Μια ανάρτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη για παραβατικότητα στα πρατήρια υγρών καυσίμων για αθέμιτη κερδοφορία σε ποσοστό που φτάνει το 26%, άναψε φωτιές, με τους πρατηριούχους να μιλούν ανοιχτά για προσπάθεια μεταφοράς του προβλήματος της ακρίβειας σε εκείνους, την ώρα που η πολιτεία δεν έχει λάβει όπως είπαν κανένα μέτρο προς εκτόνωση της κατάστασης.
Διαβάστε επίσης
⇒Καύσιμα: Αύξηση 37 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη μέσα σε τρεις μήνες στην Κρήτη
Με προσωπική ανάρτηση στην σελίδα του στο τούιτερ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως μετά από 64 μόλις επεξεργασμένους ελέγχους σε πρατήρια υγρών καυσίμων στη χώρα, σημειώθηκε ποσοστό 26% παραβατικότητας για αθέμιτη κερδοφορία. Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλούσε για 137 ελέγχους, από τους οποίους 64 έχουν ήδη ολοκληρωθεί και από αυτούς 17 πρατήρια εντοπίστηκαν να αισχροκερδούν.
Δεν θεωρούνται μαζικοί τέτοιοι έλεγχοι για να μπορεί να βγαίνει ένα τέτοιο αποτέλεσμα, εξήγησαν οι πρατηριούχοι που διευκρίνισαν ότι όλο το βάρος της ακρίβειας επιχειρείται να πέσει στις πλάτες τους. «Ρίχνουν στις πλάτες μας μια ευθύνη που αναλογεί στην Κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κάνει οποιαδήποτε κίνηση για να αντιμετωπίσει τις ξέφρενες τιμές», τονίζουν οι βενζινοπώλες στην Κρήτη, οι οποίοι εξηγούν πως σε διάφορες περιοχές της χώρας η ένταση με τους καταναλωτές είναι μεγάλη. Μάλιστα, δε λείπουν τα περιστατικά όπου πολίτες φουλάρουν με καύσιμα και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.
Από το παρατηρητήριο τιμών προκύπτει ότι οι τιμές από τη Δευτέρα παραμένουν στάσιμες με μέγιστη τιμή στο Ηράκλειο:
Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022
- Ηράκλειο Μέση Τιμή 2,308 - Μέγιστη Τιμή 2,490
- Χανιά Μέση Τιμή 2,315 - Μέγιστη Τιμή 2,399
- Λασίθι Μέση Τιμή 2,321 - Μέγιστη Τιμή 2,407
- Ρέθυμνο Μέση Τιμή 2,326 - Μέγιστη Τιμή 2,457
Σε κάθε περίπτωση, οι καταναλωτές με φόντο τις φαρμακερές τιμές, επιχειρώντας να μειώσουν τα κόστη τους, περιορίζουν τις μετακινήσεις ή χρησιμοποιούν μέσα που χρειάζονται φθηνότερα ή και λιγότερα καύσιμα.
Αυξάνονται τα περιστατικά «δεν πληρώνω» στα πρατήρια
Την ίδια στιγμή, μέσα στο γενικότερο κλίμα της ακρίβειας των καυσίμων, δεν λείπουν τα περιστατικά που πολίτες φουλάρουν βενζίνη και φεύγουν δίχως να πληρώσουν.
Το μέλος της Ένωσης Βενζινοπωλών Θεσσαλονίκη (ΕΝΒΕΘ), Γιώργος Γαβριηλίδης τόνισε στο ThessToday.gr ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για τους επιχειρηματίες του κλάδου, ωστόσο, τώρα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πονάει περισσότερο». «Ένα τέτοιο περιστατικό να έχουμε κάθε ημέρα, “τελειώσαμε”. Ενδεικτικά, τα 100 ευρώ που μπορεί να βάλει κάποιος στο όχημά του σε συσχέτιση με το πολύ χαμηλό κέρδος που έχουμε πλέον, ισούται με ένα μεροκάματο και για πολλούς ακόμη και δύο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Αιμορραγεί ο κλάδος από τα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων»
Ο δυνητικός αντίκτυπος στο σταδιακό στραγγάλισμα του κλάδου σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων. «Ένα “καθαρό” πρατήριο το οποίο είναι τίμιο, πρέπει να πολεμήσει με το πλαφόν της κυβέρνησης, τα μεγάλα έξοδα, ενώ τίθεται αντιμέτωπο και με τη λαθρεμπορία, από την οποία αιμορραγεί και εξαιτίας της χάνει πελατεία. Όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι οδηγούν κάποια στιγμή στην πλήρη εξαφάνιση αρκετών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται από οικογενειάρχες», επεσήμανε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά καιρούς η Ελληνική Αστυνομία έχει εξαρθρώσει κυκλώματα νοθευμένης βενζίνης, όπου μέσω εικονικών εταιρειών και πλαστών δελτίων αποστολής μετέφεραν χημικούς διαλύτες από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα, νοθεύοντας καύσιμα στα πρατήρια. Η εν λόγω δράση σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη φέρνει σε πλεονεκτική θέση τα συγκεκριμένα καταστήματα, καθώς λόγω της αμφιβόλου ποιότητας καυσίμου έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά την τιμή στη βενζίνη και στο αέριο, έναντι των «καθαρών» όπως αναφέρει επιχειρήσεων, που καλούνται να συμβαδίσουν με την αγορά και να εκτινάξουν την τιμή τους πάνω από τα 2.20 ευρώ το λίτρο.
Καύσιμα: Αύξηση 37 λεπτά το λίτρο στην αμόλυβδη μέσα σε τρεις μήνες στην Κρήτη
Ενδεικτική είναι η σύγκριση των τιμών με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, όπου η μέση τιμή λιανικής πώλησης στο Ηράκλειο για την απλή αμόλυβδη «αγγίζει» τα 2,308 ευρώ το λίτρο, όταν ακριβώς πριν τρεις μήνες, στις 24 Φεβρουαρίου έφτανε τα 1,932 ευρώ το λίτρο.
Τι πληρώνουμε σε κάθε γέμισμα
Ας δούμε όμως μέσα από συγκεκριμένο παράδειγμα τα επιπλέον ποσά που καταβάλλει ένας κάτοχος αυτοκινήτου για να αγοράσει τις ίδιες ποσότητες καυσίμων που προμηθευόταν για την μετακίνησή του με το αυτοκίνητο, πριν από 3 μήνες. Αν υποθέσουμε ότι ένας ιδιοκτήτης θέλει να βάλει 20 λίτρα απλής αμόλυβδης στο ρεζερβουάρ, στα τέλη Φεβρουαρίου θα έπρεπε να πληρώσει κάτι λιγότερο από 39 ευρώ, ενώ σήμερα για το ίδιο γέμισμα του ρεζερβουάρ πληρώνει 46 ευρώ. Αν επρόκειτο να βάλει 40 λίτρα απλής αμόλυβδης στο ρεζερβουάρ, τον Φεβρουάριο θα πλήρωνε περίπου 77 ευρώ, όταν σήμερα θα κληθεί να πληρώσει 92 ευρώ, «χασούρα» 15 ευρώ δηλαδή σε κάθε γέμισμα.
Ηράκλειο: 24 Μαΐου
Απλή Αμόλυβδη 2,308 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,899 ευρώ το λίτρο
24 Φεβρουαρίου
Απλή Αμόλυβδη 1,932 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,662 ευρώ το λίτρο
Χανιά: 24 Μαΐου
Απλή Αμόλυβδη 2,318 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,897 ευρώ το λίτρο
24 Φεβρουαρίου
Απλή Αμόλυβδη 1,924 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,66 ευρώ το λίτρο
Ρέθυμνο: 24 Μαΐου
Απλή Αμόλυβδη 2,322 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,918 ευρώ το λίτρο
24 Φεβρουαρίου
Απλή Αμόλυβδη 1,943 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,67 ευρώ το λίτρο
Λασίθι: 24 Μαΐου
Απλή Αμόλυβδη 2,319 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,907 ευρώ το λίτρο
24 Φεβρουαρίου
Απλή Αμόλυβδη 1,935 ευρώ το λίτρο
Πετρέλαιο κίνησης 1,668 ευρώ το λίτρο
Επιδότηση καυσίμων: «Εξανεμίστηκε» σε μια μέρα
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι πολίτες δεν πρόλαβαν καν να «δουν» την επιδότηση καυσίμων, αφού από την πρώτη μέρα το ποσό ξοδεύτηκε. Κάποιοι οδηγοί, μάλιστα, που έλαβαν το ποσό στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν ξόδεψαν καν το ποσό για καύσιμα, αλλά το χρησιμοποίησαν για άλλες ανάγκες. Οι οδηγοί ελπίζουν σε μια ακόμη στήριξη από την κυβέρνηση, με ενδεχόμενη επέκταση του fuel pass και τον Ιούνιο, καθώς η βενζίνη πωλείται σε τιμές... χρυσάφι, συγκριτικά και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ουσιαστικά, οπλίζονται με υπομονή, ως ότου έρθει η αποκλιμάκωση των τιμών.