Αρκαλοχώρι: 5.350 μετασεισμοί μετά την 27η Σεπτεμβρίου - «Ούτε 1% η πιθανότητα νέου ισχυρού σεισμού»

Κρήτη
Αρκαλοχώρι: 5.350 μετασεισμοί μετά την 27η Σεπτεμβρίου - «Ούτε 1% η πιθανότητα νέου ισχυρού σεισμού»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθησυχαστικός ως προς το ποσοστό πιθανοτήτων ενός νέου μεγάλου και ισχυρού σεισμού στο Αρκαλοχώρι, εμφανίστηκε ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος - Δύσκολη η επόμενη μέρα στο Αρκαλοχώρι, 1.100 κτίσματα χαρακτηρίζονται κατεδαφιστέα

Καθησυχαστικός ως προς το ποσοστό πιθανοτήτων ενός μεγάλου και ισχυρού σεισμού στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου εμφανίστηκε στην ΚΡΗΤΗ TV την Πέμπτη 14 Απριλίου, ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σχεδόν απέκλεισε την πιθανότητα, δηλαδή, να επαναληφθεί ισχυρός σεισμός, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μετασεισμική ακολουθία που εξελίσσεται ομαλά. Μάλιστα, όπως είπε, «μετά τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου πάνω από 5.350 μετασεισμοί»!

«Η πιθανότητα ενός πολύ ισχυρού σεισμού είναι πλέον αμελητέα. Βρίσκεται σε επίπεδο θεωρητικό. Είναι ούτε 1% οι πιθανότητες. Όλοι οι μετασεισμοί που θα γίνουν θα έχουν μικρά μεγέθη από ’δω και πέρα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αξίζει να σημειώσουμε, εξάλλου, ότι προχθές το βράδυ οι κάτοικοι της Μεσαράς ήταν εκείνοι που ανησύχησαν περισσότερο από τη νέα σεισμική δόνηση που έγινε αισθητή σε περιοχές του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου. Σημειώθηκε στις 10:35 το βράδυ με μέγεθος 4,5 ρίχτερ, εστιακό βάθος 19,1 χιλιόμετρα και επίκεντρο 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά των Καλών Λιμένων.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε για την περίπτωση της Θήβας, όπου καταγράφηκαν 3.000 μετασεισμοί σε λιγότερο από έναν χρόνο, ότι οι σεισμολόγοι δε θα πρέπει να επαναλάβουν το ίδιο λάθος που έγινε στο Αρκαλοχώρι. Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. «Εκεί ακόμα έχουμε μια μεγάλη αβεβαιότητα για το αν πρόκειται για προσεισμική ακολουθία, ή όχι. Η πιθανότητα για ισχυρό σεισμό στην περιοχή δεν έχει εκλείψει», όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος. Και στις δύο περιπτώσεις - του Αρκαλοχωρίου και της Θήβας - οι δύο σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο.

Συνεδρίαση ΠΕΔ Κρήτης - Δύσκολη η επόμενη μέρα στο Αρκαλοχώρι

Στο μεταξύ, όσο καταστροφικό ήταν το χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κρήτη, τόσο δύσκολη είναι και η προσπάθεια ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν και η επόμενη μέρα, για όσους έχασαν σπίτια, επιχειρήσεις αλλά και την ελπίδα για το αύριο. Οι δήμαρχοι της Κρήτης συνεδρίασαν στο Αρκαλοχώρι, με γνώμονα το «η ισχύς εν τη ενώσει» σε ό,τι αφορά τα προβλήματα των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Κουράκης, μίλησε στην ΚΡΗΤΗ ΤV για μια «ουσιαστική και συμβολική κίνηση. Συζητήσαμε διάφορα θέματα. Αλλά προτεραιότητα έχει το ζήτημα των σεισμών. Αρκετό καιρό μετά, θέλουμε να δούμε πού βρισκόμαστε. Να έχουμε μια απευθείας ενημέρωση από τις τοπικές Αρχές του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και του Δήμου Αρχανών Αστερουσίων».

Σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, μόνο στην ευρύτερη περιοχή 4.500 κτήρια υπέστησαν ζημιές και πολλές επιχειρήσεις καταστράφηκαν. Μέσω εργολάβου και μίας σύμβασης, περίπου 300.000 ευρώ, ξεκινούν οι κατεδαφίσεις χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά οι δημότες.

«Κάνω μια έκκληση σε αυτούς τους ανθρώπους να έρθουν στην Τεχνική Υπηρεσία, να δηλώσουν ότι δέχονται να κατεδαφιστεί το κτήριό τους. Δε θα πληρώσουν ούτε μία δεκάρα», δήλωσε ξεκάθαρα, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανόλης Φραγκάκης.

«Στο σύνολό τους για κατεδάφιση είναι 1.100 κτίσματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων, Μανόλης Κοκοσάλης, τόνισε πως «το βασικό πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πώς να αποκατασταθούν οι οικίες των ανθρώπων που αυτή τη στιγμή ακόμα είναι στους οικίσκους. Ακόμα ταλαιπωρούνται. Και το πιο βασικό απ’ όλα, δεν έχουν καταθέσει φακέλους προς την υπηρεσία που είναι αρμόδια του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις οικίες τους», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η αποζημίωση των πληγέντων, η ολοκλήρωση των ελέγχων, η στελέχωση της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και η ανοικοδόμηση των περιοχών παραμένουν τα θέματα της πρώτης γραμμής. Ταυτόχρονα οι εργασίες που απαιτούνται για τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα της Κρήτης θα πρέπει να προχωρήσουν.

Σύμφωνα με τον βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Βασίλη Κεγκέρογλου, συν τοις άλλοις, υπάρχει και το θέμα του νέου αεροδρομίου Καστελίου: «Χρειάζεται να αποκατασταθεί μια οδική σύνδεση με το αεροδρόμιο απ’ όλες τις κατευθύνσεις των νομών της Κρήτης και όχι μόνο από τον Βορρά»...

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιάννης Κουράκης δήλωσε: «Επειδή βρισκόμαστε σε μια περιοχή όπου κατασκευάζεται ένα πάρα πολύ μεγάλο αναπτυξιακό έργο για όλη την Κρήτη και για την χώρα και για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, θέλουμε να δούμε και θα στηρίξουμε την προσπάθεια της τοπικής Αρχής για τις προσβάσεις που πρέπει να έχει το αεροδρόμιο και τα έργα που πρέπει να γίνουν»...

Η απόφαση της ΠΕΔ ήταν να μεταφερθούν τα προβλήματα στην κεντρική διοίκηση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News