Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Πάνω από 150.000 η συμμετοχή» - Οι πρώτες δηλώσεις Τσίπρα (βίντεο)

Κρήτη
Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Πάνω από 150.000 η συμμετοχή» - Οι πρώτες δηλώσεις Τσίπρα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η συμμετοχή προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ηλ. Νικολακόπουλος - Σε εννέα εκλογικά τμήματα στα Χανιά στήθηκαν συνολικά δώδεκα κάλπες με τον αριθμό των μελών που ψήφισαν, να ξεπερνά τις 2.000

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχή στην Κρήτη, η συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος στις εσωκομματικές εκλογές, που έλαβαν χώρα την Κυριακή, 15 Μαΐου. 

Αναλυτικότερα, στο νομό Ηρακλείου, ψήφισαν πάνω από 4.000 πολίτες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής, 15 Μαΐου, στο neakriti.gr, - χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση - ο γραμματέας της Ν.Ε. Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κλαράκης.

Συγκεκριμένα, ο ίδιος κάνει λόγο για τουλάχιστον διπλασιασμό της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό, καθώς πριν τις εκλογές τα εγγεγραμμένα μέλη ήταν 2.000.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr, ο Δημήτρης Κλαράκης. «Είναι για μας μεγάλη και βαριά η πολιτική ευθύνη απέναντι σε όλους τους πολίτες που μας μας ψήφισαν», ενώ τόνισε πως αυτό το αποτέλεσμα ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αυριανή κυβέρνηση της χώρας, που θα αναλάβει να βγάλει το λαό από τα σημερινά του αδιέξοδα.

Στο Λασίθι

Στο νομό Λασιθίου, επίσης ο γραμματέας της Νομαρχιακής Γιώργος Καλλιντέρης, έκανε λόγο για περίπου τριπλασιασμό της δύναμης των μελών του κόμματος και εκεί, τονίζοντας ότι υπήρξε πολύ μεγάλη συμμετοχή, όχι μόνο από τα παλαιά μέλη αλλά και από καινούργια. Τόνισε μάλιστα, ότι ήταν πολύ χαρακτηριστικό στοιχείο, οι νεαρής ηλικίας άτομα που προσήλθαν στις κάλπες και έγιναν μέλη της Ν.Ε. Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά επισήμανε επίσης, ότι επέστρεψαν και στον ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολλοί που το τελευταίο διάστημα είχαν απομακρυνθεί.

Στο Ρέθυμνο

Υπεραισιόδοξος μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, δήλωσε στο neakriti.gr και ο γραμματέας της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΑ Θεόδωρος Δουλουμπέκης. «Τουλάχιστον 1.550 ψήφισαν στις εσωκομματικές μας εκλογές. Έτσι με βάση τα νέα μέλη που ήρθαν και ψήφισαν,  υπερδιπλασιάσαμε τη δύναμη μας. Και αυτό αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα. Και το γεγονός ότι πανελλαδικά ψήφισμα πάνω από 150.000 πολίτες, αυτό είναι ένα μήνυμα πολιτικής αλλαγής για την Ελλάδα», σημείωσε με νόημα.

Στα Χανιά

Αλλά και στο νομό Χανίων, ξεπέρασε τις προσδοκίες των τοπικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία στα Χανιά η συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος στις χθεσινές εσωκομματικές εκλογές. Σε εννέα εκλογικά τμήματα στήθηκαν συνολικά δώδεκα κάλπες με τον αριθμό των μελών που ψήφισαν να ξεπερνά τις 2.000.

Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας,  εκλογικά τμήματα λειτούργησαν στο δημαρχείο Χανίων, όπου υπήρχαν τέσσερις κάλπες, στο παλιό δημαρχείο Ακρωτηρίου, στο παλιό δημαρχείο Γερολάκκου στα Κεραμειά, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάλεμε του δήμου Πλατανιά, στο 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου, στο κτήριο του πρώην δήμου Καντάνου για τον δήμο Καντάνου Σελίνου, στο Δημαρχείο Βρυσσών για τους ψηφοφόρους του Αποκόρωνα και στο Πνευματικό Κέντρο Σφακίων.

Ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Παπανδρέου τόνισε ότι «η συμμετοχή του κόσμου ήταν πέραν των προσδοκιών ενώ ενδεικτικό της αγανάκτησης του κόσμου εξ αιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των μελών που προσήλθαν στις κάλπες, σχεδόν οι μισοί είναι νέα μέλη».

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε τοπικό επίπεδο υπερδιπλασίασε τις δυνάμεις του.

Οι πρώτες δηλώσεις Τσίπρα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, προχώρησε σε δήλωση, έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, στην Κουμουνδούρου. 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών, σήμερα είναι βέβαιο ότι θα είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «αυτή είναι η δέσμευση της νέας συλλογικής μας ηγεσίας. Αυτή είναι η προσωπική μου δέσμευση. Με ενότητα και συναίσθηση της βαριάς ευθύνης, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φέρουμε τη νέα νίκη του λαού μας. Για να ξαναφέρουμε την ελπίδα και τη δικαιοσύνη στη πατρίδα μας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για πρωτοφανή συμμετοχή στην κάλπη για την ανάδειξη συλλογικής ηγεσίας, «με την ένταξη πάνω από 110.000 νέων μελών στις γραμμές μας».

Νικολακόπουλος: «Ο αριθμός συμμετοχής μπορεί και να υπερβεί τις 150.000»

Ο αριθμός συμμετοχής στην κάλπη εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ), όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Ηλίας Νικολακόπουλος, εκφράζοντας την ικανοποποίησή του για τον τρόπο που διεξήχθη η διαδικασία.

Ο κ. Νικολακόπουλος ανέφερε ότι η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έληξε στις 21:00, αφότου είχε δοθεί μια ώρα παράταση, ενώ συνεχιζόταν όπου υπήρχαν ουρές με πολίτες που περίμεναν να ψηφίσουν. Είπε ειδικότερα ότι «η συμμετοχή στην εκλογή του προέδρου, που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα, διεξήχθη πάρα πολύ καλά». Επισήμανε ότι «δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δώσουμε τον ακριβή αριθμό των ψηφισάντων γιατί σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να γίνει χειρόγραφα η καταγραφή των προσερχόμενων. Υπολογίζουμε πάντως ότι ο αριθμός αυτός προσεγγίζει, μπορεί και να υπερβεί τις 150.000». Πρόσθεσε ότι «ακριβή αριθμό θα μπορούμε να δώσουμε μετά από περίπου μιάμιση ώρα και ενδεχομένως μια εκτίμηση για το αποτέλεσμα της κάλπης του προέδρου».

Όσον αφορά στην ψηφοφορία για την εκλογή της ΚΕ επισήμανε ότι αφορούσε ένα συγκεκριμένο και προκαθορισμένο εκλογικό Σώμα, όσους ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έως 21 Μαρτίου. Είπε ότι «τα αποτελέσματα της ΚΕ θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι αύριο, πιθανόν νωρίς το απόγευμα, γιατί με μεγάλο ψηφοδέλτιο και με πολλούς υποψήφιους η καταμέτρηση των σταυρών προτίμησης είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία».

Ο κ. Νικολακόπουλος δήλωσε ότι «είμαστε πάρα πολλοί ικανοποιημένοι από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ψηφοφορία», προσθέτοντας ότι τα όποια μικροπροβλήματα υπήρξαν σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία σχεδόν όλα αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, έστω κι αν αυτό προκάλεσε κάποιες μικρές καθυστερήσεις.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ επισήμανε ότι τα αποτελέσματα της διαδικτυακής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε για ορισμένες διατάξεις του Καταστατικού που είχαν μείνει εκκρεμείς στη διάρκεια του Συνεδρίου έχουν ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθούν αύριο.

Οι κάλπες άνοιξαν κανονικά στις οκτώ το πρωί και έκλεισαν στις εννέα το βράδυ, μετά την παράταση που δόθηκε λόγω της αυξημένης προσέλευση πανελλαδικά στη διαδικασία της ψηφοφορίας.

Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας,  εκλογικά τμήματα λειτούργησαν στο δημαρχείο Χανίων, όπου υπήρχαν τέσσερις κάλπες, στο παλιό δημαρχείο Ακρωτηρίου, στο παλιό δημαρχείο Γερολάκκου στα Κεραμειά, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μάλεμε του δήμου Πλατανιά, στο 1ο Γυμνάσιο Κισσάμου, στο κτήριο του πρώην δήμου Καντάνου για τον δήμο Καντάνου Σελίνου, στο Δημαρχείο Βρυσσών για τους ψηφοφόρους του Αποκόρωνα και στο Πνευματικό Κέντρο Σφακίων.

Ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Ανδρέας Παπανδρέου τόνισε ότι «η συμμετοχή του κόσμου ήταν πέραν των προσδοκιών ενώ ενδεικτικό της αγανάκτησης του κόσμου εξ αιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής, είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των μελών που προσήλθαν στις κάλπες, σχεδόν οι μισοί είναι νέα μέλη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News