προσφορές κόβονται και μοιράζονται στους πιστούς στην μνήμη των νεκρών.

Σύμφωνα με τη λαϊκή θρησκευτική παράδοση, οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επάνω κόσμο κάθε ανάσταση για 50 μέρες.

Πεντηκοστή δηλαδή είναι η τελευταία ημέρα του ταξιδιού των νεκρών, η μέρα που γυρίζουν πίσω.

Την ώρα του γονατίσματος στην λειτουργία της εκκλησίας, οι ψυχές των νεκρών γυρίζουν στον κάτω κόσμο, οι ζωντανοί κλείνουν τα μάτια τους ώστε να μη δουν τις ψυχές που λυπημένες γυρνούν στον Άδη.

Εδώ στ’ Ανώγεια οι γυναίκες γονατίζουν πάνω σε φύλλα καρυδιάς γιατί συμβολίζουν την πικρία που κατέχει τις ψυχές των νεκρών την ημέρα αυτή, μιας και τα φύλλα είναι πικρά.

Στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν, ότι η καρυδιά με το βαθύ πράσινο (μαυροπράσινο) χρώμα ήταν το δέντρο του θεού Πλούτωνα, και ότι μόνο αυτό υπήρχε στον Άδη, και πως στη σκιά του ξάπλωναν και αναπαύονταν οι ψυχές τους. Άρα είναι απόλυτα συναφές με τα έθιμα για τις ψυχές των νεκρών.

Το έθιμο, μας το περιγράφει ο παπά Ανδρέας Κεφαλογιάννης και τον ευχαριστούμε για αυτό, ένας άνθρωπος που τιμά τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προάγει πολιτισμό αλλά και σημαντικό κοινωνικό εργο στο χωριό του με οδηγό την αγάπη του Θεού προς τον Άνθρωπο !

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News