Ηράκλειο: Κατεδαφίζεται το ετοιμόρροπο στη Σμύρνης

Κρήτη
Ηράκλειο: Κατεδαφίζεται το ετοιμόρροπο στη Σμύρνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτός από τον πρώτο όροφο, η Επιτροπή Ετοιμόρροπων αποφάσισε για λόγους δημόσιας ασφάλειας, την κατεδάφιση και του ισογείου του παλιού κτίσματος, όπου είχε σημειωθεί κατάρρευση στις 11 Νοεμβρίου 2020

Ένα ακόμη αξιόλογο αρχιτεκτονικά παλιό κτίσμα θα χάσει προσεχώς η πόλη του Ηρακλείου, καθώς μετά την περσινή απόφαση για την καθαίρεση του επικίνδυνου κρεμάμενου ορόφου κατόπιν κατάρρευσης που είχε σημειωθεί στις 11 Νοεμβρίου 2020, ανήμερα της γιορτής του Αγίου Μηνά, τώρα αποφασίστηκε η κατεδάφιση και του υπόλοιπου κτίσματος στη συμβολή των οδών Σμύρνης και Γιαννιτσών, που κρίθηκε συνολικά επικινδύνως ετοιμόρροπο.

Ουσιαστικά, για λόγους υψηλής επικινδυνότητας και δημόσιας ασφάλειας, η Ειδική Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων ανακάλεσε τις προάλλες προηγούμενη απόφασή της και αποφάσισε ότι, πέρα από τον α' όροφο, είναι αναγκαίο να κατεδαφιστεί στο σύνολό του το διατηρητέο, εξαιρουμένου μονάχα του δαπέδου του ισογείου και του υπογείου.

Την ίδια ώρα, σε άλλη απόφασή της η Επιτροπή Ετοιμόρροπων αποφάσισε την κατεδάφιση μονάχα επιμέρους επικίνδυνων τμημάτων (όπως η στέγη, ο νότιος τοίχος κ.λπ.) σε άλλο παλιό κτίσμα, στην οδό Λασιθίου 33, κάτι που σημαίνει πως θα διασωθεί μεγάλο μέρος του εν λόγω κτίσματος.

Η απόφαση

«Α. Ανακαλείται η με αρ. 2/23.3.2022 απόφασή μας.

Β. Αποφασίζεται ομόφωνα ότι το κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σμύρνης 22 και Γιαννιτσών χαρακτηρίζεται ως επικινδύνως ετοιμόρροπο και αποφασίζεται η μερική κατεδάφιση του κτηρίου και συγκεκριμένα των κατασκευών που βρίσκονται πάνω από το δάπεδο του ισογείου.

Γ. Επισημαίνεται ότι, για να υλοποιηθεί με ασφάλεια η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων κατασκευών (ισόγειο και α’ όροφος), είναι αναγκαίο να υποστυλωθούν οι οροφές των όμορων ισόγειων καταστημάτων (καφέ επί της οδού Γιαννιτσών και καταστήματος δώρων επί της οδού Έβανς) με στατικώς επαρκή κατασκευή (ενδεικτικά με δοκίδες και επικάλυψη με λαμαρίνα)», αναφέρεται στη σχετική απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων (ΕΕΠΕΤ) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για την κατεδάφιση στο διατηρητέο επί της Σμύρνης 22 και Γιαννιτσών.

Η κατάρρευση ανήμερα του Αγίου Μηνά

Η αντίστροφη μέτρηση για τις τμηματικές κατεδαφίσεις στο εν λόγω διατηρητέο σήμανε στις 11 Νοεμβρίου 2020, ανήμερα της μεγάλης γιορτής του πολιούχου του Ηρακλείου Αγίου Μηνά, όταν και κατέρρευσε τμήμα του εγκαταλελειμμένου κτηρίου.

Κομμάτια στέγης, τοίχου και σοβάδες υποχώρησαν και έπεσαν στον δρόμο, με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές σε σταθμευμένα οχήματα.

Ευτυχώς, χάρη στη θεά τύχη αλλά και στο lockdown, στο σημείο δεν υπήρχαν την ώρα της κατάρρευσης πολίτες και έτσι δε σημειώθηκε κάποιος τραυματισμός. Το συμβάν ενεργοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες έκδοσης του πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Η αρχική σκέψη ήταν να διατηρηθεί ο α' όροφος και να κατεδαφιστούν μονάχα το μπαλκόνι και άλλα επιμέρους επικίνδυνα σημεία. Ωστόσο, μετά από αυτοψίες και διαβουλεύσεις, ελήφθη στις αρχές του 2021 η απόφαση να κατεδαφιστεί όλος ο α' όροφος. Τώρα, με τη νέα απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Επικινδύνως Ετοιμόρροπων, αποφασίστηκε και αναμένεται προσεχώς να γκρεμιστεί, για λόγους δημόσιας ασφάλειας, και το υπόλοιπο κτίσμα, εξαιρουμένου μονάχα του δαπέδου και του υπογείου.

Ανεπανόρθωτες φθορές - Μερική κατεδάφιση για το κτίσμα στην οδό Λασιθίου 33

Την ίδια ώρα, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κτήριο που βρίσκεται στην οδό Λασιθίου 33 στο Ηράκλειο έχει υποστεί ανεπανόρθωτες φθορές στα δομικά στοιχεία του (λιθοδομή, ξύλινα στοιχεία), που οφείλονται στη μακρόχρονη εγκατάλειψη και την έλλειψη συντήρησης, εκθέτοντάς το στις καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα τη διαρκή επιδείνωση της στατικής του επάρκειας, ελλοχεύοντας κινδύνους για την ασφάλεια των διερχόμενων πεζών και οχημάτων, και οι οποίες διαπιστώθηκαν κατά την αυτοψία που διενήργησαν μέλη της Επιτροπής στις 14/4/22 και διατυπώθηκαν στη σχετική Έκθεση Αυτοψίας, η Επιτροπή Ετοιμόρροπων έκρινε ότι υπάρχει κίνδυνος ετοιμορροπίας τμημάτων του παλιού κτίσματος επί της οδού Λασιθίου 33. Και στην κατεύθυνση αυτή αποφάσισε τη μερική κατεδάφιση τμημάτων του κτηρίου και συγκεκριμένα:

  • καθαίρεση της στέγης,
  • αποξήλωση των αποσαθρωμένων στοιχείων της πρόσοψης,
  • καθαίρεση του νότιου τοίχου (αυλότοιχου της όμορης ιδιοκτησίας).

Επισημαίνεται ότι, για να υλοποιηθεί με ασφάλεια η κατεδάφιση των ετοιμόρροπων τμημάτων του κτηρίου, είναι αναγκαίο να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των όμορων κτηρίων, καθώς και των διερχόμενων πεζών και οχημάτων.

Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμα ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι το κτήριο βρίσκεται εντός του κηρυγμένου Αρχαιολογικού Χώρου Ηρακλείου (εντός των ενετικών τειχών), χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα μορφολογικά στοιχεία και επιπλέον συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των προς κήρυξη κτηρίων, που συντάχθηκε στα πλαίσια της μελέτης Παλιάς Πόλης Ηρακλείου, κρίνεται ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα ασφαλείας για την αποφυγή επιδείνωσης της στατικής επάρκειας του κτηρίου και συγκεκριμένα:

  • Άμεση λήψη δραστικών παρεμβάσεων και μέτρων για την προστασία των διερχόμενων πεζών και οχημάτων, καθώς και των όμορων ιδιοκτησιών (όπως ικριώματα αντιστήριξης εξωτερικής τοιχοποιίας, δίκτυα προστασίας).
  • Σύνταξη μελέτης στερέωσης και αποκατάστασης, με την οποία θα προσδιοριστούν οι απαιτούμενες εργασίες,
  • Φωτογραφική τεκμηρίωση πριν την καθαίρεση των αρχιτεκτονικών μορφολογικών στοιχείων της πρόσοψης. Συλλογή και αποθήκευση αξιόλογων διακοσμητικών και αρχιτεκτονικών στοιχείων.
  • Περίδεση των απολήξεων των περιμετρικών τοιχοποιιών.
  • Τοποθέτηση προσωρινής κάλυψης στη θέση της καθαιρεθείσας στέγης από στατικά επαρκή κατασκευή (ενδεικτικά με δοκίδες και επικάλυψη με λαμαρίνα).
  • Αντικατάσταση του καθαιρεθέντος νότιου τοίχου (αυλότοιχου της όμορης ιδιοκτησίας) με στατικά επαρκή κατασκευή.
  • Άμεση αντιστήριξη και στερέωση των τοιχοποιιών επί του βόρειου ορίου προς την όμορη ιδιοκτησία».

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News