Χανιά: Επιστρέφουν οι πάγκοι στα παραδοσιακά παζάρια μετά από δύο χρόνια απουσίας

Κρήτη
Χανιά: Επιστρέφουν οι πάγκοι στα παραδοσιακά παζάρια μετά από δύο χρόνια απουσίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα παραδοσιακά παζάρια στην περιοχή των Χανίων αποτελούν επί σειρά ετών σημείο αναφοράς για την Μεγάλη Παρασκευή, προσελκύοντας πλήθος κόσμου

Μετά από απουσία ελέω πανδημίας δύο ετών, «αναβιώνουν» φέτος τα παραδοσιακά παζάρια της Μεγάλης Παρασκευής στα Χανιά.

Στις Βουκολιές του δήμου Πλατανιά, στην πόλη της Κισσάμου και στις Βρύσες του δήμου Αποκορώνου ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Τα παραδοσιακά παζάρια στην περιοχή των Χανίων αποτελούν επί σειρά ετών σημείο αναφοράς για την Μεγάλη Παρασκευή, προσελκύοντας πλήθος ντόπιων καθώς και Ελλήνων και ξένων επισκεπτών.

Το παζάρι των Βουκολιών

Περισσότερο γνωστό απ' όλα τα παζάρια της περιοχής, είναι αυτό στο χωριό Βουκολιές.

Με παράδοση που ξεπερνά τα 160 χρόνια, διοργανώνεται στον κεντρικό δρόμο του χωριού και χωρίζεται σε δύο τμήματα. Το εμπορικό και την ζωοπανήγυρη.

Σήμερα, είναι προσαρμοσμένο στο πνεύμα της εποχής, καθώς εκτός από τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που έχουν την τιμητική τους στους πάγκους των πολιτών, υπάρχουν πλέον είδη ένδυσης, υπόδησης, παιχνίδια, είδη κατοικίας και διακόσμησης και πολλά ακόμα.

Το παζάρι είναι το μοναδικό, ίσως, στην Κρήτη, που ξεκίνησε τον καιρό της Τουρκοκρατίας.

Τα παλαιότερα χρόνια, ήταν ένας από τους κυριότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις και λειτουργούσε κάθε Σάββατο.

Οι μέρες που το παζάρι έφθανε στο αποκορύφωμά του ήταν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου και την Μεγάλη Παρασκευή, κατά την οποία μάλιστα γίνονταν και τα συνοικέσια και για το λόγο αυτό τα κορίτσια από τα γύρω χωριά κατέβαιναν στις Βουκολιές.

«Μετά από δύο χρόνια με τους περιορισμούς της πανδημίας, το παζάρι "επιστρέφει" ξανά στις Βουκολιές. Είναι μια γιορτή της παράδοσης, του πολιτισμού του τόπου μας που παράλληλα αναδεικνύει τα ήθη και τα έθιμα μας», δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης

Τo παζάρι στην Κίσσαμο

Το παραδοσιακό παζάρι στην Κίσσαμο από την δεκαετία του 1920, αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περιοχή που παρουσίαζε μεγάλη εμπορική δραστηριότητα. Το παζάρι σταμάτησε τη δεκαετία του 1980 και αναβίωσε το 2011 με πρωτοβουλία του δήμου και του εμπορικού συλλόγου της περιοχής.

Την Μεγάλη Παρασκευή, από τις 9 το πρωί έως αργά ο απόγευμα, θα στηθούν ξανά οι πάγκοι και θα «ζωντανέψει» η παράδοση στην οδό Σκαλίδη, που αποτελεί τον εμπορικότερο δρόμο της περιοχής.

Η αναβίωση του εθίμου αλλά και η τόνωση της τοπικής αγοράς, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, είναι ο στόχος των διοργανωτών καθώς στο παζάρι συμμετέχουν κυρίως επιχειρήσεις από την περιοχή. Το παζάρι διοργανώνουν ο δήμος Κισσάμου, η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Κισσάμου και ο νέος Εμπορικός Σύλλογος Κισσάμου.

Το παζάρι του Αποκόρωνα

Στην μετά covid εποχή, « επιστρέφει και το παραδοσιακό παζάρι του Αποκόρωνα , που διοργανώνεται από το 2012 στο χωριό Βρύσες στον κεντρικό δρόμο, στη διασταύρωση προς Βαφέ-Νίππος.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, «μετά από δύο χρόνια με περιορισμούς το παζάρι στοχεύει και στην επανένωση της κοινωνίας .

Είναι ανάγκη να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και να βρεθούμε ξανά κοντά στα ήθη και τα έθιμα μας».

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τοπικά προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης, είδη ένδυσης και άλλα προϊόντα από παραγωγούς και πωλητές της ευρύτερης περιοχής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News