Candida Auris: Κανένας συναγερμός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου - Τι λέει ο διευθυντής της ΜΕΘ

Κρήτη
Candida Auris: Κανένας συναγερμός στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου - Τι λέει ο διευθυντής της ΜΕΘ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κρούσμα που εμφανίστηκε πριν από 20 ημέρες σε 70χρονο ασθενή, δεν επρόκειτο για το πολυανθεκτικό στέλεχος που απασχολεί την παγκόσμια και εθνική επιστημονική κοινότητα, αλλά για στέλεχος ευαίσθητο σε αντιμυκητιασικές αντιβιώσεις που αντιμετωπίστηκε άμεσα» εξηγεί στο neakriti.gr ο Χαράλαμπος Μαρκάκης και η διευθύντρια της παθολογικής κλινικής, Ελένη Ιωαννίδου

Σε πλήρη διάψευση των όσων αναφέρονται για «συναγερμό» στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, έπειτα από τον εντοπισμό του μύκητα Candida Auris σε ασθενή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, προχώρησε μιλώντας στο neakriti.gr, ο Διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Χαράλαμπος Μαρκάκης.

Σύμφωνα με τα όσα ξεκαθαρίζει ο κ. Μαρκάκης, το κρούσμα που εμφανίστηκε πριν από 20 ημέρες σε 70χρονο ασθενή ο οποίος νοσηλεύεται τους τελευταίες 3 μήνες στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, δεν επρόκειτο για το πολυανθεκτικό στέλεχος που απασχολεί την παγκόσμια και εθνική επιστημονική κοινότητα, αλλά για στέλεχος ευαίσθητο σε αντιμυκητιασικές αντιβιώσεις που αντιμετωπίστηκε άμεσα.

«Ο ασθενής είναι καθαρός από τον μύκητα εδώ και ημέρες και κακώς γίνεται ντόρος, καθώς το περιστατικό αντιμετωπίστηκε και δεν πρόκειται για το πολυανθεκτικό στέλεχος του μύκητα Candida Auris».

Σε αυτό συνηγορεί και η λοιμωξιόλογος και διευθύντρια της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Ελένη Ιωαννίδου, η οποία ανέφερε στο neakriti.gr πως το «στέλεχος αυτό που υπήρξε στο νοσοκομείο ήταν ευαίσθητο στις αντιβιώσεις και αντιμετωπίστηκε, δεν πρόκειται για το επιθετικό και ανθεκτικό στέλεχος του μύκητα Candida Auris».

ΕΟΔΥ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ενεργή συρροή από μύκητα Candida Auris

Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κάποια ενεργή συρροή από Candida Auris που να μας έχει δηλωθεί, να είμαστε σε εγρήγορση και να διερευνάται από τον ΕΟΔΥ, ανέφερε το Σάββατο 14 Μαίου, η προϊσταμένη Διεύθυνσης Επιδημιολογικής Επιτήρησης για τα λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ, επιδημιολόγος κ. Κασσιανή Μέλλου, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε από δηλώσεις επιστημόνων περί εντοπισμού του συγκεκριμένου παθογόνου στον Ευαγγελισμό και άλλα νοσοκομεία της Αθήνας.

Η κ. Μέλλου διευκρινίζει ωστόσο ότι σχεδόν σε όλες τις μονάδες έχουν υπάρξει κατά καιρούς παθογόνα που έχουν μεταδοθεί ενδονοσοκομειακά. «Δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας διεθνώς που να είναι αποστειρωμένη, χωρίς κανένα παθογόνο. Και για να εκφράσω και την προσωπική μου άποψη, θα προτιμούσα να πάω σε ένα νοσοκομείο όπως ο Ευαγγελισμός, που έχει ανακοινώσει ότι έχει βρει candida στο παρελθόν, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί είναι ενημερωμένοι για να το ψάξουν, έχουν την εργαστηριακή δυνατότητα, και έλαβαν γρήγορα μέτρα για να μην έχουμε κάποια μεγάλη συρροή. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλές φορές, υπηρεσίες που μας δηλώνουν ότι έχουν κρούσματα δεν είναι αυτές που είναι πιο επικίνδυνες».

Δεν έχει δηλωθεί θάνατος στην Πάτρα που να έχει αποδοθεί στον μύκητα candida auris

Όσον αφορά δηλώσεις με τις οποίες συσχετίζεται ο συγκεκριμένος μύκητας με θανάτους στην Πάτρα, η εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ σημειώνει: «Δεν υπήρξε κάποια επίσημη επιβεβαίωση αυτής της δήλωσης, ούτε έχει δηλωθεί κάποιος θάνατος που να έχει αποδοθεί στην candida στην Πάτρα, και να το γνωρίζουμε».

Έχει παρατηρηθεί αύξηση του εν λόγω παθογόνου στην πανδημία που οι εντατικές επιβαρύνθηκαν όσο ποτέ; προκύπτει εύλογα το ερώτημα. «Διεθνώς υπάρχουν κάποια δεδομένα που μιλούν για αύξηση. Θα ήθελα όμως να διευκρινίσω, ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει δυσκολία στη διάγνωση της candida. Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουμε βελτιώσει την εργαστηριακή μας διερεύνηση και βρίσκουμε πιο εύκολα το συγκεκριμένο παθογόνο. Κατά συνέπεια η αυξημένη ανίχνευση του, δεν σημαίνει κατ' ανάγκη αύξηση. Αλλά σημαίνει ότι είμαστε πιο ενημερωμένοι, και ότι οι γιατροί ψάχνουν όταν έχουν κρούσματα, και για candida».

Ποιοι κινδυνεύουν

Ο μύκητας Candida Auris, ο οποίος εμφανίζεται συνήθως στους νοσοκομειακούς χώρους και κυρίως στις μονάδες εντατικής θεραπείας, δεν απειλεί άτομα εκτός νοσοκομείου και εκτός ΜΕΘ, ξεκαθαρίζει η κ. Μέλλου για να προσθέσει στη συνέχεια ότι όσο πιο ανοσοκατεσταλμένος είναι κάποιος, ή φέρει ξένα σώματα, όπως πχ καθετήρα ή είναι διασωληνωμένος, αυξάνεται η πιθανότητα να αποκτήσει σοβαρή νόσηση από τον συγκεκριμένο μύκητα. «Αυτό που θα ήθελα να διευκρινίσω, επειδή τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολλή συζήτηση για αυτόν τον μύκητα, είναι ότι ουσιαστικά αποτελεί ένα από τα παθογόνα που μπορεί να προκύψει μέσα σε μία ΜΕΘ, και να οδηγήσει σε νοσοκομειακή λοίμωξη, αλλά δεν είναι το μοναδικό. Δεν θα ήθελα να χάσουμε την εικόνα λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα. Όλες οι λοιμώξεις που μπορεί να προκύψουν μέσα σε μία μονάδα εντατικής θεραπείας είναι σημαντικές. Σαφώς για όλες, μας ενδιαφέρει να πάρουμε άμεσα μέτρα και σε όλες τα μέτρα είναι τα ίδια, είτε είναι candida, είτε ψευδομονάδα, είτε κάποιο άλλο παθογόνο. Πρέπει να έχουμε πολύ καλή τήρηση των συνθηκών υγιεινής».

Τους επόμενους μήνες θα κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα από την καταγραφή

Το 2019 απομονώθηκε για πρώτη φορά candida στη χώρα μας, αναφέρει η κ. Μέλλου εξηγώντας ότι αυτό οδήγησε σε μία πιλοτική εφαρμογή (2019-2021) για ενημέρωση των νοσοκομείων σχετικά με το παθογόνο. «Είχαν σταλεί αρκετές φορές υπηρεσιακά σημειώματα ενημέρωσης από μας προς τους γιατρούς των μονάδων για την πιθανότητα εμφάνισης του παθογόνου, πώς θα πρέπει εργαστηριακά να το ελέγχουν, και να μας δηλώνουν κρούσματα. Έτσι πιλοτικά είχαμε καταγράψει μέσα σε αυτά τα χρόνια, (και εν μέσω πανδημίας) κάποια κρούσματα, τα οποία δεν οδήγησαν σε κάποια τραγικά μεγάλη συρροή. Παρόλα αυτά αποφασίσαμε να υπάρξει μία ολική πλέον καταγραφή, να υπάρξει υποχρεωτική δήλωση αυτών των λοιμώξεων.

Πλέον έχουμε και την εργαστηριακή δυνατότητα διερεύνησης στα νοσοκομεία και έχουμε και εργαστήριο στο ΕΚΠΑ που μπορεί να επιβεβαιώσει ότι πρόκειται για candida. Κατόπιν όλων αυτών ο candida auris έχει εισαχθεί στη λίστα των παθογόνων που καταγράφουμε πιά τακτικά από όλες τις ΜΕΘ της χώρας. Αυτό έχει εγκριθεί και από τον υπουργό κ. Πλεύρη (είναι γνωστή η ευαισθησία του στο θέμα, λόγω και της προσωπικής του περιπέτειας με ενδονοσοκομειακή λοίμωξη) και αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα για τον ΕΟΔΥ. Τους επόμενους μήνες θα κοινοποιηθούν και τα αποτελέσματα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News