Έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί τόσο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στους καταναλωτές, με τα νοικοκυριά να αδυνατούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος.
Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των καταναλωτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τον λογαριασμό ρεύματος ούτε με διακανονισμό αυξάνεται συνεχώς, όπως και ο αριθμός των νοικοκυριών που λόγω συσσωρευμένων οφειλών, δεν μπορούν να βρουν πάροχο.
Οι προβλέψεις μάλιστα, και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένουν απαισιόδοξες, ως προς την ένταση και το χρονικό εύρος της ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές να αναμένεται να παραμείνουν υψηλές, έστω και με μικρότερη ένταση, μέχρι τη διετία 2024 – 2025.
Στην αγορά της χώρας καταγράφεται αύξηση των διακανονισμών, ωστόσο και έτσι, μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους.
Για καταναλωτές με συσσωρευμένους απλήρωτους λογαριασμούς οι προμηθευτές εκτός από την εντολή διακοπής ρεύματος προχωρούν και σε διακοπή του συμβολαίου προμήθειας, ενημερώνοντας τον ΔΕΔΔΗΕ για την άρση της εκπροσώπησης του μετρητή τους από πελάτη.
Υπενθυμίζεται ότι το «σπάσιμο» των διακανονισμών και η μη αποπληρωμή δύο συνεχόμενων λογαριασμών, οδηγεί σε διακοπές ρεύματος ή και σε διακοπή του συμβολαίου προμήθειας.
Σε επίπεδο Κρήτης, παρατηρείται αύξηση των εντολών διακοπών ρεύματος σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, o Πρόεδρος του ΔΕΔΔΗΕ Ηρακλείου, Παύλος Βαρδουλάκης, «στο Ηράκλειο εκκρεμούν 500 εντολές διακοπής ρεύματος σε νοικοκυριά και εκδίδονται περίπου 50-60 εντολές την ημέρα». Όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος, ο ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί εκτελεστικό όργανο και οι αποφάσεις έρχονται από τους παρόχους.
Τον αριθμό των 500 συνολικά εντολών διακοπών ρεύματος επιβεβαιώνει και ο Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, μιλώνστας στο neakriti.gr, ο οποίος τονίζει πως πλέον «αποτελεί καθημερινό φαινόμενο να μας καλούν πολίτες προκειμένου να ζητήσουν βοήθεια για την πληρωμή των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος. Υπάρχουν νοικοκυριά που ζητούν βοήθεια προκειμένου να προχωρήσουν σε διακανονισμούς των οφειλών και αγωνιούν να μην τους αφαιρέσουν το ρολόι του ρεύματος, έχοντας μάλιστα άρρωστους μέσα στο σπίτι, θέτοντας έτσι και ζήτημα επιβίωσης».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου για τις διακοπές ρεύματος πως, «για τα ευάλωτα νοικοκυριά που κινδυνεύουν με διακοπή ρεύματος, έχουμε δημιουργήσει τον 5ψήφιο αριθμό έκτακτης ανάγκης, τον 15902, τηλεφωνεί ο πολίτης και επανασυνδέεται το ρεύμα. Η πολιτεία καλύπτει το κόστος επανασύνδεσης και έως 6.000 ευρώ οφειλή, πληρώνουμε το 100% της ληξιπρόθεσμης οφειλής».
Προσφάτως, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε τη αναστολή λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής με την οποία «κόβονται μαχαίρι τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας».
ΡΑΕ: Στα 927 εκατ. ευρώ τα κέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας
Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Αθανάσιος Δαγούμας, μιλώντας πρόσφατα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ξεκαθάρισε πως η ΡΑΕ έχει υπολογίσει σε περίπου 927 εκατ. τα έκτακτα κέρδη των παρόχων ενέργειας, ωστόσο το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών θα γνωστοποιήσει το ποσό το οποίο θα φορολογηθεί με συντελεστή 90%.
Για τη ΔΕΗ, είπε ότι η ΡΑΕ διαπίστωσε παροχές με επιπλέον εκπτώσεις στους καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης συνολικού ύψους περίπου 335 εκατ. ευρώ και ότι υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις (σταθερά τιμολόγια) για το τελευταίο τρίμηνο του 2021.
Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, ο κ. Δαγούμας υπογράμμισε ότι είναι αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση: «Εμείς δεν επιβάλλουμε σε κάποιον να τη βάλει. Η εταιρεία κρίνει. Ξεκάθαρα η ΡΑΕ δεν λέει σε εταιρείες τι να κάνουν. Προβλέπεται από τον Κώδικα Προμήθειας από το 2013», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παραδείγματα επιδοτήσεων ηλεκτρικού ρεύματος
Επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και επιστροφή αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, καθώς και πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας.
Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι καταναλωτές έχουν δει αυξήσεις στους λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο 2022 που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.
Η επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και φθάνει έως τα 600 ευρώ. Η επιδότηση αυτή δίνεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά λογαριασμούς πρώτης κατοικίας.
Για παράδειγμα:
- Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
- Αν η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
- Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 100 εύρω η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 360 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 1000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ
- Αν η επιβάρυνση είναι 1200 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι 600 ευρώ, αφού (τα 600 ευρώ) είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης.
- Αν η επιβάρυνση είναι 1500 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στην πλατφόρμα, θα πρέπει να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).
Αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους.
Οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.