Άγιος Ευμένιος: Σήμερα η πρώτη πανηγυρική εορτή του στην Εθιά

Κρήτη
Άγιος Ευμένιος: Σήμερα η πρώτη πανηγυρική εορτή του στην Εθιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιος ήταν ο Κρητικός Άγιος Ευμένιος - Ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα οι πανηγυρικοί εορτασμοί

Σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου, εορτάζεται για πρώτη φορά η «Κοίμησης» Του Κρητικού Αγίου Ευμένιου, με ιδιαίτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό της Εθιάς όπου είναι ενταφιασμένος.

Η πρώτη πανηγυρική εορτή του θα πραγματοποιηθεί με κάθε ευλάβεια και όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου «Εθιάς» Γιώργος Δολαψάκης η χαρά τους είναι απερίγραπτη που θα γιορτάσουν τον Άγιο τους με μεγάλη ευλάβεια και πίστη.

Οι πανηγυρικοί εορτασμοί έχουν ξεκινήσει από το Σάββατο 21 Μαΐου με έναν εσπερινό, ενώ την Κυριακή 22 Μαΐου, οι ακολουθίες ξεκίνησαν από τις 06:45 το πρωί με τη Θεία Λειτουργία, το απόγευμα στις 19:00 τελέσθη ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου Ευμενίου, με την λιτάνευση της εικόνας Του γύρω από το Ναό και στον Ιερό χώρο Ταφής Του και με μια Ιερά Παράκληση του Αγίου Ευμενίου.

Σήμερα Δευτέρα 23 Μαΐου, τελέσθη, στις 07:00 το πρωί, ο Όρθρος και Αρχιερατικο Συλλείτουργο Ιερουργούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κκ Μακαρίου με τους εορτασμούς να ολοκληρώνονται στις 19:00 το απόγευμα με τον Μεθεόρτιο Εσπερινό.

Πότε γιορτάζει

Κάθε χρόνο ο Άγιος Ευμένιος θα εορτάζει την ημερομηνία της «Κοίμησής» Του, δηλαδή 23 Μαΐου, με ιδιαίτερη πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον παραδοσιακό οικισμό της Εθιάς όπου είναι ενταφιασμένος.

Ποιος ήταν ο Άγιος Ευμένιος

Γεννήθηκε στην Εθιά του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων την πρωτοχρονιά του 1931 και ήταν το 8ο παιδί μιας πάμπτωχης οικογένειας. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε από το χωριό, πήγε σαν μοναχός στην Ιερά Μονή του Αγίου Νικήτα και αφιερώθηκε πλήρως στο Θεό.

Δεν έμεινε όμως αρκετά στο μοναστήρι, γιατί, χτυπημένος βαριά από τη νόσο του Χάνσεν (λέπρα) μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο λοιμωδών νοσημάτων στην Αγία Βαρβάρα της Αθήνας.

Όταν έγινε καλά αποφάσισε να μην επιστρέψει στην Κρήτη και ως ιερέας πλέον διακονούσε στον ιερό ναό Αγίων Αναργύρων (Κοσμά και Δαμιανού) που βρισκόταν εντός του νοσοκομείου που θεραπεύτηκε.

Μαζί του έως την «Κοίμηση» του, ήταν ο Γέροντας τότε και Άγιος σήμερα Νικηφόρος ο Λεπτός, ο οποίος ήταν και ο Πνευματικός Πατέρας του, που αν και τυφλός, έγινε ο Μεγάλος Δάσκαλος του.

Εκεί τον επισκέπτονταν συχνά πιστοί από όλη την Ελλάδα και φυσικά τα πνευματικά παιδιά του, τους οποίους βοηθούσε με μια μοναδική ικανότητα την οποία αντλούσε σύμφωνα με αυτούς, από την πλήρη διασύνδεση του με το Θεό.

Έφυγε για την αιωνιότητα στις 23 Μαΐου 1999 μετά από διετή νοσηλεία του στον Ευαγγελισμό, με τελευταία επιθυμία του να ταφεί στη γενέτειρα του την Εθιά, και μάλιστα σε μνήμα που να μην ανοίξει ποτέ.

Οι αρκετές καταγεγραμμένες μαρτυρίες για θαύματα που έγιναν σε πιστούς προσκυνητές του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων και των πνευματικών παιδιών του, από τον Γέροντα Ευμένιο, οδήγησαν την εκκλησία της Κρήτης να εισηγηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Εγγραφή Του στο Επίσημο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας.

Η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνήλθε 14 Απριλίου 2022 και ομόφωνα αποφάσισε την Αγιοκατάταξη του Αγίου Ευμενίου του Νέου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News