Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Συνεδριάζει στη Λότζια για τα δημοτικά τέλη και φόρους

Κρήτη
Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου: Συνεδριάζει στη Λότζια για τα δημοτικά τέλη και φόρους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δια ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα

Συνεδρίαση για τον καθορισμό συντελεστών Δημοτικών Τελών και Φόρων για 2022 θα πραγματοποιήσει το δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου, στη Λότζια και κεκλεισμένων των θυρών.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου:

«Συνεδριάζει δια ζώσης και κεκλεισμένων των θυρών το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 17.55. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «Ελ. Βενιζέλος» στη Λότζια με ένα θέμα:

- Καθορισμός συντελεστών Δημοτικών Τελών και Φόρων για το έτος 2022 (απόφαση 1153/2021 Οικονομικής Επιτροπής).»

«Άκυρο» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο δήμο Ηρακλείου για τα νέα δημοτικά τέλη

Υπενθυμίζεται η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Κρήτη αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο Ηράκλειο για τις επερχόμενες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη από την νέα χρονιά, η οποία προέβλεπε μικρότερες αυξήσεις στα τέλη, έναντι της εισήγησης της δημοτικής αρχής.

Η αντιπρόταση της αντιπολίτευσης (5 παρατάξεις της αντιπολίτευσης Ηράκλειο 3.7.5», «Ενεργοί Πολίτες», «Συνεργασία για το Ηράκλειο», «Σύμπραξη Δημοτών» και «Ηράκλειον Αξίζει), η οποία έφερνε μικρή επιβάρυνση ύψους 0,05 λεπτών για τα νοικοκυριά και τα επαγγελματικά τιμολόγια, έναντι της πρότασης της δημοτικής Αρχής, η οποία προέβλεπε μεγαλύτερες αυξήσεις, ύψους 32% για τα νοικοκυριά και 20%- 55% για τις επιχειρήσεις, σήμερα βρίσκεται στον «αέρα», όπως και κατ' επέκταση ο οικονομικός προγραμματισμός του δήμου, καθώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης την ακύρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω απόφαση καθορισμού των δημοτικών τελών του 2022 είχε υπεψηφιστεί στις 6 Δεκεμβρίου από το δημοτικό συμβούλιο. Η πλευρά του δήμου Ηρακλείου έχει  βεβαίως την δυνατότητα να προσφύγει μέσα στο χρονικό  διάστημα 1 μήνα  κατά της απορριπτικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην αρμόδια ειδική επιτροπή του άρθρου 152. Ωστόσο  φαίνεται ότι από πλευράς δημοτικής αρχής έχουν ξεκινήσει ήδη οι διεργασίες και διαδικασίες προκειμένου να επανέλθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό, προφανώς,  την λήψη  νέας, διορθωτικής απόφασης μετά το άκυρο της Αποκεντρωμένης ...

Η ακυρωτική απόφαση της Αποκεντρωμένης

Στη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης , με  την οποία ακυρώνεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου για τον καθορισμών των δημοτικών τελών  για το 2022 αναφέρεται:

'Ακυρώνουμε την αριθμ. 323/2021 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου που αφορά στον καθορισμό των συντελεστών των δημοτικών τελών και φόρων για το έτος 2022 καθώς με αυτήν δεν τηρείται η αρχή της ανταποδοτικότητας και ειδικότερα:

α) δε συμπεριλαμβάνεται στις προβλεπόμενες δαπάνες το ποσό των 1.374.815,20€, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν.4819/2021, το οποίο πρέπει να καταβληθεί στον ΕΣΔΑΚ σύμφωνα με το υπ’ αρίθμ. 2061/16-08-2021 έγγραφό του και τις διατάξεις της υπ’ αριθμ. Α.Π.:ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/122057/2478/20-12-2021 εγκυκλίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας

β) προβλέπεται περικοπή εξόδων ύψους 500.000,00€ στη μισθοδοσία της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας δίχως να προσδιορίζεται πως θα επιτευχθεί αυτή, καθώς σύμφωνα με το υπ’αριθμ. 112743/2021 έγγραφο του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού οι συγκεκριμένες δαπάνες είναι ανελαστικές

γ) προβλέπεται η ενίσχυση των ανταποδοτικών εσόδων από τμήμα των εσόδων του τέλους λαϊκών αγορών που προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.4264/2014 κατά παράβαση των διατάξεων της υπ’ αριθμ. 55040/21-07-2021 Κ.Υ.Α. στις οποίες ορίζεται ότι το ως άνω τέλος εγγράφεται στον ΚΑ 0122 στον οποίο δεν εγγράφονται έσοδα που αφορούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες.

Περαιτέρω, μειώνεται ο δημοτικός φόρος χωρίς νόμιμη, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση καθώς η αιτιολογία που αναφέρεται στην απόφαση συνδέει εσφαλμένα τη μείωση του δημοτικού φόρου, ο οποίος δεν αποτελεί ανταποδοτικό έσοδο, με το θέμα των ειδικευμένων εσόδων της υπηρεσίας καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού'.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News