ΠΕΔ Κρήτης: Ειδικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση

Κρήτη
ΠΕΔ Κρήτης: Ειδικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόταση για υπαγωγή των Δήμων και των ΔΕΥΑ σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%, μεταξύ άλλων

Έκτακτη χρηματοδότηση και ειδικά μέτρα στήριξης των ΟΤΑ, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη λαίλαπα τής υπό εξέλιξη ενεργειακής κρίσης, ζητά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης από τα συναρμόδια υπουργεία.

Στο σχετικό έγγραφο της ΠΕΔ Κρήτης, που υπογράφεται από τον πρόεδρο Γιάννη Κουράκη, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαρινάκη και τον γραμματέα Γιάννη Μαλανδράκη, προτείνεται η υπαγωγή των Δήμων και των ΔΕΥΑ σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής, η μείωση του ΦΠΑ στο νερό από το 13% στο 6%, η αντιστοίχιση της τιμής του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης με εκείνες των ΤΟΕΒ, η παροχή κινήτρων για ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, ενώ ως μονόδρομος θεωρείται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία η έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ.

«Αξιότιμοι κύριοι, η “σφοδρότητα” με την οποία η ενεργειακή κρίση πλήττει τους πολίτες και τις επαγγελματικές δραστηριότητες με τη συνεχιζόμενη αλματώδη αύξηση του ενεργειακού κόστους ανατρέπει τα οικονομικά δεδομένα των ΟΤΑ και των ΔΕΥΑ και αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη επιβάρυνση για τα νοικοκυριά, τους αγρότες και τις επιχειρήσεις.

Η ΠΕΔ Κρήτης έχει ήδη καταθέσει πρόταση δέσμης μέτρων που θεωρούμε ότι μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των νέων δυσκολιών, κατά τρόπο αποτελεσματικό και απόλυτα δίκαιο.

* Υπαγωγή των ΔΕΥΑ και των Δήμων σε τιμολόγια ρεύματος χωρίς ρήτρα αναπροσαρμογής και συμπερίληψή τους στους δικαιούχους μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ.

* Μείωση του ΦΠΑ στο νερό από 13% στο 6%, ούτως ώστε να μη μετακινηθεί το λειτουργικό κόστος στους καταναλωτές.

* Η τιμή του ρεύματος για καταναλώσεις άρδευσης να είναι αντίστοιχες στα τιμολόγια των ΤΟΕΒ.

* Ουσιαστικά κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, όπως αυτές θεσπίζονται μέσω του Νόμου 4513/2018, με θεσμικές αλλαγές που θα διευκολύνουν και θα επιταχύνουν την αδειοδότηση και σύνδεσή τους με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

* Εφαρμογή των κανόνων ίσης μεταχείρισης για όλους τους χρήστες αρδευτικού ύδατος σύμφωνα με το υπ’ αριθ. 2295/26.6.2013 έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το υπ’ αριθ. 110646/15.10.2013 έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

* Η πρόβλεψη και η υλοποίηση άμεσα χρηματοδοτικών εργαλείων κάνοντας χρήση των πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης, προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τέτοιων εγχειρημάτων με ευνοϊκούς όρους, χρήζει άμεσης διευθέτησης.

* Τέλος, η έκτακτη χρηματοδότηση των ΟΤΑ αποτελεί μονόδρομο για να αντιμετωπίσουν μέρος των επιβαρύνσεων που προκύπτουν και από την ενεργειακή κρίση», αναφέρει η ΠΕΔ στο έγγραφο που κοινοποίησε συνάμα στους βουλευτές και στους δημάρχους της Κρήτης.

(Φωτογραφία αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News