Υπό καθεστώς αγωνίας τίθενται εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα «ραβασάκια» για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2022 στο TaxisNet. Ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί τέλη Μαΐου και την τελευταία (10η) τέλη Φεβρουαρίου του 2023.
Ενόψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2022, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενημερώνει πως
- η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2022 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Πέμπτη 07 Απριλίου στις 11:00 π.μ. και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης - ανάρτησης των πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ 2022 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2022.
- Η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) 2023, δεν θα είναι διαθέσιμη την Πέμπτη 07 Απριλίου, μεταξύ 11:00 και 15:00.
- Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2021), θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών.
«Στοπ» στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους συμβολαιογράφους
Την ίδια στιγμή, «παγώνει» για ένα μήνα η αγορά ακινήτων μετά την απόφαση των συμβολαιογράφων για αποχή από τα καθήκοντά τους. Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν στη νέα ρύθμιση για την είσπραξη του ΤΑΠ.
Ειδικότερα, η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την αποχή από τη σύνταξη παντός είδους μεταβιβαστικών πράξεων ακινήτων (στα οποία απαιτείται η προσάρτηση βεβαιώσεων μη οφειλής ΤΑΠ) και από τη σύνταξη και υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, για το χρονικό διάστημα ενός (1) μηνός, δηλαδή μέχρι την 04.05.2022.
Οι μειώσεις που δουν οι δικαιούχοι
Χιλιάδες είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα δουν μεγάλες μειώσεις στην φορολογία των ακινήτων, καθώς το όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φτάνει ακόμα και το 50% συνδυαστικά.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο περίπου 6.200.000 ιδιοκτητών που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, το 80% αυτών, δηλαδή περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες, θα δουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αμετάβλητος θα είναι ο φόρος για 900.000 ιδιοκτήτες και 320.000 θα πληρώσουν παραπάνω, εκ των οποίων οι μισοί από αυτούς θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο περίπου 50 ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στις περιοχές με χαμηλές και μεσαίες Τιμές Ζώνης δεν μειώθηκαν απλώς οι συντελεστές, αλλά «έπεσαν» και τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα ακίνητα ως 100.000 ευρώ να έχουν μείωση του φόρου κατά περίπου 30%, με άμεσα ωφελημένους πάνω από 730.000 φορολογούμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση θα φτάνει περίπου και στο 50%.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr, ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου, 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις από 20% έως 30%, ενώ σε 900.000 ιδιοκτήτες θα σημειωθεί μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε ποσοστό άνω του 30%. Αύξηση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να «αντιμετωπίσει» το 6% των ιδιοκτητών ακίνητων, δηλαδή περίπου 320.000 πολίτες, η οποία πάντως δεν θα ξεπερνά τα 50 ευρώ, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Παρόμοιο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων, σε σχέση με το 2021, θα καταβάλλει το 14% των ιδιοκτητών.
Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Υπό καθεστώς νέων αντικειμενικών αξιών τελεί η χώρα από 1.1.2022, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 20% κατά μέσο όρο τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Κρήτη, ενώ η αύξηση «αγγίζει» το 10% στα προάστια του Ηρακλείου.
«Σαν αντιστάθμισμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών», αναφέρει ο Γιώργος Αράπογλου, «λειτουργεί η μείωση φόρου του υπολογισμού κτίσματος και η μείωση φόρου στα οικόπεδα, που συνυπολογίζονται για το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, ο φόρος υπολογισμού κτίσματος υπολογίζονταν με 3,70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλέον θα εκτιμάται προς 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό κτίσματος. Συνεπώς, προκύπτει μείωση 27% του φόρου. Η μείωση φόρου στα οικόπεδα χωρίς κτίσμα, είναι ακόμη υψηλότερη και ανά περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%», συμπληρώνει. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.
«Στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ συνυπολογίζονται 9 συντελεστές, συνεπώς η αύξηση που επιβλήθηκε στις αντικειμενικές αξίες υπό το νέο καθεστώς, δεν οδηγούν και σε αύξηση του λογαριασμού για τον ΕΝΦΙΑ», τονίζει ο κ. Αράπογλου.
Πώς «μεταφράζονται» οι αλλαγές στις περιοχές της Κρήτης
Μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα λάβουν, όπως ισχύει και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων της Κρήτης.
Προς επίρρωση των παραπάνω στοιχείων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, λειτουργεί ως εξής μέσα από παραδείγματα περιοχών του Ηρακλείου:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό των μειώσεων, όταν λάβουν το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.
Ενδεικτικό παράδειγμα εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ για το Ηράκλειο
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης των ανακοινώσεων για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρέθεσε σχετικά παραδείγματα για το ύψος της μείωσης, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ένα παράδειγμα που προσομοιάζει στα δεδομένα του Ηρακλείου είναι εκείνο που δόθηκε για την Καισαριανή.
Συγκεκριμένα, για ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωσε φόρο το 2021, 310 ευρώ.
Παρά το γεγονός πως το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ.
Δηλαδή, με αύξηση στην αξία του ακινήτου κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 29,05%.
Πού καταγράφεται αύξηση ΕΝΦΙΑ στην Κρήτη παρά τις αντισταθμιστικές ρυθμίσεις
«Χαμένοι» είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές της Κρήτης όπου καταγράφεται «εκτίναξη» αντικειμενικών αξίων, σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που σημειώνεται μεσοσταθμικά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών της Κρήτης, στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτελούν αρχικά η Χερσόνησος, στην οποία καταγράφεται αύξηση αντικειμενικών αξιών που «αγγίζει» ακόμη και το 75%, σε συγκεκριμένες τιμές ζώνης της τουριστικής περιοχής.
Αυξήσεις αναμένεται να δουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Άγιο Νικόλαο, ιδίως στην τιμή ζώνης που βρίσκεται κοντά στην λίμνη αλλά και στην Νέα Αλικαρνασσό, εξαιτίας της επικείμενης απομάκρυνσης του υφιστάμενου αεροδρομίου.
Το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων, θα διαφανεί όταν οι ιδιοκτήτες λάβουν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.
«Χαμένοι» οι ιδιοκτήτες σε τουριστικά νησιά – Το ξεχωριστό παράδειγμα της Ιθάκης
Σε πανελλαδικό επίπεδο, σημαντικές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί η Ιθάκη. «Το νησί της Ιθάκης μέχρι 31.12.2021, δεν είχε ενταχθεί στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και σε συνδυασμό με την τουριστική δραστηριότητα, θα υπάρξει ακόμη και διπλασιασμός στις αντικειμενικές αξίες. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ», τονίζει ο κ. Αράπογλου.
Οι Συντελεστές προσαύξησης
Στην περίπτωση που το σύνολο της ακίνητης περιουσίας ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ ο φόρος προσαυξάνεται ως εξής:
- για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 650.000 ευρώ, κατά ποσοστό 5%,
- για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 800.000 ευρώ, κατά 10%
- για αξία ακίνητης περιουσίας έως 1.000.000 ευρώ, κατά 15%
- για αξία ακίνητης περιουσίας από 1.000.000,01 ευρώ και άνω, κατά 20%.
Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου που διαθέτει ακίνητη περιουσία 600.000 ευρώ και ο ΕΝΦΙΑ που του έχει υπολογιστεί ανέρχεται στα 1.200 ευρώ θα πληρώσει (1.200 χ 5%)θα πληρώσει επιπλέον 60 ευρώ.
Μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr δίνεται η γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και μπορείτε να υπολογίσετε την αξία των ακινήτων σας.
Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης σε περιοχές του Ηρακλείου:
Περιοχή | Τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο |
Ηράκλειο – Πατέλες | από 1.000 έως 2.250 |
Αλικαρνασσός | από 900 έως 1.400 |
Καλλιθέα | από 600 έως 1.200 |
Γάζι | από 750 έως 1.550 |
Κρουσώνας | από 650 έως 950 |
Τύλισος | από 600 έως 750 |
Μοίρες | από 650 έως 1.050 |
Τυμπάκι | από 650 έως 1.300 |
Γούβες | από 650 έως 1.300 |
Μάλια | από 600 έως 1.600 |
Χερσόνησος | από 600 έως 2.000 |
Οι προτιμήσεις των αγοραστών στην αγορά ακινήτων και οικοπέδων
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ηλικιακή κατανομή των πωληθέντων ακινήτων. Οι αγοραστές ακινήτων στην Κρήτη κινούνται κατά βάση σε ακίνητα παλαιάς κατασκευής, αναζητώντας μια πιο οικονομική λύση.
Όπως αναφέρει ο κ. Αράπογλου, «πιο ψηλά στις προτιμήσεις είναι τα ακίνητα 20ετιας και 30ετίας, κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής τους, καθώς μπορούν να πωληθούν πιο εύκολα». Η τάση που διαμορφώνεται στην αγορά ακινήτου, αφορά οικόπεδα σε παραθαλάσσιες περιοχές που δεν απέχουν πολλά χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου, στα οποία κτίζονται μονοκατοικίες προκάτ ή με κύριο υλικό την πέτρα, λόγω χαμηλότερου κόστους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται, πλέον, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών. Αυτή η μετατόπιση προκύπτει λόγω και της πανδημίας, η οποία που έχει στρέψει τη ζήτηση από πλευράς των αγοραστών σε σπίτια με μεγαλύτερους χώρους, αγροικίες και σε συνδυασμό με τα έργα ανάπτυξης και υποδομών μεγάλης εμβέλειας που έχουν δρομολογηθεί -όπως το νέο αεροδρόμιο της Κρήτης.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία «ανατρέπει» τα δεδομένα
«Η τάση που διαμορφώνεται με τα μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω της τιμής τους, θα ανατραπεί λόγω της Ευρωπαϊκής οδηγίας που ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αναβάθμιση όλων των παλαιών κτιρίων σε ενεργειακή κατηγορία C (σε σύνολο 8 κατηγοριών) σταδιακά, μέχρι και τις 1.1.2033. Με το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν θα μπορούν να πωλούνται ή να ενοικιάζονται κτίρια με χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία».
Αντιδράσεις για την Ευρωπαϊκή οδηγία
«Σε αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων με το πιστόλι στον κρόταφο, πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών και όξυνση του στεγαστικού προβλήματος οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων που δημοσιεύθηκε επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).
Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε μάλιστα, σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα σημειώνοντας ότι «η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν παρά μόνο αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτίριο εντός τριετίας από την πώληση».
Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η Οδηγία το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς.
«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.
Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):
(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)