ΠΑΓΝΗ: Η πανδημία μπλόκαρε άδειες και ρεπό - Στα όρια της κατάρρευσης οι αναισθησιολόγοι (βίντεο)

Κρήτη
ΠΑΓΝΗ: Η πανδημία μπλόκαρε άδειες και ρεπό - Στα όρια της κατάρρευσης οι αναισθησιολόγοι (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τον αριθμό των χειρουργείων που εκκρεμούν να ανέρχεται σε 5.500, ανέφικτη κρίνουν οι εργαζόμενοι την κάλυψη 9 χειρουργικών κρεβατιών με το υπάρχον προσωπικό. Επιστολή προς το σωματείο εργαζομένων ΠαΓΝΗ κατέθεσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, προκειμένου να διεκδικήσουν ένα καλύτερο εργασιακό καθεστώς. 

 

  • Μετρημένοι στα δάχτυλα οι αναισθησιολόγοι για 5.500 χειρουργεία
  • Η υποστελέχωση βάζει «φωτιά» στον χειρουργικό προγραμματισμό
  • Μεταφέρουν προσωπικό για να στελεχώσουν χειρουργικές αίθουσες
  • Μόλις τρεις οι καθαρίστριες για τα χειρουργεία του νοσοκομείου

Στα όρια της κατάρρευσης δηλώνουν πως βρίσκονται οι εργαζόμενοι του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου στο ΠΑΓΝΗ, εξαιτίας του καθεστώτος εξάντλησης που επικρατεί.

Ειδικότερα, την ώρα που 5.500 χειρουργεία περιμένουν στην ουρά, το ανεπαρκές αριθμητικά προσωπικό, καλείται χωρίς άδειες και ρεπό να επαναφέρει τη λειτουργία  του νοσοκομείου σε προ πανδημίας επίπεδο. 

Ενδεικτικό το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει την άδεια του 2021, για κάποιους εκκρεμούν και ημέρες άδειας του 2020, ενώ σχεδόν κανείς δεν έχει πάρει την άδεια του 2022.

Την ίδια ώρα, οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν εννέα χειρουργικά κρεβάτια, δεδομένου ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περιοριστεί τα χειρουργικά τραπέζια, προκειμένου να εξασφαλιστεί προσωπικό και υποδομές για την περίθαλψη των COVID περιστατικών.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με το υπόλοιπο προσωπικό του χειρουργείου. Λόγω της υποστελέχωσης, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, οι βοηθοί θαλάμου, οι τραυματιοφορείς καλύπτουν ταυτόχρονα αρκετές χειρουργικές αίθουσες.

Τρεις καθαρίστριες καλύπτουν τα χειρουργεία και την ανάνηψη το απόγευμα.

Οι εργαζόμενοι για το άνοιγμα των χειρουργικών κρεβατιών χωρίς όρους

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη, 19 Μαΐου, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, πραγματοποίησαν συγκέντρωση, όπου αποφασίστηκε στο άμεσο διάστημα να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις τους, καθώς και να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν και εργαζόμενοι του Χειρουργικού Τμήματος και του Αναισθησιολογικού, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η σύνταξη κειμένου, που θα φέρει τις υπογραφές των μελών και εργαζομένων αναφορικά με την ασφάλεια των ασθενών και εργαζομένων ύστερα από την απόφαση της Διοίκησης για άνοιγμα χειρουργικών κρεβατιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε 3ωρη στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα και πιο συγκεκριμένα από  τις 8 έως τις 11 το πρωί οι εργαζόμενοι στα χειρουργεία και αναισθησιολογικό σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Οι εργαζόμενοι ζητούν προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού μόνιμων αναισθησιολόγων, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι λειτουργίες του τμήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς και περικοπή αδειών του ανεπαρκούς αριθμητικά προσωπικού του αναισθησιολογικού τμήματος και του χειρουργείου επιδιώκεται η λειτουργία και των εννέα χειρουργικών κρεβατιών του ΠΑΓΝΗ.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν περιοριστεί τα χειρουργικά τραπέζια (λειτουργούν τα 5-7), προκειμένου να εξασφαλιστεί προσωπικό και υποδομές για την περίθαλψη των COVID περιστατικών. Η αίθουσα ανάνηψης είχε μετατραπεί για κάποιο χρονικό διάστημα σε ΜΕΘ, νοσηλεύτριες του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου είχαν μετακινηθεί στις μονάδες αντιμετώπισης κορωνοϊού (ΜΑΚ), αναισθησιολόγοι υποχρεώθηκαν να κάνουν εφημερίες και στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, κλίνες ΜΕΘ δεσμεύθηκαν για τα COVID περιστατικά, κλπ.

Η πλήρης λειτουργία όμως των τακτικών χειρουργείων δεν είναι εφικτή με το υπάρχον προσωπικό, εκτός αν για άλλη μια φορά θυσιαστούν ρεπό, άδειες, αλλά και κάποιες άλλες απαραίτητες δραστηριότητες του αναισθησιολογικού. Οι αναισθησιολόγοι δεν επαρκούν για να καλύψουν 9 χειρουργικά κρεβάτια και ταυτόχρονα την αίθουσα ανάνηψης, την εφαρμογή αναλγησίας για τον οξύ πόνο (μετεγχειρητικά, στα ΤΕΠ κλπ.), τη σημαντική λειτουργία του ιατρείου πόνου (τρεις φορές τη βδομάδα), επείγοντα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης και/ή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου, τις ERCP κοκ. Τουλάχιστον τρεις θέσεις αναισθησιολόγων είναι κενές, δύο αναισθησιολόγοι συνταξιοδοτήθηκαν (χωρίς να αναπληρωθούν), δύο λείπουν σε πολύμηνη αναρρωτική άδεια.

Ούτε το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Δύο νοσηλευτές έχουν μετατεθεί σε Χανιά και Σητεία, τέσσερις συνταξιοδοτήθηκαν (επίκειται άλλη μια συνταξιοδότηση) και τρείς έχουν μετακινηθεί σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου (άλλοι 4 είχαν μετακινηθεί στη ΜΑΚ και αλλού και επέστρεψαν πρόσφατα). Δύο ειδικευόμενες νοσηλεύτριες που ήρθαν το Γενάρη φεύγουν τέλος Ιουνίου. Συνολικά, το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού είναι λιγότερο σε σχέση με πριν την πανδημία.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και με το υπόλοιπο προσωπικό του χειρουργείου. Λόγω της υποστελέχωσης, οι εργαζόμενες στην καθαριότητα, οι βοηθοί θαλάμου, οι τραυματιοφορείς καλύπτουν ταυτόχρονα αρκετές χειρουργικές αίθουσες.

Ενδεικτικό των ελλείψεων είναι το γεγονός ότι σε καθέναν από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τις καθαρίστριες χρωστούνται δεκάδες μέρες αδειών και ρεπό, με συνέπεια τη συσσωρευμένη κόπωσή τους. Οι περισσότεροι δεν έχουν πάρει την άδεια του 2021, σε κάποιους χρωστούνται και ημέρες άδειας του 2020, ενώ σχεδόν κανείς δεν έχει πάρει την άδεια του 2022. Στις καθαρίστριες οφείλονται πάνω από 500 ημέρες ρεπό και αδειών συνολικά! Μάλιστα, η διοίκηση απειλεί να κόψει τις κανονικές άδειες στους εργαζόμενους του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου τους επόμενους δύο μήνες, ώστε να λειτουργήσουν και τα 9 κρεβάτια.

Τα προβλήματα αυτά και οι λύσεις που επιβάλλονται είναι ενδεικτικά της προσπάθειας της κυβέρνησης και της διοίκησης να περιορίσουν στο ελάχιστο τις δημόσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία, ενισχύοντας παράλληλα την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους με ολοένα περισσότερα έσοδα από τις άμεσες ή έμμεσες πληρωμές των ασθενών. Με μείωση του κρατικού προϋπολογισμού, χωρίς τον απαραίτητο αριθμό νέων μόνιμων προσλήψεων, με πρόσθετη επιβάρυνση του υπάρχοντος εξουθενωμένου προσωπικού επιχειρείται το «μπάλωμα» των χρόνιων ελλείψεων και η προσωρινή κάλυψη μέρους των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών, με αποτέλεσμα ην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Το σωματείο μας διεκδικεί εδώ και χρόνια την επαναφορά της πλήρους λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων και την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών, ώστε να αποσυμφορηθούν οι λίστες. Προϋπόθεση όμως για την επαναφορά των χειρουργείων χωρίς την υποβάθμιση άλλων λειτουργιών είναι η ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, ώστε και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν με ανθρώπινα ωράρια και οι ασθενείς να απολαμβάνουν ποιοτικές δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

  • Προσλήψεις του απαραίτητου αριθμού μόνιμων αναισθησιολόγων, ώστε να συνεχιστούν απρόσκοπτα όλες οι λειτουργίες του τμήματος και οι γιατροί να πάρουν το σύνολο των αδειών που δικαιούνται
  • Ενίσχυση του αναισθησιολογικού και του χειρουργείου με μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία των χειρουργείων και της ανάνηψης
  • Πλήρης στελέχωση του χειρουργείου με μόνιμες καθαρίστριες και μεταφορείς
  • Να δοθεί στο προσωπικό το σύνολο των χρωστούμενων αδειών και ρεπό
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News