Ηράκλειο: Αγωνία για τα ΚΔΑΠ - Δεκάδες παιδιά κινδυνεύουν με αποκλεισμό

Κρήτη
Ηράκλειο: Αγωνία για τα ΚΔΑΠ - Δεκάδες παιδιά κινδυνεύουν με αποκλεισμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όχι» στη συνέχιση της υποβάθμισης του ρόλου των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών από το Δημοτικού Συμβούλιο Ηρακλείου

«Όχι» στη συνέχιση της υποβάθμισης του ρόλου των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών από τη Λότζια, που με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τα δημοτικά ΚΔΑΠ ενόψει της νέας σχολικής περιόδου 2022-2023, ώστε να μη μείνουν ξανά εκτός... «νυμφώνος» δεκάδες παιδιά στο Ηράκλειο.

Η θεσμική κατοχύρωση της αύξησης της χρηματοδότησης, όπως επισημαίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελεί μονόδρομο, προκειμένου αποφευχθεί, κατά τη νέα σεζόν, το απογοητευτικό φετινό σκηνικό με τον αποκλεισμό δεκάδων παιδιών στο Ηράκλειο, παιδιών σημειωτέον μάλιστα που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν κανονικά στο πρόγραμμα των ΚΔΑΠ και με την απειλή, την ίδια ώρα, μη ανανέωσης των συμβάσεων αρκετών εργαζομένων λόγω αναγκαστικής υπολειτουργίας των Κέντρων.

Αναλυτικότερα, με ομόφωνο ψήφισμα που αποφάσισε στην τελευταία συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ζητά:

Από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να μεριμνήσουν νομοθετικά στην επόμενη πρόσκληση αιτήσεων για εγγραφή στα ΚΔΑΠ, για την αύξηση της χρηματοδότησης όσον αφορά στην περίοδο 2022-2023 στα δημοτικά ΚΔΑΠ ικανή να καλύψει όλο τον αριθμό των παιδιών που προβλέπει η άδεια κάθε ΚΔΑΠ και χωρίς να μειωθεί το ύψος του voucher που ισχύει φέτος.

Επίσης, σε περίπτωση που δε χορηγηθούν voucher σε όλα τα παιδιά που θα έχουν πλήρη φάκελο, να προβλεφθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ., όπως έγινε τις χρονιές 2020-2021 και 2021-2022 για τα δημοτικά ΚΔΑΠ, με στόχο να μπορούν τα παιδιά αυτά να εγγραφούν δωρεάν στα ΚΔΑΠ των Δήμων.

«Το πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής” και η λειτουργία των ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου στο πλαίσιο αυτού έχουν αναδειχθεί σ’ έναν ιδιαιτέρως σημαντικό πυλώνα στήριξης της οικογένειας της ελληνικής επαρχίας του Δήμου μας, η οποία έχει βιώσει τόσο τις συνέπειες της πολυετούς οικονομικής κρίσης, όσο και τα αποτελέσματα των λοκντάουν.

Από το 2011 μέχρι και σήμερα που λειτουργούν τα ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου, οι μικροί συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έχουν την ευκαιρία να δρουν στο πλαίσιο πρωτότυπων εκπαιδευτικών μεθόδων, να απασχολούνται δημιουργικά, να παίζουν και να μαθαίνουν, δίχως την οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους. Την ίδια στιγμή, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να παρέχουν στα ανήλικα παιδιά τους μια διέξοδο από την τυπική σχολική καθημερινότητα και μια εναλλακτική επιλογή ενασχόλησης που προσφέρουν πρότυπα ιδιωτικά κέντρα, δίχως να χρειάζεται να σκεφτούν το κόστος, μιας και όσες οικογένειες επιλέγονται καλύπτονται από voucher.

Δυστυχώς φέτος, όπως και πέρυσι, διαπιστώθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο πως ματαιώθηκε η συμμετοχή 80.000 παιδιών, εξαιτίας ελλιπούς χρηματοδότησης, παρόλο που οι γονείς τους είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο δικαιολογητικών, ενώ έχει γίνει ευρέως γνωστό από τους εμπλεκόμενους φορείς ότι περί τα 15.000 voucher έμειναν αδιάθετα την τρέχουσα χρονιά, ζήτημα που δημιούργησε προβλήματα λειτουργίας και στα ΚΔΑΠ ανά τη χώρα. Δεν μπορεί φυσικά να παραβλεφθεί το γεγονός ότι αποκλείστηκαν μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνες οικογένειες, δηλαδή οικογένειες που έπρεπε να απολαμβάνουν ιδιαίτερη μέριμνα από μέρους της Πολιτείας και δη στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Με μεγάλη λύπη φέτος διαπιστώσαμε πως η μισή δυναμικότητα των δομών μας έμεινε κενή, καθότι τα παιδιά δεν έλαβαν voucher στο ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου, επειδή οι αιτήσεις των οικογενειών τους δεν εγκρίθηκαν, αν και είχαν καταθέσει πλήρη φάκελο και πληρούσαν όλες τις τυπικές προϋποθέσεις. Πρόκειται για παιδιά των οποίων οι οικογένειες είτε δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να τους προσφέρουν επιπλέον δημιουργική ενασχόληση, είτε δεν έχουν χρόνο εξαιτίας των αυξημένων υποχρεώσεών τους να ασχοληθούν πρόσθετες ώρες με τα τέκνα τους, είτε δεν έχουν τα μέσα να υποστηρίζουν εναλλακτικά τους ευάλωτους αυτούς ανηλίκους που χρειάζονται την αρωγή της Πολιτείας όσο κανείς άλλος.

Να διευκρινιστεί μόνο ότι τα παιδιά αυτά είχαν συμμετάσχει τα προηγούμενα έτη στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΚΔΑΠ και φέτος αποκλείστηκαν λόγω της μειωμένης χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα η δυσαρέσκειά τους να είναι ιδιαιτέρως έντονη. Σημειώνεται, δε, ότι ο περιορισμός αυτός της δυναμικής του ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου θα δημιουργήσει σοβαρά θέματα βιωσιμότητας της δομής, θα θέσει σε κίνδυνο την εύρυθμη και άκρως επιτυχή λειτουργία της και θα αφήσει “στον αέρα” το εξειδικευμένο προσωπικό, που απασχολείται επί πολλά συνεχόμενα έτη», αναφέρεται στο ομόφωνα ψήφισμα-απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Το αίτημα του Δήμου

Ειδική μέριμνα για τα παιδιά

Το ψήφισμα καταλήγει ως εξής: «Ως εκ τούτων, θεωρούμε πως είναι λογικό και αναμενόμενο να υπάρξει μια ειδική μέριμνα για τα παιδιά αυτά, που εκ των πραγμάτων έχουν περιορισμένες ευκαιρίες. Με αυτή τη λογική, και για να μην έχουμε επανάληψη των περυσινών καταστάσεων, δηλαδή αποκλεισμούς δεκάδων παιδιών, αλλά και απειλή μη ανανέωσης συμβάσεων ή μείωση ωρών εργασίας κ.λπ., αιτούμεθα να επανεξετάσετε άμεσα το ζήτημα της χορήγησης επιπλέον χρηματοδότησης, προκειμένου αυτοί οι μικροί μαθητές να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι και όλες και φέτος στα ΚΔΑΠ του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης δωρεάν, καθώς και να μεριμνήσετε για την αύξηση της χρηματοδότησης για την περίοδο 2022-2023 στα δημοτικά ΚΔΑΠ, ικανή να καλύψει όλο τον αριθμό των παιδιών που προβλέπει η άδεια κάθε ΚΔΑΠ και χωρίς να μειωθεί το ύψος του voucher που ισχύει φέτος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News