Υπόθεση Βαλυράκη: Το σκεπτικό του ανακριτή πίσω από την προφυλάκιση των δυο ψαράδων

Κρήτη
Υπόθεση Βαλυράκη: Το σκεπτικό του ανακριτή πίσω από την προφυλάκιση των δυο ψαράδων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με «δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» έδρασαν οι δύο ψαράδες οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν τον αείμνηστο Σήφη Βαλυράκη, στην Ερέτρια της Εύβοιας, τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με το σκεπτικό για την απόφαση περί προσωρινής τους κράτησης

Με «δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση» έδρασαν οι δύο ψαράδες οι οποίοι κατηγορούνται ότι σκότωσαν τον αείμνηστο Σήφη Βαλυράκη, στην Ερέτρια της Εύβοιας, τον Ιανουάριο του 2021. Αυτό αναφέρεται στο σκεπτικό για την απόφαση περί προσωρινής τους κράτησης.

Σύμφωνα με το σκεπτικό για την προφυλάκιση των δύο αλιέων, οι εν λόγω άνδρες «ενεργώντας με πρόθεση από κοινού, έχοντας κοινό δόλο και μετά από συναπόφαση και συνεννόηση με συγκλίνουσες ενέργειες και με κοινή δράση και ενώ βρισκόσασταν σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, σκοτώσατε (σ.σ. σκότωσαν) άλλον».

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του αρμόδιου ανακριτή, «προσεγγίσατε τον Ιωσήφ Βαλυράκη ο οποίος κινούταν με το φουσκωτό σκάφος του “ΜΙΝΑ”, κι αφού παρεμποδίσατε την πορεία ενεργώντας επικίνδυνους ελιγμούς με το αλιευτικό σας γύρωθεν του φουσκωτού του σκάφους, διαπληκτιστήκατε μαζί του και στη συνέχεια με τη χρήση ενός ξύλινου μακριού κονταριού τον πλήξατε στο πάνω μέρος του κορμιού του τουλάχιστον 2-3 φορές, με αποτέλεσμα αυτός να πέσει χωρίς τη θέλησή του στη θάλασσα. Τότε, κι ενώ το αλιευτικό σας σκάφος βρισκόταν καθ’ όλη τη διάρκεια του διαπληκτισμού σε κίνηση, το απομακρύνατε από το σημείο εκείνο με κατεύθυνση προς το Πεζονήσι, κι από την κίνηση αυτή του αλιευτικού, εν γνώσει σας, ο Ιωσήφ Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν στη θάλασσα, ήλθε σε επαφή με την προπέλα και τα υδροπτερύγια του αλιευτικού σκάφους που βρίσκονταν στην πρύμνη του, καθώς και με αμβλείες επιφάνειες αυτού, με αποτέλεσμα να προκληθούν, εκτός από θλαστικά τραύματα στην κεφαλή, στον αριστερό αγκώνα και στον αριστερό δείκτη αφενός, αφετέρου εκχυμώσεις στην κεφαλή, στην αυχενική χώρα στον δεξιό βραχίονα και στο δεξιό αντιβράχιο».

//--> //-->

Σύμφωνα πάντα με το σκεπτικό της απόφασης, «από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του κατηγορουμένου, η οποία απειλείται στον νόμο με ποινή ισοβίου καθείρξεως ή πρόσκαιρης κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών, ήτοι της επίθεσης εν πλω για ασήμαντη αφορμή, χωρίς μάλιστα πρόκληση από τον παθόντα της έλλειψης σεβασμού προς την ηλικία του, της αριθμητικής υπεροχής των δραστών σε βάρος του παθόντος, αλλά και της πρόκλησης θανάτου με άκρως οδυνηρό τρόπο, προκύπτει ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος, εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πιθανό να διαπράξει και άλλα παρόμοια εγκλήματα. Εξάλλου, ενόψει των προαναφερθέντων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πράξης του κατηγορουμένου, κρίνεται ότι η επιβολή περιοριστικών όρων δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι αυτός δε θα διαπράξει άλλα εγκλήματα, ούτε ότι θα παραστεί οποτεδήποτε στην ανάκριση και αυτοπροσώπως στο δικαστήριο έτσι ώστε να υποβληθεί στην εκτέλεση της απόφασης».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του ανακριτή Χαλκίδας, οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News