Κάρτα καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα - Τι ισχύει με νοθεία και αισχροκέρδεια στην Κρήτη

Κρήτη
Κάρτα καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα - Τι ισχύει με νοθεία και αισχροκέρδεια στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές της Κρήτης, σύμφωνα με τον πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη

Θέμα ημερών θεωρείται το άνοιγμα της πλατφόρμας, στην οποία οι δικαιούχοι θα μπορούν υποβάλλουν αίτηση επιδότησης καυσίμων, μέσω της ειδικής εφαρμογής στο gov.gr.

Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αφορά φυσικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες οχημάτων συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ. Η ενίσχυση φτάνει τα 22 λεπτά το λίτρο και ανέρχεται συνολικά στα 40 ευρώ για την ηπειρωτική χώρα και 50 ευρώ για τα νησιά, συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης, για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα έχει διάρκεια μέχρι τέλος Απριλίου -υπάρχει, ωστόσο, πρόβλεψη για παράταση αν χρειαστεί, και δεν έχει όρια ποσοτικά, σε αντίθεση με το σύστημα που θα ισχύσει για τη βενζίνη. Για τους οδηγούς ταξί τον Απρίλιο θα δοθεί μια έξτρα ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

Για τις μοτοσικλέτες, η επιδότηση με την κάρτα καυσίμου θα είναι 30 και 35 ευρώ, αντιστοίχως. Το μέτρο επιδότησης καυσίμου θα ισχύσει για τρεις μήνες και για τα πρώτα 60 λίτρα καυσίμου (180 λίτρα για το τρίμηνο).

Για τον μήνα Απρίλιο θα δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ σε 28.600 οδηγούς ταξί ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου των μηνών Μαρτίου και Απριλίου.

Οι τιμές στο Ηράκλειο - Τι ισχύει με την αισχροκέδρεια στην Κρήτη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργο Σαμόλη, καταγράφηκε μια μικρή μείωση της τιμής στα πρατήρια της Κρήτης τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο χθες σημειώθηκε και πάλι άνοδος 6,5% στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Σήμερα Τετάρτη 13 Απριλίου, οι μέσες τιμές του Ηρακλείου διαμορφώνονται ως εξής:

  • Απλή αμόλυβδη 2,05 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης 1,78 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 1,49 ευρώ το λίτρο

Ενόψει του ανοίγματος της πλατφόρμας, ο κ. Σαμόλης αναφέρει πως οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέξουν την ημερομηνία λήξης της κάρτας, διαφορετικά θα χάσουν τα χρήματα που επιδοτούνται.

Παράλληλα, καταγράφεται αυξητική τάση στην κίνηση το τελευταίο διάστημα καθώς αρχίζει δειλά δειλά η τουριστική σεζόν.

Αναφορικά με τα φαινόμενα νοθείας και κερδοσκοπίας, ο κ. Σαμολής τονίζει πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης πραγματοποιούνται έλεγχοι προκειμένου να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα στην Κρήτη και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κάτι.

Παράλληλα, συμβουλεύει τους καταναλωτές να συγκρίνουν τις τιμές με την μέση τιμή της περιοχής τους, καθώς «συνήθως όταν βλέπουν μια τιμή κατά πολύ χαμηλότερη από τη μέση τιμή, υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Στη Βουλή το θέμα της νοθείας στα καύσιμα

Με Κοινοβουλευτική του Αναφορά προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, κατέθεσε την επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων - Π.Ο.Π.Ε.Κ. με την οποία ζητείται η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την πάταξη του λαθρεμπορίου, της νοθείας και της παράνομης διακίνησης καυσίμων.

Παράλληλα, με την συγκεκριμένη επιστολή, τα μέλη της Π.Ο.Π.Ε.Κ. καυτηριάζουν το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και την αδυναμία της Πολιτείας να πατάξει παραβατικές συμπεριφορές που δημιουργούν κινδύνους για τους καταναλωτές και αθέμιτο ανταγωνισμό για τους πρατηριούχους.

Ο Χάρης Μαμουλάκης ζητάει ενημέρωση από τους Υπουργούς, σχετικά με τι προτίθενται να πράξουν για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων.

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας:

Με δυο τρόπους η επιδότηση: Ψηφιακή χρεωστική κάρτα ή πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό

Ανάμεσα σε δυο μεθόδους για την πίστωση της επιδότησης, καλούνται να επιλέξουν οι δικαιούχοι.

  • Σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό,
  • Σε τραπεζικό λογαριασμό επιλογής του δικαιούχου.

Όσοι επιλέγουν την ψηφιακή κάρτα θα έχουν «μπόνους» 5 ευρώ. H ψηφιακή χρεωστική κάρτα παραμένει ενεργοποιημένη έως τις 31/7/2022. Αν μετά το πέρας της διορίας παραμένει υπόλοιπο στην κάρτα, αυτό επιστρέφεται στο Δημόσιο.

Τα στοιχεία που χρειάζεται να έχετε για την αίτηση είναι ακόμη τα παρακάτω:

  • διεύθυνση email,
  • αριθμός κινητού τηλεφώνου,
  • αριθμός προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού

Αναλυτικά η διαδικασία

Ο δικαιούχος θα εισέρχεται στο gov.gr με κωδικούς Taxisnet, δηλώνοντας τον αριθμό πινακίδας του ΙΧ για το οποίο προορίζεται η επιδότηση. Παράλληλα γίνεται έλεγχος για την ιδιοκτησία του αυτοκινήτου, την ασφάλιση αλλά και την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Εφόσον αυθεντικοποιηθεί ο δικαιούχος αιτείται είτε την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας και την πίστωση χρηματικού ποσού σε αυτήν, είτε την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Στη συνέχεια, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τα στοιχεία επικοινωνίας του και, ειδικότερα, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του.

Oι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τη συγκεκριμένη περίοδο.

Για τους ιδιοκτήτες των οχημάτων με κινητήρα diesel τον Απρίλιο θα είναι διπλή η στήριξη. Θα υπάρξει απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο  στην αντλία ενώ εάν τηρούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα λάβουν και την ψηφιακή κάρτα μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Εάν μία οικογένεια διαθέτει δύο αυτοκίνητα, μπορεί να επιδοτηθεί και για τα δύο εφόσον είναι στο όνομα διαφορετικού μέλους της οικογένειας, και το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ. Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα για επιδότηση.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει αίτηση, είτε για την έκδοση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, είτε για την πίστωση στον τραπεζικό του λογαριασμό και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News