Ηράκλειο: Ασυνείδητοι μολύνουν τον Αποσελέμη συστηματικά - Εικόνες ντροπής στο δέλτα του ποταμού (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Ασυνείδητοι μολύνουν τον Αποσελέμη συστηματικά - Εικόνες ντροπής στο δέλτα του ποταμού (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφερε στο neakriti.gr ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης και ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, για τις απαράδεκτες εικόνες με νεκρά ψάρια στο Δέλτα του ποταμού στις Κάτω Γούβες - Κάθε φορά που υπάρχουν νεκρά ψάρια, έχουν ρίξει λύματα εξηγούν οι κάτοικοι που ανησυχούν για τη δημόσια υγεία

Απαράδεκτες εικόνες με νεκρά ψάρια καταγράφονται το πρωί της Δευτέρας 9 Μαΐου, στο Δέλτα του Αποσελέμη και συγκεκριμένα στην παραλία που βρίσκεται στις Κάτω Γούβες.

Νεκρά ψάρια μέσα σε νερά που παραπέμπουν σε βούρκο και όλα αυτά σε μια από τις τουριστικότερες περιοχές του πιο τουριστικού δήμου της Κρήτης και ίσως ολόκληρης της χώρας. Ο λόγος για το Δήμο Χερσονήσου και τους κατοίκους αλλά και επιχειρηματίες στην Ανάληψη, που από νωρίς σήμερα το πρωί, βλέπουν μπροστά τους το αποτρόπαιο θέαμα, αγνοώντας πώς και από πού τα ψάρια βρέθηκαν νεκρά να επιπλέουν μέσα στο νερό.

Τα νερά εδώ και μέρες έχουν αλλάξει χρώμα ενώ τις προηγούμενες μέρες όπως είπαν οι κάτοικοι, υπήρχε και μια περίεργη οσμή. Ενδείξεις ότι κάτι δημιούργησε τις προυποθέσεις, οι κέφαλοι που μπήκαν από τη θάλασσα το προηγούμενο διάστημα, να βρεθούν σήμερα νεκροί.

Στο σημείο έσπευσε ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, παρουσία του αρμόδιου Αντιδημάρχου, προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία στο σημείο.

Ο κ. Σέγκος τόνισε ότι θα δερευνηθούν όλες οι πιθανότητες, ενώ το παρών έδωσαν στελέχη από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας, με ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ που έλαβαν δείγματα από τα νεκρά ψάρια και το νερό.

Ο κ. Σέγκος ανέφερε χωρίς να συνδέει τα δύο γεγονότα, ότι εδώ και κάποιες μέρες δεν λειτουργεί ο βιολογικός της Χερσονήσου που εκσυγχρονίζεται, ενώ τόνισε ότι και λόγω προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και τουρισμού το θέμα θα πρέπει να λυθεί με υπευθυνότητα.

Ο κ. Σέγκος ανέφερε χωρίς να συνδέει τα δύο γεγονότα, ότι εδώ και κάποιες μέρες δεν λειτουργεί ο βιολογικός της Χερσονήσου που εκσυγχρονίζεται, ενώ τόνισε ότι και λόγω προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και τουρισμού το θέμα θα πρέπει να λυθεί με υπευθυνότητα.

Σημειώνεται πως το κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα αποτελεί αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης.

Νίκος Ξυλούρης: «Δεν γίνεται κάθε Σαββατοκύριακο να εντοπίζουμε νέες εστίες μόλυνσης»

Για το σοβαρό αυτό ζήτημα μίλησε στο neakriti.gr ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης στον τομέα Περιβάλλοντος, Νίκος Ξυλούρης. «Ενημερωθήκαμε χθες Κυριακή για τη κατάσταση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες καθαρισμού σε συνεργασία με το Δήμο Χερσονήσου και η διενέργεια δειγματοληψίας που θα αναλυθεί από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών», είπε ο κ. Ξυλούρης.

Ο αντιπεριφερειάρχης ήταν ξεκάθαρος για το επικρατέστερο σενάριο της μόλυνσης, καθώς όπως ανέφερε «δεν πρέπει να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας. Δεν γίνεται κάθε Παρασκευή και κάθε Σαββατοκύριακο να αντιμετωπίζουμε νέες εστίες μόλυνσης στον Αποσελέμη ποταμό. Είναι κρίμα, λυπάμαι για την κατάσταση που δείχνει το επίπεδο μας. Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από ανθρώπινη παρέμβαση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγματοληψιών από το Ινστιτούτο, που θα ρίξουν φως στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, «στο σημείο βρίσκεται ο επόπτης καθαριότητας του Δήμου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες καθαρισμού του σημείου. Τα επικρατέστερα σενάρια για τη μόλυνση με τα νεκρά ψάρια είναι είτε η στασιμότητα του νερού είτε η ύπαρξη ασυνείδητων που προκαλούν το φαινόμενο. Οι δειγματοληψίες που γίνονται στο σημείο θα δείξουν και τα αίτιας της μόλυνσης».

Οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα απέναντι στο σοβαρό περιβαλλοντικό ζήτημα που έχει προκύψει το οποίο έχει και τουριστικές προεκτάσεις, με τις εικόνες αυτές να αποτελούν δυσφήμιση για τον τόπο. Την ίδια στιγμή, κάτοικοι τονίζουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ανάλογο περιστατικό στην περιοχή, ενώ εκτός από τα νεκρά ψάρια, η μόλυνση αφορά και την διαύγεια του νερού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News