Κρήτη: Στοιχεία που σοκάρουν για την εργασία στον τουρισμό - Χιλιάδες εργαζόμενοι «φυτοζωούν» (βίντεο)

Κρήτη
Κρήτη: Στοιχεία που σοκάρουν για την εργασία στον τουρισμό - Χιλιάδες εργαζόμενοι «φυτοζωούν» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, παρουσίασε τα στοιχεία που αποτυπώνουν την εικόνα της εργασίας στην κρητική τουριστική βιομηχανία, αλλά και τη σχέση των επιχειρήσεων με την εξαρτημένη εργασία

Οι αριθμοί πολλές φορές δίνουν την απάντηση γι' αυτό το κοινωνικό πρόβλημα που καταγράφεται, πλέον και στην κρητική τουριστική βιομηχανία.

Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Παπαδάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής», παρουσίασε τα στοιχεία έρευνας που αποτυπώνουν την εικόνα της εργασίας, αλλά και την σχέση των επιχειρήσεων με την εξαρτημένη εργασία.

Οι μισθωτοί στην Κρήτη καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό που αντιστοιχεί με 59%. Η πλήρης απασχόληση αγγίζει το 78,3%, ενώ η μερική εργασία το 15,2% και η εκ περιτροπής, όχι με σταθερό ωραριο, εργασία ισοδυναμεί με το 6,5%. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό σίγουρα είναι πολύ μεγαλύτερο στην εργασία στον τουρισμό.

Οι εποχικά εργαζόμενοι ανέρχονται στο 18%, αυτοί που βρίσκονται σε προσωρινή αναστολή είναι στο 4,5% ενώ οι άνεργοι αγγίζουν το 16,6%.

Το 2021 ήταν μια χρονιά που αποτύπωσε το μέγεθος του προβλήματος των εργαζομένων που την μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν χωρίς εργασία. Μάλιστα το 81,31% εργαζομένων διέκοψε την εργασία του, ενώ συνέχισε να εργάζεται το 21,50%.

Στο 26,2% μειώθηκαν ελάχιστα οι απολαβές τους, στο 49.38% μειώθηκαν από αρκετά έως πολύ και, στο 33,73% μειώθηκαν δραματικά σε σημείο να τίθεται ακόμα και θέμα επιβίωσης. Δηλαδή, στο 82% των εργαζομένων η συρρίκνωση των απολαβών είναι δεδομένη.

Την προπέρσινη τουριστική χρονιά, το 80% των ξενοδοχείων στην Κρήτη δεν άνοιξε, με αποτέλεσμα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μπουν σε καθεστώς αναστολής εργασίας. Την περυσινή χρονιά τα πράγματα ήταν σαφώς καλύτερα, αλλά η θέση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ήταν εκ νέου επισφαλής. Υπενθυμίζουμε ότι το 2020 λειτούργησε μόνο το 60% των ξενοδοχείων στην χώρα. Φέτος το πρόβλημα διογκώθηκε και αν δεν ληφθούν μέτρα, όπως εκτιμούν παράγοντες του τουρισμού, του χρόνου θα είναι ακόμα σημαντικότερο.

Πηγή: Τα στοιχεία αποτελούν έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα την εργασία στον Τουρισμό

Την ίδια στιγμή, την πρωτόγνωρη έλλειψη εργατικού δυναμικού καλούνται να διαχειριστούν επιχειρήσεις του τουρισμού στην Κρήτη, γεγονός που πυροδοτεί σειρά προβλημάτων στην ίδια την λειτουργία της τουριστικής μας βιομηχανίας.

Στην διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής» φορείς των εργαζομένων, η διοίκηση του εργατικού κέντρου Ηρακλείου, επιχειρηματίες του τουρισμού, αυτοδιοικητικοί και βουλευτές αναφέρθηκαν σε αυτή την νέα πραγματικότητα που κλυδωνίζει την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν που ήδη έχει ξεκινήσει.

Καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα στην Κρήτη - Πώς ανθεί η μαύρη εργασία

Πριν από μερικές ημέρες, ο επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης αποκάλυψε ότι οι κενές θέσεις στην τουριστική βιομηχανία ξεπερνούν τις 50.000 γεγονός που μάλλον δεν θα αλλάξει κατά την τουριστική σεζόν που έχει ξεκινήσει.

Όπως τόνισαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοριάς, αλλά και ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχουπαλλήλων Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης, το πρόβλημα των ελλείψεων γιγαντώθηκε τις χρονιές της πανδημίας, ωστόσο δεν είναι στο μέγεθος που παρουσιάζεται από το υπουργείο τουρισμού και τον ΣΕΤΕ, βλέποντας σκοπιμότητα σε αυτές τις δηλώσεις

Μαύρη εργασία και απλήρωτα επιδόματα

Την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της εκπομπής επεφταν βροχή οι καταγγελίες για εργασιακό μεσαίωνα σε ξενοδοχεία με εργαζόμενους που δουλεύουν 12ωρα και χωρίς ρεπό. Μαύρη εργασία που ανθεί και μάλιστα φαίνεται να γιγαντώνεται σε αυτή την τουριστική χρονιά, ενώ όταν η σεζόν βρίσκεται στην κορύφωση, η μετακίνηση εργαζομένων από την μια θέση στην άλλη στοχεύει στο «να βγει η δουλειά» με λιγότερο προσωπικό και «θυσιασμένα» δεκάδες ρεπό.

Μάλιστα, το πρόβλημα των απολαβών είναι τεράστιο, με πολλούς ξενοδοχουπάλληλους να αναγκάζονται να παραιτηθούν την ώρα που υπήρξαν και καταγγελίες για απολύσεις, χωρίς αποζημίωση και απλήρωτα επιδόματα αδείας

Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ξενοδοχεία καλύπτουν θέσεις μέσα από το πρόγραμμα της μαθητείας, με μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών από αυτόν που προβλέπει η ίδια η νομοθεσία, με αποτέλεσμα να χάνονται μόνιμες θέσεις εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News