Εκλογές: Βαρόμετρο η Κρήτη για την ανάδειξη του νικητή

Κρήτη
Εκλογές: Βαρόμετρο η Κρήτη για την ανάδειξη του νικητή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για διαφορετικούς λόγους για το καθένα, και από τα τρία κόμματα ειδικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τη μάχη της Κρήτης, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκτός από το Ηράκλειο και στον νομό Χανίων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στα κομματικά επιτελεία σε Μαξίμου, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη, καθώς προσπαθούν να εντοπίσουν τι θα «πει» η κάλπη των δέκα πιο κρίσιμων περιφερειών, οι οποίες θα κρίνου το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Πρόκειται για κρίσιμες περιφέρειες που είτε για πληθυσμιακούς λόγους είτε για συμβολικούς, μπορούν να εξελιχθούν σε βαρόμετρο των εκλογών της απλής αναλογικής και ήδη αποτελούν αντικείμενο ειδικού σχεδιασμού, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΝΕΑ».

Η Αττική, σε όλες τις περιφέρειές της (Α’ Αθήνας οι τρεις τομείς της πρώην Β’ Αθήνας και η Ανατολική με τη Δυτική Αττική) εκ των πραγμάτων βρίσκεται στο επίκεντρο τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ, καθώς σε αυτές ψηφίζει σχεδόν η μισή Ελλάδα, ενώ ακολουθούν οι μεγάλες πληθυσμιακά περιοχές (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηράκλειο).

Για διαφορετικούς λόγους για το καθένα, και από τα τρία κόμματα ειδικός σχεδιασμός βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη για τη μάχη της Κρήτης, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον εκτός από το Ηράκλειο και στον νομό Χανίων, ενώ το δικό τους ειδικό βάρος κρίνεται ότι έχουν ακόμη η Εύβοια (λόγω των πυρκαγιών), τα Γιάννενα (όπου η διαφορά στις κάλπες του 2019 ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ήταν μικρή), η Κοζάνη (λόγω της απολιγνιτοποίησης), η Ηλεία (όπου επιδιώκεται από το ΚΙΝΑΛ, μαζί με την Κρήτη να αναδειχθεί ο τρικομματισμός).

Στη λίστα, κυρίως για συμβολικούς λόγους έχει ενταχθεί και η Άρτα, καθώς πρόκειται για διαχρονικά συντηρητικό νομό, στο οποίο όμως λόγω καταγωγής του Αλέξη Τσίπρα επικράτησε στις τελευταίες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ. Στη ΝΔ θεωρούν ότι η ανακατάληψη της Άρτας θα επισφραγίσει μια γενικότερη εκλογική τάση

Στην Αττική, η γαλάζια προσοχή εστιάζει αφενός στα βόρεια, όπου η ΝΔ αναγνωρίζει ότι δεν έχει την πολυτέλεια για παραμικρό ψαλίδισμα στο προβάδισμα, αφετέρου στα πιο «δύσκολα» δυτικά – Αθήνας και Αττικής. Η επιλογή του Μητσοτάκη να ρίξει στη μάχη για τον Δυτικό τομέα τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη συνδέεται με τον γενικότερο σχεδιασμό. Η Θεσσαλονίκη, εξάλλου, αποτελεί ουσιαστικό και συμβολικό κάστρο, ενώ η Κρήτη, όπου η ΝΔ επέλεξε να κάνει σήμερα το δεύτερο προσυνέδριό της, εξελίσσεται σε προσωπικό στοίχημα για τον Μητσοτάκη. Η δυναμική του Ανδρουλάκη θεωρείται ότι πιέζει τον Αλέξη Τσίπρα και δημιουργεί νέα δεδομένα για τις ψήφους από την Κεντροαριστερά. Το ίδιο προσδοκά η ΝΔ στο παραδοσιακό κάστρο της Κεντροαριστεράς, την Αχαΐα. Κεντρικό στοίχημα για την Πειραιώς, επίσης για συμβολικούς λόγους, είναι να μη χαθεί καμία μονοεδρική.

Στην Κουμουνδούρου εστιάζουν στα Δυτικά της Αττικής, όπου έχουν δεξαμενές, θέλουν να βελτιώσουν τη θέση τους στη Θεσσαλονίκη, και γενικότερα στον Βορρά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται μεγάλη πίεση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει προσωπικά τη μάχη της Κρήτης – δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο ταξίδι του στο νησί  συνοδευόταν και από στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι καταγράφεται μεγάλη αύξηση του ΚΙΝΑΛ, λόγω και της εντοπιότητας του Νίκου Ανδρουλάκη. Στο μικροσκόπιο του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης για τον ίδιο κίνδυνο από το ΚΙΝΑΛ, είναι και η Αχαΐα, τόπος παραδοσιακά με ισχυρή πράσινη βάση και επιρροή. Η πρόσφατη μαζική συγκέντρωση του Ν. Ανδρουλάκη εδώ, χτύπησε ένα ακόμη καμπανάκι για την αξιωματική αντιπολίτευση. Αρκετοί νομοί της Μακεδονίας, εξάλλου, λόγω ακόμη του Μακεδονικού, είναι στοιχήματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και θα μπουν στον σχεδιασμό της Κουμουνδούρου μετά το συνέδριο (π.χ. Κιλκίς, Σέρρες, Πέλλα κ.λπ.).

Με τους 270.000 συμμετέχοντες στις εσωκομματικές εκλογές να βρίσκονται στις αποσκευές του, το Κίνημα Αλλαγής οργανώνει τη δική του εξόρμηση, στοχεύοντας στις περιοχές που μπορεί όχι μόνο να κερδίσει διψήφια ποσοστά, αλλά υπό συνθήκες να διεκδικήσει ανατροπές που θα το φέρουν σε κάποιους νομούς στη δεύτερη θέση. Τουλάχιστον τρεις νομοί της Κρήτης (πλην Χανίων) δημοσκοπικά έχουν στείλει μήνυμα μιας τρικομματικής μάχης, ενώ σημαντική άνοδο καταγράφονται και στην Πελοπόννησο (Ηλεία, Αργολίδα, Αρκαδία). Από την άλλη, η πλέον προβληματική περιοχή εξακολουθεί να παραμένει η Αττική, στην οποία το ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει εδώ και χρόνια από τα μικρότερα ποσοστά της παράταξης.

«Τρέχουν» οι διεργασίες σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων για τις επόμενες εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν

Η συζήτηση για την επιλογή προσώπων που ως υποψήφιοι θα στελεχώσουν τα εθνικά ψηφοδέλτια των κομμάτων έχει ήδη αρχίσει. Τα κόμματα ρίχνουν το βάρος τους στην κατάρτιση των εθνικών ψηφοδελτίων, αφού εκτιμούν ότι οι εκλογές για το Κοινοβούλιο είναι πιο κοντά από τις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου του 2023, για τις οποίες οι συζητήσεις θεωρούνται πρώιμες, αν και ήδη διαμορφώνονται τάσεις και ακούγονται ονόματα. Ειδικά για τα τρία κόμματα που έχουν περάσει από τη διακυβέρνηση της χώρας, οι συζητήσεις ονομάτων που θα καταρτίσουν τα ψηφοδέλτια των επόμενων εθνικών εκλογών - όποτε αυτές γίνουν: κάποιοι βάζουν πλάνο για Ιούνιο, άλλοι για Σεπτέμβριο, ενώ ο ίδιος ο Μητσοτάκης έχει μιλήσει για το 2023 και από το Ηράκλειο - είναι ήδη σε πρώτο πλάνο.

Στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πολλές διεργασίες στο περιθώριό του σχετικά με την ονοματολογία, ενώ στη Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι το προηγούμενο ψηφοδέλτιο θα αποτελέσει μπούσουλα, αν και θεωρείται ότι θα αλλάξει τις εσωτερικές ισορροπίες η είσοδος ενός νέου προσώπου και η επανεκπροσώπηση μιας ισχυρής μερίδας νεοδημοκρατών στο Ηράκλειο από την οικογένεια Κεφαλογιάννη.

Στο ΚΙΝ.ΑΛ. οι συζητήσεις είναι πιο προχωρημένες και μάλιστα σε επίπεδο διαδικασιών, καθώς ήδη «τρέχει» η επίσημη κατάθεση υποψηφιοτήτων από ενδιαφερόμενους σε ανοικτή πλατφόρμα, με περιθώριο να υποβάλλουν αιτήματα και ενδιαφέρον ως τις 8 Μαΐου. Μάλιστα τα ονόματα αυτά θα περάσουν εν συνεχεία από τον πρόεδρο της Επιτροπής Επιλογής υποψήφιων βουλευτών Ευάγγελο Αργύρη για να συμπληρωθεί η λίστα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News