Τουρισμός στην Κρήτη: Μείωση έως και 90% στις προκρατήσεις

Κρήτη
Τουρισμός στην Κρήτη: Μείωση έως και 90% στις προκρατήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατακόρυφη μείωση καταγράφηκε στις προκρατήσεις του Δεκέμβρη και συγκεκριμένα κατά 90% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020

Κάτω κατά 90% έχουν πέσει οι προκρατήσεις του Δεκεμβρίου του 2021 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020, όπως υποστηρίζουν τουριστικοί παράγοντες της Κρήτης, καθώς η μετάλλαξη «Όμικρον» έφερε ανησυχία στην κοινωνία των πολιτών, με άμεση συνέπεια να απειλείται με έμμεσο τρόπο το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας και της Κρήτης. Παρά την αδιαμφισβήτητη επιτυχία που είχε ο ελληνικός τουρισμός ως αντιστάθμισμα της κακής οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα μας ένεκα της πανδημίας, η μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να τινάξει τα πάντα στον αέρα. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Τουρισμός, Βασίλης Κικίλιας, κάνει λόγο για μια αρκετά μεγάλη τουριστική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα δίδαγμα που μάθαμε τα τελευταία δύο χρόνια είναι πως η υγειονομική κρίση επηρέασε βασικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως ο τουρισμός. Ο τουρισμός ήταν η βασική πηγή εσόδων και απασχόλησης κατά τη διάρκεια των πέτρινων χρόνων της οικονομικής κρίσης. Η υγειονομική κρίση όμως αποσταθεροποίησε το ελληνικό τουριστικό προϊόν, καθώς ο αντίκτυπός της επηρέασε την ψυχολογία των τουριστών. Εύλογα ο κάτοικος του εξωτερικού δεν επιθυμεί να έρθει για λόγους τουρισμού ή ψυχαγωγίας σε μια χώρα που φέρει βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Πέρυσι είχε ξεκινήσει με αρκετά αργά βήματα ο εμβολιασμός και η ψυχολογία του τουρίστα τον Δεκέμβριο του 2020 ήταν ελαφρώς θετικότερη σε σχέση με την ψυχολογία που είχε τον Φεβρουάριο του 2020, όταν ήρθε η πανδημία στη χώρα μας. Ο φετινός Δεκέμβριος έκλεισε με αρνητικό πρόσημο, αφού οι προκρατήσεις έπεσαν ραγδαία και πιο συγκεκριμένα κατά 90% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020. Αιτία ήταν η μετάλλαξη «Όμικρον», που προέρχεται από την Μποτσουάνα.

Επικοινωνώντας με τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού έκαναν σαφές πως οι προκρατήσεις έχουν μια καθοδική πορεία σε βαθμό που να αγγίζει το 90% σε σχέση με τον Δεκέμβριο πέρυσι.

«Εδώ και έναν ολόκληρο μήνα έχουν σταματήσει οι προκρατήσεις. Εν μέρει, η μετάλλαξη “Όμικρον” μπορεί να απειλήσει τη φετινή τουριστική χρονιά. Κανείς ωστόσο δεν είναι προφήτης και δεν μπορεί να εξάγει εύκολα και βέβαια συμπεράσματα. Έχει προκαλέσει ζημιά. Στην Κρήτη έχουν πέσει οι προκρατήσεις κατά 90% τον Δεκέμβριο του 2021 σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2020», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μάνος Τσακαλάκης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης, υποστήριξε: «Έχουν πέσει αρκετά οι προκρατήσεις. Είχαμε μια καλή ροή κρατήσεων μέχρι τη στιγμή που “έσκασε” η μετάλλαξη “Όμικρον”. Σταμάτησε η ροή κρατήσεων και όλοι αναμένουν να δουν την εξέλιξη της “Όμικρον” και κατά πόσο είναι μεταδοτική ή επικίνδυνη (με ήπια ή βαριά συμπτώματα) μετάλλαξη. Αναλόγως, οι τουρίστες θα προχωρήσουν σε προκρατήσεις, δηλαδή κρατήσεις με εκπτωτικές κρατήσεις. Ο τουρίστας έχει το δικαίωμα να ακυρώσει ή να χρησιμοποιήσει τα λεφτά για την κράτηση αυτή και να πάει κάπου αλλού, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Είχαμε αρκετές προκρατήσεις. Έτρεξαν πολλοί για να πάρουν αυτήν την έκπτωση και να κλείσουν διακοπές για το 2022. Σταμάτησε η ροή των κρατήσεων, γιατί αναμένουν να δουν την πορεία της πανδημίας. Δεν πρέπει να θριαμβολογούμε και δεν πρέπει να απογοητευτούμε. Φαίνεται μέχρι στιγμής πως η μετάλλαξη “Όμικρον” δεν είναι τόσο επικίνδυνη και θα ξαναρχίσει η ροή κρατήσεων, η οποία θα είναι πιο ογκώδης».

Υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις – «Βλέπουν» τουρισμό από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο

Την ίδια στιγμή, αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Τουρισμός Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος πριν λίγες ημέρες, μέσα από τον τηλεοπτικό φακό του ΣΚΑΪ, υποστήριξε ότι η φετινή σεζόν θα είναι 9μηνη, θα ξεκινήσει 2 Μαρτίου του 2022 και θα τελειώσει 30 Νοεμβρίου. Πρόκειται ασφαλώς για μια αισιόδοξη εκτίμηση, εάν αναλογιστούμε πως για το 2021 ο τουρισμός ξεκίνησε τον Μάιο, αλλά τα ουσιαστικά κέρδη ήρθαν στις αρχές του Ιούλη. Μάλιστα, την άποψη πως πρέπει να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος έσπευσε να την επαναλάβει ο υπουργός Τουρισμός κ. Κικίλιας σε συνέντευξη στο CNN Greece, όπου προσδιόρισε ως στρατηγικούς στόχους του ελληνικού τουρισμού την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, μέσα από τη στήριξη των χειμερινών προορισμών και του city break σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, αλλά και, όπως έχει τονίσει ο πρωθυπουργός, την ανάπτυξη ενός νέου βιώσιμου μοντέλου τουρισμού, που θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ο κ. Τσακαλάκης, από την πλευρά του, υποστήριξε πως ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι εφικτό εάν ληφθούν υπόψη ρεαλιστικά δεδομένα για το 2022.

«Οι περισσότεροι τουριστικοί πράκτορες έχουν ακυρώσει τον Απρίλιο. Η ΤUI ακύρωσε 33.000 πτήσεις από το πρόγραμμά της. Παραμένουμε αισιόδοξοι, αλλά να μη μας διαφεύγει το γεγονός ότι η μετάλλαξη “Όμικρον” μπορεί να προκαλέσει τεράστια ζημιά. Σε κάθε περίπτωση, είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις. Οι ίδιοι οι λοιμωξιολόγοι δε γνωρίζουν τη μεταδοτικότητα και την επικινδυνότητα της μετάλλαξης, επομένως όλα είναι έωλα», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

Ο κ. Βλατάκης, με τη σειρά του, υποστήριξε πως «προγραμματισμός γίνεται. Εάν τα καταφέρουμε, θα το δούμε με την πορεία της πανδημίας».

Είναι άξιο αναφοράς πως, σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, όλοι οι χειμερινοί προορισμοί σε τουριστικές περιοχές έχουν πληρότητα 100%, ενώ σε μη τουριστικές περιοχές η πληρότητα είναι επίσης σε υψηλά επίπεδα, 80-100%. Τέλος, ο υπουργός ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι τις τελευταίες 10 μέρες έγιναν δύο συμφωνίες με τουριστικούς πράκτορες από τη Σουηδία και τη Γερμανία, για να στείλουν 50% παραπάνω τουρίστες το φθινόπωρο του 2022.

(φωτογραφία: pixabay)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News