«Γκαζώνουν» για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ - Κύπρο και με Αίγυπτο

Κρήτη
«Γκαζώνουν» για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με Ισραήλ - Κύπρο και με Αίγυπτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα μετά τις εξελίξεις με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν αναθερμάνει άρδην το ενδιαφέρον των Ισραηλινών ενώ  στο ''παιχνίδι'' μπαίνει δυναμικά και ο ΑΔΜΗΕ

Το πόδι στο... «γκάζι» πατά τώρα η χώρα μας για τις δύο μεγάλες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ και με την Αίγυπτο.

Σήμερα  είχαμε μπαράζ επαφών Ισραηλινής αντιπροσωπείας στην Αθήνα με φόντο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου Ελλάδας που θα ''κουμπώσει'' με την υπό εξέλιξη ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής.

Τα νέα δεδομένα στην ενεργειακή σκακιέρα μετά τις εξελίξεις με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν αναθερμάνει άρδην το ενδιαφέρον των Ισραηλινών ενώ  στο ''παιχνίδι'' μπαίνει δυναμικά και ο ΑΔΜΗΕ.

Μετά την πρόσφατη καθοριστική συνδρομή του για την εξασφάλιση  μεγάλης  χρηματοδότησης ύψους 657 εκ ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης  που ουσιαστικά καλύπτει το σκέλος του υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, ο ΑΔΜΗΕ ετοιμάζεται να μπει τώρα και ο ίδιος οικονομικά στο  πρότζεκτ, αποκτώντας μετοχές στην εταιρεία EuroAsia Interconnector

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας,  υπάρχουν ήδη προχωρημένες σχετικές διαβουλεύσεις και ''κλειδώνει'' προσεχώς η μετοχή είσοδος του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία-promoter του έργου, κίνηση βεβαίως που θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη προωθούμενη ηλεκτρική διασύνδεση-μαμούθ που μετά από κάποιες πολυετείς περιπέτειες και παλινωδίες φαίνεται ότι μπαίνει πλέον για τα καλά στις «ράγες».

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, συναντήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 6 Ιουνίου 2022, με αντιπροσωπεία από το Ισραήλ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρισμού, Yoav Katsavoy, τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας του Ισραήλ, Shiki Fisher και την Προϊσταμένη του Τμήματος Εξωτερικών Υποθέσεων, Σχεδιασμού Πολιτικής και Στρατηγικής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Orit Ganor, με αντικείμενο με αντικείμενο το έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο και το Ισραήλ. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην τριμερή ομάδα έργου για τον EuroAsia Interconnector, καθηγητής Θεόδωρος Τσακίρης.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για τη σημασία του υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει τα ηλεκτρικά συστήματα Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και αναφέρθηκαν στην ισχυρή πολιτική βούληση για επιτάχυνση της υλοποίησης του έργου. Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή την κατασκευή του EuroAsia Interconnector και θα συνεχίσει να το κάνει μέχρι την ολοκλήρωσή του. Αναφέρθηκε, επίσης, στα οφέλη που θα έχει το έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου καθώς θα βγάλει την Κύπρο και το Ισραήλ από την ενεργειακή τους απομόνωση, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν το δυναμικό τους σε ό,τι αφορά έργα ΑΠΕ.

Το καλώδιο του EuroAsia Interconnector θα έχει συνολικό μήκος 1.214 χλμ. και ισχύ 1 GW σε πρώτη φάση. Τον Ιανουάριο του 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε χρηματοδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ για το σκέλος της διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία για την Ευρώπη, η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ αποκτά ιδιαίτερη σημασία.

Ο EuroAsia Interconnector είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και την επάρκεια εφοδιασμού των τριών χωρών, συμβάλλοντας στον περιορισμό της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε ενεργειακό κόμβο για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η Κύπρος βγαίνει από την ενεργειακή απομόνωση. Με αυτό το εμβληματικό έργο, εμβαθύνουμε περισσότερο τη στρατηγική μας

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News