Κρήτη: Στη Βουλή ο αποκλεισμός του νησιού από την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ

Κρήτη
Κρήτη: Στη Βουλή ο αποκλεισμός του νησιού από την πρόγνωση καιρού της ΕΜΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να επανέλθει η γενική πρόβλεψη καιρού της Κρήτης στην αντίστοιχη Ενότητα της ιστοσελίδας της ΕΜΥ» ζητά ο Σωκράτης Βαρδάκης

Σε ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας αναφορικά με την εξαίρεση της Κρήτης από την καρτέλα της Γενικής Πρόβλεψης Καιρού Ελλάδας, στον ιστότοπο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, προχώρησαν 14 Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίου τύπου «η πρόγνωση του καιρού είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για την Εθνική Άμυνα, την Πολιτική Προστασία ενός κράτους, όσο και για πολλούς τομείς της Οικονομίας που τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν, όπως  τον πρωτογενή και τουριστικό τομέα.

Στην Κρήτη οι δύο παραπάνω τομείς είναι βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας και μάλιστα το οικονομικό αποτέλεσμα που παράγουν είναι καταλυτικό για το ΑΕΠ της χώρας μας. Στην Ελλάδα ο επίσημος φορέας πρόβλεψης και ενημέρωσης του καιρού είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.), η οποία είθισται να δίνει πρόβλεψη για όλη την επικράτεια, ανά Περιοχή και ανά πόλη, με σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες για τα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε ότι στη «Γενική Πρόβλεψη Καιρού Ελλάδας», μέσα από τον ιστότοπο της Ε.Μ.Υ., αναφέρονται μόνο η Αττική, η Θεσσαλονίκη και η Εύβοια. Η Κρήτη, όπως και άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν αναφέρονται στη συγκεκριμένη ενότητα και οι πληροφορίες πρέπει να αναζητηθούν σε άλλη (ανά πόλη), δυσχεραίνοντας και απομακρύνοντας τον χρήστη από την απαραίτητη πληροφορία.

Να υπογραμμίσουμε αναφορικά με την Κρήτη, ότι η πρόγνωση καιρού της περιοχής πάντα συμπεριλαμβάνονταν στη συγκεκριμένη Ενότητα. Επιπρόσθετα, μελέτες σχετικές με την ευχρηστία πλοήγησης ιστοσελίδων (websites usability), έχουν τεκμηριώσει ότι για να μπορεί να περιέλθει εύκολα μια πληροφορία σε αυτόν που την αναζητά στο διαδίκτυο, δε θα πρέπει να διανύει παραπάνω από δύο βήματα. ‘Όταν μάλιστα αυτό αφορά χρήστες μη εξοικειωμένους με την χρήση των τεχνολογικών μέσων, θα πρέπει η πληροφορία να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα. Ο «κανόνας» αυτός δεν τηρείται στον ιστότοπο της Ε.Μ.Υ. για τους χρήστες που αναζητούν να ενημερωθούν για την πρόγνωση καιρού της Κρήτης.

«Η πρόβλεψη του καιρού για την οικονομική ζωή της Κρήτης είναι εξαιρετικά σημαντική. Έως πριν λίγο καιρό η πρόβλεψη για την Κρήτη, εμφανιζόταν στη σελίδα της Γενικής Πρόβλεψης, κάτι που δε συμβαίνει πλέον, χωρίς να προηγηθεί κάποια εξήγηση ή ενημέρωση, αναγκάζοντας τους χρήστες σε μία δύσχρηστη αναζήτηση της πρόβλεψης ανά πόλη. Οι βασικοί πυλώνες της τοπικής οικονομίας είναι άμεσα συναρτώμενοι με τις καιρικές συνθήκες, για αυτό ακόμα και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα πρέπει να μπορούν εύκολα να αναζητήσουν τις απαραίτητες για αυτούς πληροφορίες. Ζητάμε μία εξήγηση για αυτό που συμβαίνει», τόνισε ο κ. Βαρδάκης.

Δεδομένων των παραπάνω οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τον αρμόδιο υπουργό για ποιον λόγο συντελέστηκε αυτή η αλλαγή, εξαίρεσης της Κρήτης από την καρτέλα της Γενικής Πρόβλεψης Καιρού Ελλάδας, στον ιστότοπο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News