Στα Χανιά η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (βίντεο)

Κρήτη
Στα Χανιά η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων ξεναγήθηκαν τα μέλη του Συμβουλίου - Στο επίκεντρο η κρίση στην Ουκρανία

Με θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος στην ατζέντα της , όπως η ασφάλεια και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και με το επίκεντρο στην κρίση στην Ουκρανία , συνεδριάζει από αύριο, Δευτέρα 16 Μαΐου και για δύο ημέρες στα Χανιά η Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ειδικότερα, η συνεδρίαση διεξάγεται στην Κρήτη μετά από πρόσκληση της αντιπροέδρου της Πολιτικής Επιτροπής κ. Ντόρας Μπακογιάννη, ενώ θα συμμετάσχει ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης Τiny Kox, πρόεδροι εθνικών κοινοβουλίων και από ελληνικής πλευράς ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά ήταν προγραμματισμένη για την περίοδο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου, ωστόσο λόγω των συνθηκών της πανδημίας, δεν κατέστη εφικτό να πραγματοποιηθεί. Τον περασμένο Μάρτιο η βουλευτής Χανίων, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης και επικεφαλής της Ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι έγινε αποδεκτή η πρόσκληση που απηύθυνε.

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η διεθνής συνεργασία, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων, είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα που θα απασχολήσουν την Επιτροπή. Τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή αντιπροσωπεία παρευρίσκονται στα Χανιά και έτσι θα έχουν την ευκαιρία να προωθήσουν τα ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα.

Καλεσμένος της Πολιτικής Επιτροπής είναι και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε γνωστό ξενοδοχείο στην Γεωργιούπολη, θα συζητηθεί το προσχέδιο της έκθεσης για την «Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», που είχε εγκριθεί από την Επιτροπή μετά από πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη τον Αύγουστο του 2020, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή.

Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση , βρίσκονται ήδη στα Χανιά και μάλιστα χθες ξεναγήθηκαν στο νέο Αρχαιολογικού Μουσείο στην περιοχή της Χαλέπας, που άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο μήνα και θα εγκαινιαστεί και επισήμως από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 11 Ιουνίου. Το βράδυ παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν τους ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής.

Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το ταξίδι του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ σημειώνοντας ότι θα θέσει στο τραπέζι και τα ελληνοτουρκικά ενώ αναφέρθηκε και στις διαδικασίες ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ . Για την συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράμμισε ότι «έχει σημασία ο χρόνος τον οποίο διεξάγεται αυτή η συνεδρίαση γιατί για το συμβούλιο της Ευρώπης είναι εξαιρετικά σημαντικό να δούμε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουκρανία, την ανάλυση για τα θύματα ανάμεσα στα οποία είναι και πολλά παιδιά και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε αποτελεσματικά στο βαθμό που μπορούμε τους ανθρώπους αυτούς οι οποίοι σήμερα περνάνε ένα Γολγοθά».

Ο κ. Δημήτρης Κερίδης Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής Αθηνών ο οποίος βρέθηκε χθες με την ελληνική αντιπροσωπεία στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων, σχολίασε τη σημασία του ταξιδιού του Πρωθυπουργού, έκανε λόγο για αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων ενώ αναφέρθηκε και στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία  να αναπτύξει ολόκληρη την ελληνική επιχειρηματολογία και στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και του αναθεωρητισμού από μεριάς της Τουρκίας και στον πρόεδρο Μπάιντεν και στην ηγεσία του Κογκρέσου και εκεί υπάρχει μεγάλη κατανόηση προς όφελος και του ελληνικού συμφέροντος και της ευρύτερης σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή».

Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης θα βρεθούν στην Αργυρούπολη όπου η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Ντόρα Μπακογιάννη θα παραθέσει γεύμα με τη συμμετοχή και του πρώην Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News