Ηράκλειο: Τα μέτρα που ζητούν οι «5» κατά της ενεργειακής ακριβείας για δημότες και επιχειρήσεις

Κρήτη
Ηράκλειο: Τα μέτρα που ζητούν οι «5» κατά της ενεργειακής ακριβείας για δημότες και επιχειρήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «μικροσκόπιο» του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου οι αυξήσεις στο ρεύμα, μετά από πρωτοβουλία – αίτημα πέντε παρατάξεων για έμπρακτη στήριξη της τοπικής κοινωνίας

Στο «μικροσκόπιο» του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, που συνεδριάζει μεθαύριο Δευτέρα το απόγευμα, αναμένεται να μπουν έκτακτα μέτρα για την ανακούφιση των δημοτών από το πρωτοφανές κύμα αυξήσεων στα καύσιμα και στην ηλεκτρική ενέργεια, μετά από κοινή πρωτοβουλία 5 παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Στην επιστολή-αίτημα των παρατάξεων “Ηράκλειο 3.7.5”, “Ηράκλειο -Ενεργοί Πολίτες”, “Συνεργασία για το Ηράκλειο”, “Συν+Πράξη Δημοτών Ηρακλείου” και “Ηράκλειον αξίζει” ζητείται αναλυτική ενημέρωση από πλευράς δημοτικής Αρχής για το τι προτίθεται να πράξει απέναντι στη λαίλαπα της ενεργειακής ακρίβειας, ενώ παράλληλα με την ανακούφιση των πολιτών, επισημαίνεται η ανάγκη για μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως επίσης του ίδιου του Δήμου και των δημοτικών εταιρειών.

Η επιστολή των 5 παρατάξεων

«Όπως είναι σε όλους γνωστό, βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτόγνωρη σε ένταση και άγνωστης διάρκειας βαθιά ενεργειακή κρίση. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει σοβαρές αναταράξεις στην παγκόσμια οικονομία, ανατροφοδοτώντας τη νέα αυτή κρίση κυρίως στο επίπεδο της προσφοράς ενέργειας, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού, ενώ επηρεάζει σημαντικά και την εφοδιαστική αλυσίδα. Ειδικά στη χώρα μας, οι επιπτώσεις αναμένονται ισχυρές εξαιτίας των αποφάσεων που επέδρασαν καταλυτικά στην ενεργειακή μας αυτονομία, π.χ. απολιγνιτοποίηση, σε συνδυασμό με την εξάρτηση από την εισαγόμενη ενέργεια.

Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί αλλεπάλληλα ρεκόρ τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο, και συνακόλουθα στην ηλεκτρική ενέργεια. Η μέση τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας από τις αρχές Μαρτίου μέχρι πριν λίγες ημέρες διαμορφωνόταν στα 312 ευρώ/MWh, όταν τον Ιανουάριο ήταν 227 ευρώ/MWh και τον Φεβρουάριο ήταν 213 ευρώ/MWh, πέντε φορές υψηλότερη από τους αντίστοιχους περυσινούς μήνες.

Ενδεικτικά, στις 15 Μαρτίου η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί στα 298,71 ευρώ/MWh, ενώ η μέγιστη τιμή (οριακά) έφτασε στα 446,52 ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο ενέργειας, μετά τις 22 Δεκεμβρίου, οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης επιφέρουν σοβαρές διαταραχές στη λειτουργία των οικονομιών και υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό οικονομικό κόστος, το οποίο έχει αρχίσει ήδη να αποτυπώνεται στην εκτέλεση των εθνικών προϋπολογισμών και επηρεάζει αρνητικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό κυρίως των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων. Η κατάσταση είναι πολύ πιθανό να δημιουργήσει ένα “βρόγχο” στην οικονομική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που “αγγίζει” τον πυρήνα της βιωσιμότητας όλων των Δήμων και των ΔΕΥΑ της χώρας», επισημαίνουν οι 5 δημοτικές παρατάξεις και συνεχίζουν: «Στη δίνη αυτής της νέας κατάστασης, θεωρούμε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμος Ηρακλείου να αναθεωρήσει έγκαιρα τον σχεδιασμό του σε δύο άξονες, προκειμένου να μη βρεθεί απροετοίμαστος:

  1. Να προβλέψει-προϋπολογίσει τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους στον Δήμο και τις δημοτικές εταιρείες και να εξετάσει τρόπους αντιμετώπισης των επιπτώσεων και την πιθανότητα απειλής της οικονομικής βιωσιμότητάς τους.
  2. Να συζητήσει και να προτείνει μέτρα που θα ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις, τουλάχιστον, στους αδύνατους οικονομικά συμπολίτες μας».

Πρωτοβουλίες

Τα αιτήματα για τη στήριξη αδύνατων δημοτών και επιχειρήσεων

«Για όλα τα παραπάνω, ζητάμε τα ακόλουθα:

  • Να ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο τι πρόβλεψη έχει ο Δήμος για τους αδύνατους δημότες και για τις επιχειρήσεις. Θεωρούμε ότι βασική επιλογή του Δήμου θα πρέπει να είναι η μη διακοπή παροχής ύδρευσης σε καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ύδρευσης.
  • Ποιες οι ενέργειες, οι πρωτοβουλίες και ποιος ο σχεδιασμός που προτίθεται να αναλάβει η δημοτική Αρχή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί τεράστια αύξηση του λειτουργικού κόστους που αναμένεται (π.χ. κόστος ενέργειας στα δημοτικά κτήρια και τον ηλεκτροφωτισμό, το κόστος για τα καύσιμα του στόλου των απορριμματοφόρων και αυτοκινήτων των Δήμων, το ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ και την άρδευση).
  • Πόσο είναι το ποσοστό εισπράξεων από τα τέλη από τους ιδιώτες παρόχους ενέργειας κι αν έχει γίνει έλεγχος ότι έχουν αποδοθεί τα εισπραχθέντα τέλη στον Δήμο από τους λογαριασμούς ρεύματος. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή των εισπραχθέντων τελών στον Δήμο από τους παρόχους ενέργειας και, αν ναι, ποιο είναι το ύψος τους;
  • Να μας ενημερώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος τι έχει γίνει με την ενεργειακή κοινότητα και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία συνεδρίαση και πρωτοβουλία;
  • Να μας ενημερώσετε, τέλος, ως δημοτική Αρχή σε ποια φάση βρισκόμαστε με το “net metering” για τα κτήρια του Δήμου, ώστε να μειωθούν:

- πρώτον, τα λειτουργικά του έξοδα,

- και δεύτερον να μειωθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των κτηρίων, για να συμβάλλουμε με αυτόν τον τρόπο στην πράσινη μετάβαση του Δήμου και στη βιώσιμη λειτουργία του», συνεχίζουν οι παρατάξεις και καταλήγουν:

«Ζητούμε επίσης:

  • Να παρθούν πρωτοβουλίες από τη δημοτική Αρχή, ώστε να μη διακοπεί, αυτή την περίοδο, καμία παροχή ενέργειας προς καταναλωτές που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς και καμία διακοπή παροχής ύδρευσης σε καταναλωτές λόγω αδυναμίας πληρωμής.
  • Να ζητηθεί από την κυβέρνηση έκτακτη οικονομική στήριξη λόγω ενεργειακής επιβάρυνσης, τουλάχιστο στο ύψος της επιβάρυνσης, και να καθιερωθεί το χαμηλότερο τιμολόγιο σε ΔΕΥΑΗ και άρδευση.

Τέλος, προτείνουμε συνεδρίαση του Δ.Σ. άμεσα, στην οποία θα αποφασιστούν μέτρα ανακούφισης για τους δημότες και σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει ο Δήμος για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News