Χανιά: Ο πρωθυπουργός με την σύζυγό του στο Αρχαιολογικό Μουσείο (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Χανιά: Ο πρωθυπουργός με την σύζυγό του στο Αρχαιολογικό Μουσείο (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων ξεναγήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με την σύζυγός του Μαρέβα, το απόγευμα της Παρασκευής, 14 Απριλίου - Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο νησί στο πλαίσιο του προσυνεδρίου της Ν.Δ., η έναρξη του οποίου θα λάβει χώρα το Σάββατο 16 Απριλίου στο Ηράκλειο

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το οποίο ανοίγει τις πύλες του αύριο Σάββατο, 16 Απριλίου για το κοινό, βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, 15 Απριλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης που είναι ο πρώτος επισκέπτης του μουσείου ξεναγήθηκε για περίπου μια ώρα στους χώρους του, από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και την προϊσταμένη της εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου.

Παρόντες ήταν ακόμα, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσος Βολουδάκης και Βασίλης Διγαλάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης και εκπρόσωποι φορέων και η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του ανέφερε ότι είναι διπλά συγκινημένος καθώς αύριο ανοίγει τις πύλες του το νέο μουσείο καθώς και για το γεγονός ότι σε αυτό φιλοξενείται η συλλογή Μητσοτάκη.

Όπως επεσήμανε, «το μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς του κρητικού πολιτισμού αλλά και όλων των επιρροών που δέχθηκε στο βάθος των αιώνων».

Παράλληλα τόνισε ότι το νέο μουσείο φιλοξενείται σε ένα υπερσύχρονο βιοκλιματικό κτήριο τονίζοντας ότι, «το νέο μουσείο θα αναβαθμίσει σημαντικά τα Χανιά ως ένα αυτόνομο πολιτιστικό προορισμό όπως αξίζει στην πόλη».

Μπομπότης: Η διαχρονικότητα έχει μεγάλη σημασία

Το «παρών» έδωσε και ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομπότης, ο άνθρωπος που σχεδίασε το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων. «Η διαχρονικότητα έχει μεγάλη σημασία. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάναμε θα ζήσει στο χρόνο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν έκρυψε την συγκίνησή του

Αναφερόμενος στην συλλογή του Κωνσταντίνου και της Μαρίκας Μητσοτάκη δεν έκρυψε την συγκίνησή του επισημαίνοντας ότι ήθελαν η συλλογή αυτή, που αποτελούσε για αυτούς ένα έργο, ζωής να αποτελέσει κτήμα ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι από αύριο Σάββατο η είσοδος στο μουσείο θα είναι δωρεάν τονίζοντας ότι « μέσα από αυτό το μουσείο μας δίνεται η δυνατότητα να προσφέρουμε στους πολίτες αυτά τα μοναδικά πολιτιστικά αγαθά».

«Αδυνατισμένος είσαι Κυριάκο»

Η ανεπίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων εξελίχθηκε σε κοσμικό γεγονός. Εκτός από τους στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού,  την Λίνα Μενδώνη, τους βουλευτές και τους τοπικούς άρχοντες, τον αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομποτη, βρέθηκαν στο μουσείο δεκάδες φίλοι της Νέας Δημοκρατίας.

Προσερχόμενος στο μουσείο, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε τους παριστάμενους, ένας εκ των οποίων τον πλησίασε λέγοντας του: «Αδυνατισμένος είσαι Κυριάκο», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά: «Δε με ταΐζουν. Γι’ αυτό έρχομαι εδώ, για να τρώω».Στη φωτογραφία η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδωνη και την προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδόπουλου.

Υπενθυμίζεται πως το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι έτοιμο από τον περασμένο Μάρτιο, με την κ. Μενδώνη να έχει κάνει λόγο για ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα που θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στον πολιτισμό και θα συμβάλει συνολικά στην ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του.  

Ο κ. Μητσοτάκης με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. 

Η ίδια είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι είναι θέμα του πρωθυπουργού ο ορισμός του χρόνου των εγκαινίων, που θα σηματοδοτήσουν και την έναρξη λειτουργίας του μουσείου.

Σε δήλωσή της τον περασμένο μήνα, η κ. Μενδώνη ανέφερε πως «τα αντικείμενα έχουν στηθεί στις προθήκες και απομένει μια τελευταία πινελιά εκ μέρους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων, προκειμένου το μουσείο να είναι έτοιμο να παραδοθεί καταρχήν στους πολίτες και στη συνέχεια στους πολυπληθείς επισκέπτες του νομού».

Στα Χανιά βρίσκονται επίσης η κ. Ντόρα Μπακογιάννης, ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ, πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Βασίλης Διγαλάκης.

Η σύζυγος του πρωθυπουργόυ Μαρέβα Μητσοτάκη και η υπουργός Πολιτισμού. 

Στο μουσείο και ο Περιφερειάρχης

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παραβρέθηκε απόψε στα Χανιά στην παρουσίαση του νέου Μουσείου Χανίων στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από την προϊσταμένη της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη,κυβερνητικών στελεχών και θεσμικών εκπροσώπων.

Σε δήλωση του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην σημαντικότητα και αναγκαιότητα του νέου Μουσείου στα Χανιά, έργο που χρηματοδοτήθηκε η λειτουργία του από την Περιφέρεια Κρήτης με το ποσό των 3.5 εκατ.€.

Συγκεκριμένα στην δήλωση του ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε:

«Τα Χανιά και η Κρήτη αποκτούν ένα μουσείο αντάξιο των μεγάλων Μουσείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι Κρητικοί και οι επισκέπτες του νησιού μας θα το απολαμβάνουν μέσα από τα εκθέματα, τον σύγχρονο τρόπο προβολής τους και τις εξωστρεφείς δράσεις που η υποδομή του νέου μουσείου μπορεί να φιλοξενήσει. Η Περιφέρεια Κρήτης μέσω του ΕΣΠΑ και του ΠΔΕ της χρηματοδότησε την λειτουργία του Μουσείου με 3.5 εκ €. Συγχαίρουμε την εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού γιαυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα, όπως και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης, την Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ και την Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού που με συνέπεια τα προηγούμενα χρόνια υποστήριξαν το έργο της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων».

Από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης μαζί με τον Περιφερειάρχη στην παρουσίαση ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Νίκος Καλογερής, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Γύπαρης. η Περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη, η Δ/ντρια της Διαχειριστικής Αρχής Μαρία Κασσωτάκη και ο ειδικός σύμβουλος Δημήτρης Μιχελογιάννης. Επίσης στην παρουσίαση ήταν το μέλος του Περιφερειακού συμβουλίου και επικεφαλής της παράταξης «Η Κρήτη Μπροστά» Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης.

3.500 εκθέματα

Συνολικά 3.500 εκθέματα παρουσιάζονται στα 5.500 τετραγωνικά μέτρα του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος είναι διαρθρωμένος σε πέντε θεματικές ενότητες μέσα από τις οποίες ο επισκέπτης μπορεί να δει την πορεία τους μέσα στο χρόνο. Διαπερνά τους προϊστορικούς οικισμούς και τις πόλεις των ιστορικών χρόνων της Περιφερειακής Ενότητας των Χανίων, αναδεικνύοντας την κοινωνική και διοικητική οργάνωση, τη θρησκεία, το εμπόριο, την καθημερινή ζωή των κατοίκων.

Στην πρώτη θεματική ενότητα παρουσιάζεται η ιστορία του μουσείου των Χανίων. Στη δεύτερη ,ψηφιακό υλικό και αρχαιολογικά ευρήματα από την πορεία των ανασκαφών ,εισάγουν τον επισκέπτη στο νέο μουσείο.  Οι επόμενες θεματικές ενότητες είναι οι μεγαλύτερες και είναι αφιερωμένες στην προϊστορική και ιστορική περίοδο όπου παρουσιάζονται οι πολιτισμοί που αναπτύχθηκαν στην περιοχή των Χανίων από τα προϊστορικά χρόνια έως και τα όψιμα ρωμαϊκά. Μάλιστα η γνωριμία του επισκέπτη με την ιστορία του τόπου, ξεκινά από την πρώτη παρουσία ανθρώπων στη Γαύδο της παλαιολιθικής εποχής.

Στις κύριες ενότητες αναπτύσσονται επιμέρους θεματικές με ευρήματα από σπήλαια, προανακτορικούς οικισμούς, την Κυδωνία με το «Σφράγισμα του Ηγεμόνα» ,τον καθημερινό βίο των Μινωιτών, το Ασκληπιείο της Λισσού. Η πέμπτη ενότητα αφορά σε ιδιωτικές συλλογές στις οποίες κυρίαρχη θέση έχει η συλλογή Κωνσταντίνου, Μαρίκας και Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία για πρώτη παρουσιάζεται ολόκληρη. Υπενθυμίζεται, πως στο παλιό κτήριο του αρχαιολογικού μουσείου Χανίων στην οδό Χάληδων, εκτίθεντο μόνο ένα μικρό μέρος αυτής, λόγω έλλειψης χώρου.

Το νέο Μουσείο Χανίων στεγάζει και τη συλλογή του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, γεγονός που το καθιστά ξεχωριστό για τον πρωθυπουργό και για όλη την οικογένεια Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, στο νέο μουσείο, αναδεικνύεται για πρώτη φορά ολόκληρη η Συλλογή Μητσοτάκη, η οποία έχει δωριθεί στο Ελληνικό Δημόσιο από το 2000. Πρόκειται για ένα εκπληκτικό σύνολο 1.062 αντικειμένων.

Για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού η ολοκλήρωση του μουσείου αποτελούσε ένα μεγάλο στοίχημα.

Θεωρείται μάλιστα, ως μια από τις σημαντικότερες πολιτιστικές υποδομές σε επίπεδο χώρας, τόσο λόγω των εκθεμάτων του όσο και λόγω της αρχιτεκτονικής του κτηρίου.

«Πιστεύω ότι το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα δώσει μια νέα διάσταση στην πόλη όχι μόνο πολιτιστική αλλά και απόλυτα αναπτυξιακή. Ξέρουμε πολύ καλά ότι γύρω από μία τόσο σημαντική επένδυση του τομέα του πολιτισμού αναπτύσσονται εξωτερικές οικονομίες, οι οποίες δρουν υπέρ της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής οικονομίας», σημείωνε, μεταξύ άλλων, η υπουργός κ. Λίνα Μενδώνη στην προηγούμενη επίσκεψή της.

Αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων είναι σχεδιασμένο από τον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Με τη μελέτη ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής να είναι υπό επεξεργασία, το εν λόγω τμήμα της συνοικίας της Χαλέπας εκτιμάται ότι θα αποτελέσει επίκεντρο αρχαιολογικού, ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

«Σημασία έχει η διαχρονικοτητα. Το αληθινό αντέχει στο χρόνο» είπε προσερχόμενος στο νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανιων ο αρχιτέκτονας Θεοφάνης Μπομποτης, ο οποίος σχεδίασε το κτήριο με βάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και τον σκοπό του.

Σε σχέδιο του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη και των συνεργατών του, το κτίριο του μουσείου χαρακτηρίζεται από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη. Πρόκειται για συμβολική αναφορά στα τεκμήρια του πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της αλλά συγχρόνως και για μια βιοκλιματική επιλογή με την καλύτερη δυνατή προσαρμογή του κτίσματος στο έντονα επικλινές οικόπεδο.

Στο εντυπωσιακό οικοδόμημα, που έχει ανεγερθεί στην περιοχή της Χαλέπας εκτίθεται ο πλούτος των αρχαιολογικών ευρημάτων, που έχουν έρθει στο φως στην περιοχή, αντικείμενα από την βαθιά Προϊστορία και την Μινωική εποχή ως και τη Ρωμαϊκή. Με την έναρξη της αφήγησης της ιστορίας του τόπου να γίνεται από την ανάδειξη της πρώτης, αποδεδειγμένης παρουσίας ανθρώπων στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Γαύδο.

Συνολικού εμβαδού 6.000 τ.μ. και περιλαμβάνοντας πλην των εκθεσιακών χώρων και όλους τους άλλους, που είναι απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργία του το μουσείο φιλοξενεί περί τις 3.500 αρχαία αντικείμενα, που φωτίζουν τον θαυμαστό αρχαίο πολιτισμό του νησιού. Από αυτά μάλιστα τα 1000 εκτίθενται για πρώτη φορά.

Η έκθεση εξελίσσεται χρονολογικά, αρχίζοντας από τους προϊστορικούς οικισμούς στο νησί για να καταλήξει στις πόλεις των ιστορικών χρόνων.

Μέσα από τα αντικείμενα αλλά και τον τρόπο ανάδειξής τους κατά ενότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται και θεματικές υποενότητες, παρουσιάζονται η κοινωνική και διοικητική οργάνωση, η θρησκεία και τα ταφικά έθιμα, το εμπόριο, ο πόλεμος, οι ασχολίες των κατοίκων και τα εργαλεία τους αλλά και η καθημερινή ζωή μέσα στο σπίτι. Όπως τα διάφορα σκεύη, ακόμη και τα έπιπλα του σπιτιού, τα μέσα που σχετίζονταν με τις ασχολίες των γυναικών –κυρίως την υφαντική– ή βεβαίως και τον καλλωπισμό τους.

Η συλλογή των 1.062 εκθεμάτων της οικογένειας Μητσοτάκη

Μέρος από την εντυπωσιακή συλλογή Μητσοτάκη είχε παρουσιαστεί στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, το 1992. Η συλλογή περιήλθε στο ελληνικό κράτος τον Απρίλιο του 2000, μετά από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, με την οποία έγινε η αποδοχή της δωρεάς από τους κατόχους. Στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά τα αντικείμενα που συγκροτούν ολόκληρη τη συλλογή. Πρόκειται για 1.062 αρχαία αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από το τέλος της 4ης χιλιετίας μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ. Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από την Κρήτη.

Το κτήριο του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Χαλέπας και κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης – ΕΣΠΑ 2007-2013. Η οργάνωση της έκθεσης και ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκαν με 3.300.000 ευρώ από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης – ΕΣΠΑ 2014-2020 καθώς και από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Περιφέρειας Κρήτης.

Είναι σχεδιασμένο από τον κορυφαίο αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη. Η ανάγκη αναγνωρισιμότητας του, όντας δημόσιο κτίριο και μάλιστα πολιτιστικό, ήταν μία από τις βασικές παραμέτρους στο σχεδιασμό, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα. Μέσα από τη σύνθεση και τη μορφή των όγκων, καθώς και την υφή και το χρώμα των υλικών επικάλυψης, δημιουργήθηκε ένα κέλυφος διακριτικό, με συγκεκριμένη ταυτότητα. Ένα σύγχρονο κτίριο που εκφράζει την εποχή που σχεδιάστηκε για να φιλοξενήσει προηγούμενους πολιτισμούς.

Πέρα από τους κύριους εκθεσιακούς χώρους , το νέο Μουσείο Χανίων διαθέτει συνεδριακό κέντρο, χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων και τη φιλοξενία εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων, όπως επίσης και αναψυκτήριο.

Σύμπλεγμα μουσείων και ιστορικών κτηρίων

Χτισμένο σε μια ακτίνα εκατό μέτρων στην οποία οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, το σπίτι του Πρίγκηπα Γεώργιου, τη βίλα Σβάρτς η οποία μπήκε πρόσφατα σε τροχιά αποκατάστασης, τη Γαλλική Σχολή στην οποία σχεδιάζεται να λειτουργήσει το λαογραφικό μουσείο Χανίων, τον μοναδικής αρχιτεκτονικής ιερό ναό Αγίας Μαγδαληνής, το νέο αρχαιολογικό μουσείο Χανίων έρχεται να συμπληρώσει το σύμπλεγμα των κτηρίων ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος.

Αλλά και από τουριστικής άποψης, βρίσκεται σε μια περιοχή που έλκει τον επισκέπτη ο οποίος ακολουθώντας μια διαδρομή από το παλιό λιμάνι προς τα ανατολικά της πόλης, μπορεί να θαυμάσει σημεία πολιτισμού ,να γνωρίσει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Ταμπακαριών της Βιβιλάκη και της Αγίας Κυριακής και να θαυμάσει τα νεοκλασικά της Χαλέπας.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων σε σχέδια του αρχιτέκτονα Θεοφάνη Μπομπότη, στον οποίο ανήκει και το έργο του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών έχει ανεγερθεί σε μία περιοχή με θέα προς την θάλασσα και αναμένεται να αναδειχθεί σε έναν τοπόσημο για την πόλη και όλη την Κρήτη.

Καθώς γειτνιάζει μάλιστα με άλλα ενδιαφέροντα κτίρια, όπως το σπίτι του πρίγκιπα Γεωργίου, την βίλα Σβαρτς και την Γαλλική Σχολή όπως και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» η αναβάθμιση της περιοχής είναι προδιαγεγραμμένη.

Σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό γραφείο του κ. Μπομπότη η συνολική πρόταση ολοκληρώνεται μέσα από τη σύνθεση δύο διακριτών γραμμικών μονολιθικών όγκων που αναδύονται από τη γη, ως μία συμβολική αναφορά στα στοιχεία πολιτισμού που βρίσκονται κάτω από την επιφάνειά της, καθώς επίσης και βιοκλιματική επιλογή.

Ανάμεσα στα δύο μονολιθικά σκέλη διαμορφώνεται αίθριο, γύρω από το οποίο αναπτύσσονται οι αίθουσες εκθέσεων και ο χώρος εισόδου, εκτόνωσης και διανομής κυκλοφοριών, εξασφαλίζοντας έτσι και τις συνέχειες των μουσειακών διαδρομών. Γενικότερα εξάλλου, στόχος ήταν η διαχρονικότητα και λιτότητα, κάτι που συνυπάρχει σε όλες τις επιλογές που έγιναν για το σχεδιασμό του Μουσείου Χανίων, είτε πρόκειται περί σχημάτων και μορφών, είτε περί υλικών και χρωμάτων αλλά ακόμα περισσότερο για την κίνηση των επισκεπτών.

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων παρέχει μεγάλους χώρους για τη διοργάνωση περιοδικών εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων ενώ να σημειωθεί, παράλληλα με την έναρξη της λειτουργίας του ανοίγει και το πωλητήριο του ΟΔΑΠ. Σύντομα εξάλλου θα αποκτήσει και αναψυκτήριο καθώς ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει.

Στην τελική ευθεία οι εργασίες για το προσυνέδριο της Ν.Δ. - Ποιοι υπουργοί θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό

Με θεματικούς πυλώνες τρεις βασικούς παραγωγικούς τομείς θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 16 Απριλίου 2022 στο Ηράκλειο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το προσυνέδριο της Ν.Δ.

Το προσυνέδριο θα διεξαχθεί στο κλειστό γυμναστήριο του Λίντο και με θέμα «Τουρισμός, πρωτογενής τομέας και ναυτιλία».

Οι αφίξεις είναι προγραμματισμένες για τις 9.30′ το πρωί και μισή ώρα αργότερα θα ακολουθήσει έναρξη των εργασιών με την ομιλία του Πρωθυπουργού.

Το παρών στο προσυνέδριο θα δώσει κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη. Εφόσον διαγνωστεί αρνητικός στον κορονοϊό θα παραβρεθεί στο προσυνέδριο του Ηρακλείου και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Για την προετοιμασία του προσυνεδρίου αναμένεται να έρθουν στο Ηράκλειο ο γραμματέας Οργανωτικού  Στέλιος Κονταδάκης καθώς και ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος, οι οποίοι το πρωί θα έχουν συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς του Ηρακλείου, θα επισκεφθούν τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, αλλά και το ΠΑΓΝΗ. Επίσης, το μεσημέρι θα μεταβούν στην Χερσόνησο, όπου θα έχουν επαφές με την δημοτική αρχή, τουριστικούς και ξενοδοχειακούς φορείς και το απόγευμα θα συμμετάσχουν σε διευρυμένη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, ενώ στις 7.30 θα επισκεφθούν τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς επιστρέφει, μετά την πρόσφατη διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη, αύριο στο νησί, προκειμένου να μεταβεί στο Λασίθι αυτή τη φορά και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα, όπου θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, από την πλευρά της, αναμένεται κατά την παραμονή της στο Ηράκλειο να υπογράψει δύο – τουλάχιστον – προγραμματικές συμβάσεις με το δήμο Ηρακλείου αναφορικά με την αποκατάσταση δύο ιστορικών κτιρίων, του Μεγάρου Κοθρή και της φάμπρικας Ανωγειανάκη, τα οποία σχεδιάζονται να λειτουργήσουν ως Δημοτική Πινακοθήκη και ως Μεσογειακό Μουσικό Κέντρο, αντιστοίχως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News