Στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Κρήτης, στα Χανιά, αναμένεται να «αναβιώσει» σήμερα η υπόθεση θανάτου της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη, η οποία, τον Μάρτιο του 2016, είχε εντοπιστεί νεκρή με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι, μέσα σε μια λίμνη αίματος, στο σπίτι όπου διέμενε με τον σύζυγό της, στο Κολυμπάρι Χανίων.
Ο τελευταίος βρισκόταν εκείνη την ώρα εντός της οικίας. Σύμφωνα με τα όσα είχε υποστηρίξει ο ίδιος, βρισκόταν στο μπάνιο, όταν άκουσε τον πυροβολισμό και βγήκε έξω, αντικρίζοντας τη σύζυγό του νεκρή. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος είχε πολιτευτεί στο παρελθόν με τη Χρυσή Αυγή, είχε συλληφθεί και παραπέμφθηκε να δικαστεί κατηγορούμενος για τη δολοφονία της συζύγου του.
Η δίκη διεξήχθη το 2017 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου. Ο σύζυγος της Έφης Τσιχλάκη είχε αθωωθεί με “οριακή” πλειοψηφία 4-3: Μειοψήφησαν οι τρεις τακτικοί δικαστές της Έδρας, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ωστόσο, οι τέσσερις ένορκοι είχαν την άποψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αθώος.
Έφεση από τον εισαγγελέα
Το διάστημα που ακολούθησε της δίκης, ο εισαγγελέας Εφετών Κρήτης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Ως εκ τούτου, η υπόθεση παραπέμφθηκε να εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έχει αναβληθεί ουκ ολίγες φορές τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.
Όπως ανέφερε η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας (πρώην πολιτικής αγωγής) κ. Κλειώ Παπαντολέων, «στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο οι τακτικοί δικαστές ήταν “συμπαγείς” για την ανθρωποκτονία από πρόθεση, με εμπεριστατωμένη αιτιολογία στη βάση της οποίας ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα».
Αμφισβητούν την αυτοχειρία
Σύμφωνα με το περιβάλλον της αδικοχαμένης Έφης, διαπιστώθηκε το εξής αξιοπερίεργο: Η εκλιπούσα, η οποία φέρεται να αυτοκτόνησε, πυροβολήθηκε στο κεφάλι από την αριστερή πλευρά. Ωστόσο, η ίδια ήταν δεξιόχειρας.
Σύμφωνα με την κ. Παπαντολέων, εάν η αείμνηστη Τσιχλάκη είχε αυτοπυροβοληθεί, ο τοίχος δίπλα της θα ήταν γεμάτος από διάσπαρτες κηλίδες αίματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τη δικηγόρο, στον τοίχο δε βρέθηκε αίμα, παρά μόνο μια λίμνη αίματος στο πάτωμα γύρω από τη γυναίκα.
Η συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας αναφέρθηκε ακόμη στους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου, ότι η σύζυγός του αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα. Σύμφωνα με τη συνήγορο, ο κατηγορούμενος προέβη στους εν λόγω ισχυρισμούς για πρώτη φορά κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό. Σύμφωνα πάντα με την κ. Παπαντολέων, δεν προέκυψε από κάπου ότι η αείμνηστη Τσιχλάκη είχε ψυχολογικά προβλήματα, αλλά ούτε κι ότι σκεφτόταν να θέσει τέλος στη ζωή της.
Το γράμμα
Ένα άλλο σημείο στο οποίο δίνεται βάση από την πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας είναι το γράμμα που βρέθηκε στην τσάντα της Τσιχλάκη. Σύμφωνα με τη δικηγόρο πολιτικής αγωγής, στο γράμμα αυτό - το οποίο από την πλευρά του κατηγορουμένου φέρεται να παρουσιάστηκε ως σημείωμα αυτοκτονίας - η αδικοχαμένη γυναίκα γράφει σαν να έγραφε σε «προσωπικό ημερολόγιο».
Εκεί η Τσιχλάκη φέρεται να γράφει με θυμό για τον σύζυγό της, αναφέροντας ότι η στάση του απέναντί της ήταν απαξιωτική κι ότι δεν ενδιαφερόταν για τις δικές της ανάγκες. Σύμφωνα με το περιβάλλον της εκλιπούσας, αν μπορούσε να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα από το γράμμα είναι ότι η γυναίκα ενδεχομένως σκέφτεται να εγκαταλείψει τον σύζυγό της κι όχι ότι θα προβεί στο απονενοημένο διάβημα.
Ας σημειωθεί ότι, όπως είχε αναφέρει τον περασμένο Οκτώβριο, η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του θύματος κ. Ελπίδα Σπανουδάκη, «οι κακώσεις είναι δηλωτικές πως προηγήθηκε πάλη ανάμεσα στο θύμα και τον δράστη, και ασφυξία από πίεση στον λαιμό με τα χέρια, γεγονός που προκάλεσε απώλεια αισθήσεων στο θύμα».
Τι λέει η οικογένεια - «Σκηνικό σκηνοθετημένης αυτοχειρίας»
Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό επρόκειτο να λάβει χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο τελικά αναβλήθηκε (για μια ακόμη φορά). Στα Χανιά είχε μεταβεί τότε, προκειμένου να παραστεί στη δίκη, ο ξάδελφος της αείμνηστης Τσιχλάκη, ο κ. Μάνος Αθανασίου, δικηγόρος και ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο Παρίσι.
Ο κ. Αθανασίου, είχε κάνει λόγο για «μια τεράστια δικαστική πλάνη», εξηγώντας ότι στόχος των ανθρώπων του περιβάλλοντος της 47χρονης είναι «επιτέλους να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη μνήμη της, για την οικογένειά της, για την ελληνική Δικαιοσύνη».
«Μία γυναίκα τη σάπισαν στο ξύλο, βρήκε τραγικό θάνατο και η ελληνική Δικαιοσύνη θεωρεί ότι είναι αυτοκτονία. Είναι προσβολή για όλους μας. Αυτό το οποίο ζητάει η οικογένεια από την πρώτη στιγμή είναι να καταδικαστεί ο κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Είναι προφανές ότι αυτό έχει συμβεί. Είναι προφανές ότι το σκηνικό ήταν ένα σκηνικό σκηνοθετημένης αυτοκτονίας», είχε δηλώσει τότε ο κ. Αθανασίου.
«Ήταν ένας μεγάλος έρωτας, που κατέληξε σε ένα μεγάλο δράμα. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτή η γυναίκα ερωτεύτηκε κάποιον και το πλήρωσε με τη ζωή της», ανέφερε με νόημα ο ξάδερφος του θύματος.