Σαμόλης: «Ασπιρίνη στον βαριά άρρωστο» η επιδότηση καυσίμων στην Κρήτη - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Κρήτη
Σαμόλης: «Ασπιρίνη στον βαριά άρρωστο» η επιδότηση καυσίμων στην Κρήτη - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η επιδότηση των 50 ευρώ συνολικά για τρεις μήνες στους καταναλωτές της Κρήτης, δεν αποτελεί ουσιαστική ανακούφιση για τα νοικοκυριά» ανέφερε στο neakriti.gr, ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης

Ως «ασπιρίνη στον βαριά άρρωστο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, την επιδότηση καυσίμων που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ως συνέχεια των χθεσινών προαναγγελιών του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τον κ. Σαμόλη, η επιδότηση των 50 ευρώ συνολικά για τρεις μήνες στους καταναλωτές της Κρήτης, δεν αποτελεί ουσιαστική ανακούφιση για τα νοικοκυριά.

Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, στις οποίες λογίζεται και η Κρήτη, η επιδότηση για τους τρεις μήνες φτάνει τα 28 λεπτά το λίτρο, με «κόφτη» τα 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως.

Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 35 ευρώ στην Κρήτη.

Η Κάρτα καυσίμων θα χορηγηθεί τις πρώτες δέκα ημέρες του Απριλίου, ως επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) και θα καλύπτει μέρος του κόστους των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών).

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη,ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,82 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,92 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης στην Κρήτη, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,67 ευρώ

Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου.

Όπως είχε δημοσιεύσει το neakriti.gr, η ηλεκτρονική κάρτα για τα καύσιμα αναμένεται να λειτουργεί στα πρότυπα του freedom pass και θα χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης.

Η μέση τιμή καυσίμων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, για σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου 2022, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Απλή Αμόλυβδη: 2,04 – 2,06 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο κίνησης: 1,85 – 1,90 ευρώ το λίτρο
  • Πετρέλαιο θέρμανσης: 1,53 – 1,55 ευρώ το λίτρο

Ουσιαστικότερη η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Πιο ουσιαστική χαρακτήρισε την επιδότηση του πετρελαίου κίνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται πως οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν την επιδότηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Σε αυτό το μέτρο δεν θα λειτουργήσει ο «κόφτης» των 60 λίτρων μηνιαίως.

Οι τριπλά κερδισμένοι

Οι πλέον κερδισμένοι από τη δέσμη μέτρων στήριξης στα καύσιμα είναι οι οδηγοί ταξί που ταυτόχρονα έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει διότι, επιπλέον της οριζόντιας έκπτωσης στο πετρέλαιο και της κάρτας καυσίμων για όσους πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, θα λάβουν τον Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμων Μαρτίου και Απριλίου.

Η ενίσχυση αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Νέα αύξηση 5% της τιμής του πετρελαίου μπρεντ

Την ίδια στιγμή, η τιμή του βαρελιού του μπρεντ κατέγραψε σήμερα νέο άλμα περίπου 5%, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, με το Κρεμλίνο να απορρίπτει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που ζητά από τη Ρωσία να τερματίσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις εναντίον της Ουκρανίας.

Στις 12:10 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας ενισχύθηκε κατά 4,90% στα 102,82 δολάρια, ενώ αυτό του αμερικανικού αργού (WTI) σημείωσε άνοδο 4,83% στα 99,63 δολάρια.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News