Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστιες απώλειες στον τουρισμό της Κρήτης - Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση

Κρήτη
Πόλεμος στην Ουκρανία: Τεράστιες απώλειες στον τουρισμό της Κρήτης - Πώς αντιμετωπίζεται η κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν σταματούν να μετρούν ζημιές οι ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης χώρας, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αφού μεγάλο μέρος των τουριστών προέρχεται από τις αντιμαχόμενες χώρες

«Πάγωμα» καταγράφεται στις κρατήσεις τουριστών από την Ουκρανία και τη Ρωσία, λόγω του πολέμου μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που θα επιφέρει σημαντικές απώλειες στα κέρδη τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Κρήτη από κοινού με την Χαλκιδική αποτελούν τις πρώτες επιλογές των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα, περιοχές που θα έχουν, ως εκ τούτου, σημαντικές απώλειες στην τουριστική σεζόν, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Στο μεταξύ, το «κύμα» ακρίβειας, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση στα καύσιμα, αποτελούν «καταπέλτη» επί του καθαρού κέρδους των ξενοδόχων, με τα κόστη λειτουργίας να υπερτερούν των εσόδων. Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί για το κατά πόσο το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και αστάθειας που επικρατεί στην εγγύτερη περιοχή της Ουκρανίας και στις γύρω χώρες, θα επηρεάσει σημαντικά την τουριστική κινητικότητα και αυτών. Σε κάθε περίπτωση, κρίνεται ότι θα προκληθούν παράπλευρες απώλειες λόγω του πολέμου και της ακόλουθης γενικότερης κρίσης.

Νίκος Χαλκιαδάκης: Ψαλίδισμα των κερδών το λιγότερο κατά 10%

Το 2019 –προ πανδημίας- επισκέφθηκαν την Ελλάδα συνολικά 600.000 τουρίστες από τη Ρωσία, φέρνοντας στη χώρα 433 εκατ. ευρώ. Φέτος, προ της ρωσικής εισβολής, κρινόταν ότι οι αφίξεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία όχι μόνο θα ήταν αντίστοιχες του 2019, αλλά θα τις ξεπερνούσαν. Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, οι πτήσεις που είχαν προγραμματιστεί, θα έφταναν τα 31 δρομολόγια για Μόσχα - Ηράκλειο Κρήτης, κάθε εβδομάδα, κάτι, που –ως είναι φυσικό- έχει αλλάξει βάσει των νεότερων δεδομένων.  

«Φέτος, υπολογίζαμε ότι θα η χρονιά θα ήταν αντίστοιχη του 2019, έως και καλύτερη στην Κρήτη. Τη δεδομένη στιγμή, όμως, επανεκτιμούμε την κατάσταση. Αναμένεται να έχουμε μια ελάχιστη πτώση της τάξης του 10% σε σύγκριση με τις αρχικές μας προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή, κρίνεται αρκετά δύσκολο να βρεθούν τουρίστες από άλλες χώρες, ώστε να αναπληρωθεί το κενό αυτό.», ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου, Νίκος Χαλκιαδάκης.

Υπολογίζεται ότι το 2022 θα ερχόντουσαν στην Κρήτη 500.000 τουρίστες από την Ρωσία και την Ουκρανία, σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη, αριθμός αισθητά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της τουριστικής σεζόν του 2021. Για παράδειγμα, το 2021 επισκέφθηκαν την Κρήτη 85.000 τουρίστες από την Ουκρανία, ενώ για το 2022, οι ειδικοί εκτιμούσαν ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνονταν σε 120.000. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου: «Οι τουρίστες αυτοί, πλέον, χάθηκαν».

Μάλιστα, πολλοί ξενοδόχοι, εκτός από ακυρώσεις επί των κρατήσεων, σκέφτονται να προχωρήσουν και σε επαναπροσδιορισμό των τουριστικών συμβολαίων που παραμένουν σε «ενεργό» κατάσταση, υπό τον φόβο ότι τα έξοδα θα υπερτερούν αρκετά των εσόδων.  

Σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη: «Θα είναι αρκετά δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού οι τιμές έχουν δοθεί εδώ και πολύ καιρό και δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε.». Στο μεταξύ, όμως, «τα κόστη για τη λειτουργία των ξενοδοχείων είναι τεράστια. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι είναι μόνο η ενέργεια παρουσιάζει αύξηση κατά 70%, τις τελευταίες ημέρες. Αυτό συνεπάγεται με ψαλιδισμένα κέρδη το λιγότερο κατά 10%.».

Διβάστε επίσης ⇒

Τουρισμός: Αύξηση 37% στις προκρατήσεις τον Ιανουάριο στην Κρήτη από Ηνωμένο Βασίλειο

Τουρισμός: Τα ποσοστά προκρατήσεων στην Κρήτη - Αγωνιούν οι παράγοντες του νησιού

Νίκος Κοκολάκης: Φοβόμαστε μην επηρεαστούν και άλλες γειτονικές με τη Ρωσία και την Ουκρανία χώρες

Εξίσου ανησυχία εντοπίζεται και στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης, λόγω του πολέμου, πόσο μάλλον μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του πρόεδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου, Νίκου Κοκολάκη: «Ενδέχεται οι προσλήψεις των εργαζομένων να ‘’τραβηχτούν’’ για αργότερα. Πιστεύουμε ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν. Ωστόσο, φοβόμαστε ότι ορισμένα ξενοδοχεία ανοίξουν πιο αργά. Εκτιμάται ότι θα ανοίξουν εντός του Μαΐου. Όμως οι προσλήψεις όλου του εργατικού δυναμικού, δεν θα πραγματοποιηθούν αμέσως. Οι περισσότερες προσλήψεις, το πιθανότερο, να γίνουν, τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Εκείνο που φοβόμαστε είναι, λόγω του πολέμου, να μην επηρεαστούν και άλλες αγορές γειτονικών χωρών με τη Ρωσία και την Ουκρανία, όπως είναι η Ρουμανία, ή η Πολωνία, απ’ όπου παρατηρείται μια σημαντική άνοδος, τα τελευταία χρόνια, ως προς τις αφίξεις».

Οι πέντε τρόποι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων

Σημειώνεται ότι προσκεκλημένος στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) με θέμα «Τουρισμός: Η Επόμενη Μέρα» το οποίο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή - παρουσία του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννη Καρούσου και του Υφυπουργού Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββα Περδίου –  ήταν ο κ. Τάσιος ο οποίος μίλησε για την «προετοιμασία που κάνει πάντα τη διαφορά, ειδικά όταν οι προκλήσεις είναι μεγάλες». Να σημειωθεί ότι στο πάνελ του πρώτου κύκλου ομιλητών της ενότητας «Ποιοτικός τουρισμός ως απάντηση στην κρίση» συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Άντζελα Γκερέκου, καθώς και ο Πρόεδρος του ΣΤΕΚ κ. Άκης Βαβλίτης. Ο κ. Τάσιος απάντησε και σε ερωτήσεις του κοινού, με συντονιστή της συζήτησης τον κ. Άγγελο Λοΐζου, FCA ISHC και Ειδικό Σύμβουλο του ΣΤΕΚ. 

«Παραμένουμε αισιόδοξοι ακόμη και μπροστά στην «τέλεια καταιγίδα». Αισιοδοξία όμως δεν σημαίνει αφέλεια. Δεν σημαίνει κάθομαι με σταυρωμένα τα χέρια, περιμένοντας από τον ουρανό να βρέξει λύσεις. Αισιοδοξία σημαίνει φιλότιμη προσπάθεια για να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων» είπε και τόνισε ότι για να είναι βιώσιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις την επόμενη μέρα, θα πρέπει να συνεχιστεί η στήριξή τους με επιμήκυνση δανειακών, φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. 

«Σε αυτή τη διετία χτίζουμε αντοχές με τη δουλειά μας, την υπευθυνότητά μας, τα ρίσκα μας, τις επενδύσεις μας, βεβαίως μαζί και με την πολύτιμη κρατική στήριξη στις περιόδους που χρειάστηκε και στοχευμένα όπου χρειάζεται ακόμη. Και έτσι συνεχίζουμε. Όμως πρέπει να δούμε και τη "μεγάλη εικόνα". Να χτίσουμε το όραμα του βιώσιμου τουρισμού των επόμενων χρόνων, αξιοποιώντας την εμπειρία αυτής της περιόδου», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ και ανέλυσε τους πέντε στόχους της προσπάθειας, «ώστε να καταφέρουμε να περάσουμε πάνω από τον πήχη των προκλήσεων»:

  • Πρώτος στόχος είναι η πράσινη μετάβαση στον τουρισμό. Ειδικά δε, με την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους που ζούμε τώρα, γίνεται ακόμη επιτακτικότερη η ανάγκη για εξοικονόμηση ενέργειας όπως και για την αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών της, ειδικά στους νησιωτικούς προορισμούς.
  • Η βιωσιμότητα είναι η απόλυτη προτεραιότητα, βασικό θεμέλιο για το χτίσιμο του τουρισμού της επόμενης μέρας.
  • Στο τέλος της μέρας όλα είναι υποδομές. Ένας προορισμός πρέπει να εγγυάται την ποιότητα ζωής πρώτα στους κατοίκους του, ώστε να την εγγυάται και για τους επισκέπτες του.
  • Χτίσιμο της νέας ψηφιακής πραγματικότητας (τεχνολογία εξωστρέφειας και τεχνογνωσία καινοτόμου μάνατζμεντ) δημιουργούν το τουριστικό αύριο.
  • Χτίσιμο του ανθρώπινου δυναμικού, τόσο σε νέες ειδικότητες που αφορούν τους τομείς της τεχνολογίας και των εφαρμογών της, όσο και στις κλασικές ειδικότητες που απαιτούν πλέον πρόσθετες γνώσεις και δεξιότητες.

Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκε η κίνηση στους ορεινούς προορισμούς της χώρας για το εορταστικό τριήμερο της 25ης Μαρτίου, σε αντίθεση με τις πληρότητες στα αστικού τύπου ξενοδοχεία, τα οποία αντιμετωπίζουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο, «οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και στις πρώτες ύλες δεν προσφέρουν ικανοποίηση στον κλάδο, ειδικά όταν υπάρχουν μόνο δύο ή τρία καλά τριήμερα ολόκληρο τον χειμώνα και οι προκρατήσεις Φεβρουαρίου – Μαρτίου για το καλοκαίρι έχουν περιοριστεί στο ένα δέκατο της ροής που είχαμε πριν την πανδημία», σημείωσε σε παρέμβασή του στον ΑΝΤ1, σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Είναι θετικό που έχουμε πτήσεις από τις ΗΠΑ

«Είναι θετικό ότι έχουμε πτήσεις από τις ΗΠΑ, αυτό ενισχύει την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς προορισμού» τόνισε και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ώστε να ανακάμψουν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Τα φετινά τουριστικά πακέτα είναι με τιμές του 2019

«Οι συνθήκες, ειδικά του Μαρτίου, είναι δύσκολες όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων. Για εμάς το ζήτημα που μας καίει αυτή τη στιγμή δεν είναι τόσο οι 1000 ή 800 επισκέπτες που θα έρθουν, αλλά το τι θα μείνει τελικά στο ταμείο τον Οκτώβριο, όταν τα τουριστικά πακέτα είναι με τιμές του 2019 και το φετινό κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί ήδη 25% – 30%, λόγω ανατιμήσεων, πληθωρισμού και υπέρογκων τιμών στην ενέργεια», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.

Εκτοξεύεται η ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια στη Μεσόγειο

Την ίδια ώρα οι αεροπορικές εταιρίες αναμένουν εκτόξευση του αριθμού επιβατών μέσα στους επόμενους μήνες, αρχής γενομένης από το καθολικό Πάσχα στις 17 Απριλίου, παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ήδη από την Κυριακή 27/3 ισχύει το καλοκαιρινό σχέδιο πτήσεων. Οι υπεύθυνοι των αεροπορικών εταιριών και των αεροδρομίων δεν έχουν ωστόσο ψευδαισθήσεις. Μετά από δύο χρόνια βαθιάς κρίσης κανείς δεν περιμένει όλα να λειτουργούν χωρίς προβλήματα σε περιόδους αιχμής. Με άλλα λόγια οι επιβάτες θα πρέπει να κάνουν υπομονή στους ελέγχους χειραποσκευών, ταξιδιωτικών εγγράφων και απαραίτητων πιστοποιητικών.

Η μεγαλύτερη αύξηση πτήσεων θα σημειωθεί το επόμενο διάστημα, ενόψει της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, στις πτήσεις από την κεντρική Ευρώπη στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον γερμανικό Ομοσπονδιακό Σύνδεσμο Αεροπορικών Εταιριών, φέτος έχουν προβλεφθεί 3% περισσότεροι επιβάτες από ό,τι το 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημική κρίση.

Μια απεργία παρέλυσε κορυφαία γερμανικά αεροδρόμια

Ο πρόεδρος της αεροπορικής εταιρίας χαμηλού κόστους Eurowings Γενς Μπίσοφ δηλώνει ότι «μετά από δύο χρόνια πανδημίας εκατομμύρια άνθρωποι θέλουν επιτέλους να ταξιδέψουν είτε για αναψυχή, είτε για δια ζώσης επαγγελματικές επαφές.

Η Easyjet ανακοίνωσε ότι αναμένει το 2022 τετραπλάσιο αριθμό επιβατών απ΄ό,τι πέρυσι.

Διαφορετικά είναι ωστόσο τα σχέδια της Ryanair, η οποία θα αυξήσει μεν τις πτήσεις το καλοκαίρι, περιορίζει ωστόσο στα δύο τρίτα, σε σύγκριση με το 2019, τις αναχωρήσεις από τη Γερμανία. Για λόγος κόστους, η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ότι καταργεί τις βάσεις της σε γερμανικά αεροδρόμια, όπως στη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, τη Στουτγάρδη και το Ντίσελντορφ.

Η Lufthansa ήρθε ήδη από τα Χριστούγεννα αντιμέτωπη με στενότητα προσωπικού και αυξημένης ζήτησης λόγω πολλών κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των πιλότων. Εν τέλει όμως κατάφερε να κρατήσει σταθερό τον αριθμό χειριστών και προσωπικού καμπίνας έτσι ώστε δεν ακυρώθηκαν πτήσεις.

Από την πλευρά της η Condor ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει επιπλέον προσωπικό για την καλοκαιρινή περίοδο και θα προσπαθήσει να πείσει τους επιβάτες να κάνουν check-in διαδικτυακά και να παραδίδουν τις αποσκευές σε αυτόματους ιμάντες.

Το πόσο ευάλωτο είναι το σύστημα των αεροπορικών μετακινήσεων το διαπιστώσαμε πρόσφατα στη Γερμανία όταν οι διήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού ασφαλείας παρέλυσαν μεγάλα αεροδρόμια, εκτός Βαυαρίας, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες επιβάτες να ταλαιπωρηθούν από πολύωρες καθυστερήσεις ή ακόμα και ακυρώσεις πτήσεων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News