«Κάρτα του Αγρότη»: Πότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί

Κρήτη
«Κάρτα του Αγρότη»: Πότε αναμένεται να ενεργοποιηθεί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα μέτρα για να απαλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στους αγρότες προανήγγειλε σε συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - Τι ανέφερε για το κόστος παραγωγής

«Προσπαθούμε, και γι' αυτό λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα, προκειμένου να απαλύνουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες μας», δήλωσε μεταξύ των άλλων, απαντώντας στις ερωτήσεις του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός. Μεταξύ των άλλων, ανακοίνωσε πως από την άλλη Τρίτη 8 Φεβρουαρίου θα ενεργοποιηθεί η Κάρτα του Αγρότη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός απάντησε:

- «Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο».

- «Επιδοτήσαμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους».

- «Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση».

- «Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016 την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους μετέχοντες στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους».

- «Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%».

Ακολουθεί απόσπασμα από τη συνέντευξη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στον δημοσιογράφο, Θανάση Παπακώστα.

→ Προτίθεστε να λάβετε άλλα μέτρα;

«Προφανώς και πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση που συνεχώς εξετάζουμε και όποτε απαιτείται λαμβάνουμε μέτρα. Αυτό κάναμε έως τώρα τους πέντε μήνες που έχει ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση, το ίδιο θα κάνουμε και από εδώ και πέρα. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποδεικνύουν συνεχώς ότι κινούνται με λογική, ρεαλισμό και σύνεση, στηρίζοντας την ελληνική κοινωνία, την ελληνική ύπαιθρο και τους παραγωγούς μας».

→ Μπαίνουμε σε μια περίοδο που οι αγρότες συνηθίζουν να κάνουν κινητοποιήσεις. Σας ανησυχεί που όλο και δυναμώνουν οι φωνές για κινητοποιήσεις, προβάλλοντας το υψηλό κόστος παραγωγής;

«Η αύξηση στο κόστος παραγωγής είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο, που πλήττει έντονα ολόκληρη την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των ελληνικών νοικοκυριών και των επαγγελματιών με στοχευμένα και αποτελεσματικά μέτρα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουμε διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας απέναντι στην πρωτοφανή ενεργειακή κρίση. Φυσικά, βασική μας μέριμνα αποτελεί η στήριξη των αγροτών μας, προκειμένου να συγκρατηθεί το κόστος παραγωγής. Και βέβαια πάντοτε είμαι ανοικτός στον διάλογο και σε δημιουργικές προτάσεις. Άλλωστε, με διαμαρτυρίες μιας άλλης εποχής δεν μπορούν να λυθούν τα σύνθετα, σύγχρονα προβλήματα».

→ Επιτυγχάνεται η συγκράτηση του κόστους παραγωγής;

«Προσπαθούμε, και γι' αυτό λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα, προκειμένου να απαλύνουμε τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες μας».

→ Ένα πρόσφατο πρόβλημα είναι αυτό που δημιούργησε στις καλλιέργειες η τελευταία κακοκαιρία. Τι προβλέπεται για όσους υπέστησαν ζημιές;

«Η κυβέρνησή μας σε κάθε πρόβλημα ή φυσική καταστροφή - είτε πυρκαγιές είτε ακραία καιρικά φαινόμενα - ήταν και είναι στο πλευρό των παραγωγών, καταβάλλοντας άμεσα αποζημιώσεις και όχι ύστερα από την πάροδο ετών, όπως συνηθιζόταν μέχρι πρόσφατα. Αξιοποιώντας εθνικούς και συγχρηματοδοτούμενους πόρους:

- Ενεργοποιήσαμε μέτρα του ΠΑΑ για την πρόληψη και αποκατάσταση ζημιών από καταστροφικά συμβάντα, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ και τις Δασικές Υπηρεσίες.

- Νομοθετήσαμε άμεσα τα πρώτα μέτρα ανακούφισης προς όφελος των πληγέντων και τροποποιήσαμε το ΠΑΑ στην ίδια κατεύθυνση.

- Στηρίξαμε τους παραγωγούς στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού.

- Συνολικά, ο ΕΛΓΑ πλήρωσε το 2021 σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις παραγωγών (παγετό της άνοιξης και λοιπές ζημιές έτους).

- Πληρώσαμε σχεδόν 5,5 εκατομμύρια ευρώ στους ΤΟΕΒ της χώρας που επλήγησαν από τον “Ιανό”, για την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας τους.

- Υλοποιήσαμε άμεσες εκταμιεύσεις μέσω της Κρατικής Αρωγής, ύψους σχεδόν 6 εκατομμυρίων μόνο για τους αγρότες μας.

- Δημιουργήσαμε γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης 1540 στο υπουργείο, για άμεση καταγραφή των προβλημάτων των πυρόπληκτων.

Και στις καταστροφές που προκάλεσε η χιονοθύελλα «Ελπίς» θα πράξουμε ανάλογα. Συνεργεία του ΕΛΓΑ κάνουν ήδη καταγραφή στις περιοχές που έχουν γίνει ζημιές και οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα».

→ Κύριε υπουργέ, υπάρχει μεγάλο ζήτημα με τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια που ορίζονται υποχρεωτικά για τη δήλωση ΟΣΔΕ του 2022. Τι προτίθεστε να κάνετε;

«Η κυβέρνηση, κινούμενη προς τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών, αλλά και προς τον ευχερέστερο έλεγχο μέσω διασταυρώσεων με την ΑΑΔΕ, νομοθέτησε έγκαιρα για το ζήτημα αυτό, ήδη από τον Μάιο του 2021.

Συγκεκριμένα, προβλέψαμε ότι για το έτος αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022 τα μισθωτήρια θα πρέπει να είναι ηλεκτρονικά. Η αλλαγή αυτή θα παραμείνει. Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα διαφάνειας και αξιοπιστίας.

Μια σειρά, όμως, αντικειμενικών δυσκολιών, που δεν επιτρέπουν στους παραγωγούς να συμμορφωθούν με αυτές τις διαδικασίες, με οδηγούν ώστε φέτος να επιτρέψω και τα χειρόγραφα μισθωτήρια, παράλληλα με τα ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένα, η μη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου στο σύνολο της χώρας, οι εκκρεμότητες που παρατηρούνται με τους αναδασμούς, η ύπαρξη σύνθετων κληρονομικών ζητημάτων, όπου πολλοί πολίτες δεν έχουν διευθετήσει, η εκκρεμότητα με την οριστικοποίηση των δασικών χαρτών, καθώς και η πανδημία και οι ιδιαιτερότητες που αυτή συνεπάγεται καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση των χειρόγραφων μισθωτηρίων για μια ακόμη χρονιά.

Θέλω, όμως, να είμαι σαφής. Απευθύνω έκκληση προς τους παραγωγούς να εμπιστευθούν τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια. Πρέπει όλοι μαζί να οδηγήσουμε την αγροτική παραγωγή μπροστά, και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της διαφάνειας και της αξιοπιστίας όλων έναντι όλων. Η ψηφιοποίηση είναι ένα τέτοιο εργαλείο. Σε κάθε περίπτωση, στο πλαίσιο της πολιτικής εξορθολογισμού θα υλοποιούμε εξαντλητικούς ελέγχους για την προάσπιση της νομιμότητας».

Εργαλεία ρευστότητας

Το σύγχρονο προφίλ του Έλληνα και της Ελληνίδας αγρότισσας

→ Ένα από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου είναι η στήριξη από την πλευρά της Πολιτείας της επιχειρηματικότητας με ρευστότητα. Τι έχετε πράξει στον συγκεκριμένο τομέα;

«Με την πολιτική μας δημιουργούμε το σύγχρονο προφίλ του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας και αναδεικνύουμε το αγροτικό επάγγελμα σε προϊόν ελεύθερης και συνειδητής επιλογής και όχι επιλογή ανάγκης για τους νέους μας. Σε αυτή τη λογική στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τη ρευστότητα στον αγροτικό τομέα με πόρους του ΠΑΑ.

- Εξασφαλίσαμε 480 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης για τη δανειοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων (διάρκεια αποπληρωμής από 1 έως 15 χρόνια).

- Ενεργοποιήσαμε το Ταμείο Μικροπιστώσεων, ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χορήγηση δανείων για επενδύσεις και κεφάλαιο κίνησης έως 25.000 ευρώ.

- Ψηφίσαμε τη δυνατότητα των παραγωγών να μπορούν να λαμβάνουν δάνεια έως 25.000 ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, χωρίς την υποχρέωση προσκομιδής ασφαλιστικής ενημερότητας έως και τις 31/12/2022».

→ Ωστόσο, κύριε υπουργέ, γνωρίζετε καλά ότι το «εργαλείο» που βοηθά τους παραγωγούς σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα είναι η “Κάρτα του αγρότη”. Τι γίνεται με το ζήτημα αυτό; Πότε θα ενεργοποιηθεί;

«Με συντονισμένες ενέργειες φέρνουμε ταχύτερα φέτος την ενεργοποίηση της “Κάρτας του αγρότη”, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και της οικονομικής δυσπραγίας που επιφέρουν στον αγροτικό κόσμο τα αυξημένα κόστη παραγωγής, ιδιαίτερα το αυξημένο κόστος των αγροτικών εφοδίων για την τρέχουσα παραγωγική περίοδο. Θυμίζω ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια (2020 και 2021) είχαμε προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση των παραγωγών, σε μεταγενέστερες όμως ημερομηνίες (30/3/2020 και 18/3/2021 αντίστοιχα).

Φέτος, η Τράπεζα Πειραιώς, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα που σας εξέθεσα προηγουμένως, θα ξεκινήσει την υποδοχή των αιτημάτων για νέες Κάρτες του Αγρότη την Τρίτη 8/2/2022. Αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για να είμαστε συνεχώς στο πλευρό του Έλληνα αγρότη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News