Λέκκας για τους νέους σεισμούς: Παρακολουθούμε την ισχυρή δραστηριότητα στην Κρήτη (vid)

Κρήτη
Λέκκας για τους νέους σεισμούς: Παρακολουθούμε την ισχυρή δραστηριότητα στην Κρήτη (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είμαστε σε μία γενικότερη διεργασία διέγερσης στην Κρήτη, η οποία είναι εμφανής και δεν προμηνύει ούτε μπορούμε να εκτιμήσουμε το τι επακόλουθο θα έχει και τι μπορεί να εμφανιστεί από εδώ και πέρα», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας

Οι δύο σεισμοί που εκδηλώθηκαν την Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου, μεγέθους 5,3 και 5,7 βαθμών της κλίμακας Ριχτερ, στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, σε ένα εστιακό βάθος της τάξης των 40 και 60 χιλιομέτρων αντίστοιχα, εντάσσονται στο μέτωπο του ελληνικού τόξου και είναι ταυτόσημοι, καθώς εκδηλώθηκαν στο ίδιο πλαίσιο», τόνισε ο προεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθυμμιος Λέκκας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, οι δύο σεισμοί είναι μεμονωμένοι, δηλαδή δεν ακολουθούνται από μετασεισμική ακολουθία. Ερωτηθείς εάν οι σεισμικές δονήσεις συνδέονται με την σεισμική ακολουθία στο Αρκαλοχώρι, ο κ. Λεκκάς απάντησε οτι «οι δύο σημερινοί σεισμοί είναι τελείως ανεξάρτητοι από την σεισμική δραστηριότητα και ακολουθία στο Αρκαλοχώρι, η οποία εξελίσσεται εδώ και περίπου 4 μήνες. Επίσης, είναι ανεξάρτητοι και από τον σεισμό στη Ζάκρο, αλλά και από τις άλλες περιοχές, στις οποίες εκδηλώθηκαν δονήσεις το τελευταίο διάστημα, τόσο στην Κρήτη όσο και στην ευρύτερη περιοχή» και επανέλαβε ότι «εκείνο το οποίο πρέπει να πούμε είναι ότι δεν υπάρχει συσχέτιση με το Αρκαλοχώρι».

Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ο κ. Λεκκας επεσήμανε ότι η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία δύο χρόνια «διερευνά τους ισχυρούς μετασεισμούς σε όλη την Κρήτη και στο χερσαίο χώρο και στο θαλάσσιο και αυτό μας δείχνει ότι είμαστε σε μία γενικότερη διεργασία διέγερσης στην Κρήτη, η οποία είναι εμφανής και δεν προμηνύει ούτε μπορούμε να εκτιμήσουμε το τι επακόλουθο θα έχει και τι μπορεί να εμφανιστεί από εδώ και πέρα».

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το μέγεθος του τελευταίου σεισμού ήταν 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το βάθος 74.9 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο βρέθηκε στα 39 χλμ. νοτιοδυτικά της Άρβης. Η νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, έγινε αισθητή κυρίως στο νότιο τμήμα της Ανατολικής Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί, η πρώτη σεισμική δόνηση μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 07:00, με επίκεντρο σχεδόν στην ίδια περιοχή, στον θαλάσσιο χώρο 48 χλμ. νοτιοδυτικά της Άρβης στην Κρήτη. Χωρίς να γίνει καταγραφεί ζημιών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News