«Όχι» στο νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ηρακλείου για το 2022 είπε χθες η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς τη σχετική εισήγηση της δημοτικής Αρχής καταψήφισαν 5 δημοτικές παρατάξεις (“Ηράκλειο 3.7.5”, “Ενεργοί Πολίτες”, “Λαϊκή Συσπείρωση”, “Συν+ΠΡΑΞΗ Δημοτών” και “Ηράκλειον Αξίζει”), ενώ απείχε η παράταξη “Συνεργασία για το Ηράκλειο” με επικεφαλής τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που είχε αποχωρήσει νωρίτερα από την αίθουσα εκφράζοντας γενική πολιτική διαμαρτυρία κατά της δημοτικής Αρχής.
Βεβαίως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τεχνικό πρόγραμμα της νέας χρονιάς, με βάση το παράδοξο θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει μετά από κυβερνητικές τροπολογίες, μπορεί να καταψηφίστηκε πολιτικά χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο, ωστόσο θα ισχύσει κανονικά θεσμικά λόγω του ότι δεν υπήρξε διαφορετική αντιπρόταση προγράμματος.
Η χθεσινή εκρηκτική συζήτηση γύρω από το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για τη νέα χρονιά σφραγίστηκε από τη σφοδρή αντιπαράθεση συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης (όπου δεν έλειψαν μάλιστα και οι μετωπικές προσωπικές επιθέσεις, όπως αυτή του Πέτρου Ινιωτάκη κατά του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη), τις αιχμές κατά της δημοτικής Αρχής για συγκλίσεις στα τεχνικά προγράμματα των προηγούμενων ετών, που στην πράξη όμως εξελίχτηκαν τελικά σε εις βάρος τους εμπαιγμό, αλλά και τις αιχμές εκ μέρους της δημοτικής Αρχής κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
Εν μέσω πάντως σφοδρής αντιπαράθεσης και διαξιφισμών με εκατέρωθεν βαριές αντεγκλήσεις, η εκρηκτική συζήτηση γύρω από το νέο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου έβγαλε και ειδήσεις. Μια είδηση που βγήκε, και μάλιστα διά στόματος του Ευριπίδη Κουκιαδάκη, λίγο προτού αποχωρήσει από την αίθουσα, ήταν ότι η Επιτροπή του άρθρου 152, στην οποία κατέφυγε η Λότζια προσβάλλοντας τις ακυρωτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αποφάνθηκε υπέρ της πλευράς του Δήμου για το έργο διαμόρφωσης του δημοτικού ακινήτου μπροστά στις φυλακές. Εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσει η μόνιμη στέγαση της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού.
Οι εισηγήσεις
Ο πρώτος εισηγητής, ο αντιδήμαρχος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Γιώργος Σισαμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μετά τις υποδείξεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης άλλαξε η δομή του τεχνικού προγράμματος. Πέρυσι ήταν 45,5 εκατ. ευρώ, φέτος είναι 28 εκατ. ευρώ. Δεν περιλαμβάνει προγραμματικές συμβάσεις, προμήθειες έργων και απαλλοτριώσεις. Έτσι φαινομενικά, λοιπόν, μοιάζει μειωμένο κατά 15 εκατ. ευρώ, αλλά αν το δούμε συγκριτικά, ως έργα, το περσινό τεχνικό πρόγραμμα ήταν ύψους 25 εκατ. ευρώ. Το νέο τεχνικό πρόγραμμα ακουμπά σε τρεις καίριους πυλώνες: σε έναν “έξυπνο” Δήμο, έναν Δήμο με ανθεκτικές υποδομές και έναν Δήμο με ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα».
Αιχμές Αναστασάκη
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, εξαπέλυσε ευθείες αιχμές κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. «Είχαμε τον COVID, ήρθε και ο σεισμός του Αρκαλοχωρίου που μας άλλαξε πραγματικά τα... “φώτα” στην Τεχνική Υπηρεσία, και έχουμε τις θεσμικές αλλαγές στο καθεστώς των δημόσιων έργων. Σε κάθε μεγάλο έργο σχεδόν, έχουμε προσφυγή. Πολλές προσφυγές μάλιστα πάνε και στο Εφετείο. Η διαδικασία τραβά 5, 6 έως και 9 μήνες. Και μέσα σε όλα αυτά έχουμε και τη... σχέση μας με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αξιολογείται κάθε φορά από την Επιτροπή του άρθρου 152. Συνήθως βέβαια δικαιωνόμαστε για τον σχεδιασμό μας και τις αποφάσεις μας, αλλά εντωμεταξύ έχουμε υποστεί τις καθυστερήσεις και την εμπλοκή», επισήμανε ο Γιάννης Αναστασάκης, σημειώνοντας: «Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από σημαντικό δημοτικό έργο που ξεκίνησε προ 20ετίας - και πρέπει να το πούμε - φτάνουμε στο τέλος της “αλυσίδας”. Μένει η ανάπλαση στην πλατεία Ελευθερίας, όπου εισακούστηκε η θέση της αντιπολίτευσης και χωρίσαμε το έργο σε δύο στάδια: σε συντήρηση και σε έναν αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε και την πλατεία Ελευθερίας και τη λεωφόρο Καλοκαιρινού στην τρέχουσα περίοδο. Μεγάλο στοίχημα επίσης είναι να κάνουμε χρήσεις πολιτισμού σε ετοιμόρροπα διατηρητέα. Αναφέρω ενδεικτικά: Μέγαρο Κοθρή, φάμπρικα Ανωγειανάκη, Τρανταλλίδειο, στοά Μακάσι και αραβοβυζαντινό τείχος».
Σφοδρά πυρά Γ. Κουράκη
«Μόνο από την εισαγωγή των δύο εισηγητών αντιδημάρχων αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως ότι ούτε οι ίδιοι δεν είναι ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του τεχνικού προγράμματος. Ο ένας εισηγητής είπε το “τι ωραία πόλη που πρέπει να κάνουμε”. Ο άλλος μάς παρέθεσε τις μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν. Θέλει σχέδιο, διεκδίκηση, αγώνα. Όχι μας φταίει τη μια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την άλλη ο άλλος. Η Αποκεντρωμένη αποφασίζει για τη νομιμότητα, όχι τη σκοπιμότητα. Υπάρχει η εντός, η εκτός τειχών πόλη και οι αγροτικές περιοχές. Πού είναι το αναπτυξιακό πλάνο σε αυτό το τρίπτυχο;
Το πρώτο και κρίσιμο στοιχείο είναι η πολεοδομία-χωροταξία. Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια στην εφαρμογή του σχεδίου πόλης. Υπάρχει αυτό; Την πρώτη χρονιά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης συνεννοηθήκαμε με καλή διάθεση. Κάναμε σύγκλιση και ψηφίσαμε κοινό τεχνικό πρόγραμμα. Και τι είδαμε στην πορεία; Ούτε ένα έργο δεν προχωρήσατε από αυτά που είχαμε βάλει ως αντιπολίτευση. Πρέπει να σέβεστε και τους άλλους. Να σέβεστε την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5” Γιάννης Κουράκης.
Αιχμές Ηλ. Λυγερού
«Μας έχετε δώσει ένα πρόγραμμα έργων, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί οι όποιες προτάσεις της αντιπολίτευσης των τελευταίων δύο χρόνων. Χάθηκε π.χ. η πρόταση της παράταξής μας για δομή αστέγων... Η πρότασή μας για τη δομή για την τρίτη ηλικία. Μια άλλη πρότασή μας, ενδεικτικά, ήταν το έργο διαμόρφωσης της εισόδου μπροστά στο ΙΤΕ. Δεν το βλέπουμε το έργο αυτό στον φετινό προϋπολογισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ψηφίσει έργα για να ενταχθούν στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Είστε υποχρεωμένοι να τις γράφετε τουλάχιστον τις προτάσεις που έχουν ψηφιστεί, αν όχι να τις υλοποιείτε, αφού δεν έχετε τέτοια διάθεση. Σας ενδιαφέρει τελικά να υπάρχει αντιπολίτευση ή σας ενδιαφέρει απλώς να επιβάλετε με νομικό και παρα-νομικό τρόπο τα δικά σας “θέλω” και μόνο;», ανέφερε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός.
«Κουβεντιάζουμε τις προτεραιότητες - μέσα στα στενά πλαίσια ενός ασφυκτικού νομικού πλαισίου και μιας αντιλαϊκής πολιτικής, διαχρονικά, των κυβερνήσεων πολιτικής που θέλει τους Δήμους φοροεισπράκτορες. Τι να τα κάνουμε τα έργα αποτυπωμένα σε μια κόλλα χαρτί; Λέτε κι εσείς και οι άλλες παρατάξεις για ανάπτυξη. Ανάπτυξη από ποιον και για ποιον, όμως; Το τεχνικό πρόγραμμα δεν έχει καμία σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των Ηρακλειωτών», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Δημήτρης Βρύσαλης.
«Δύο χρόνια λέμε ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα και δυστυχώς δεν ακούτε την αντιπολίτευση. Τις δύο προηγούμενες φορές είχαμε καταψηφίσει το τεχνικό πρόγραμμα διότι δεν είχατε την τόλμη να εισακούσετε προτάσεις μας. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Η εποχή των δημαρχιών Κουράκη, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει, άφησε σφραγίδα - παραλιακή, πεταλοειδής... Εσείς τι σφραγίδα θα αφήσετε; Στα 8 χρόνια τι έχουμε; Μονάχα την ανάπλαση του κέντρου; Ποια είναι η σφραγίδα σας, κύριε Αναστασάκη, που εσείς έχετε καθορίσει όλα αυτά τα χρόνια το αναπτυξιακό πλάνο; Σας άκουσα βέβαια να κάνετε εισήγηση και να μιλάτε χαμηλά, επιφυλακτικά... Και δεν είδα και υποστήριξη στο έργο σας από τους υπόλοιπους αντιδημάρχους», τόνισε ο επικεφαλής της “Συν+ΠΡΑΞΗΣ Δημοτών” Πέτρος Ινιωτάκης.
Σκληρή τοποθέτηση του δημάρχου - Τι απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης
Κλείνοντας τη συζήτηση, ο δήμαρχος Ηρακλείου απάντησε σε σκληρή γλώσσα στα επικριτικά πυρά της αντιπολίτευσης.
«Είδα ότι η συζήτηση έφτασε μέχρι τα ολυμπιακά έργα. Είναι παραβίαση ανοιχτών θυρών το ότι δεν έχουμε αναγνωρίσει το έργο της δημοτικής Αρχής. Εγώ μάλλον ζω σε άλλη πόλη και δεν αντιλαμβάνομαι πράγματα. Μα τέτοια γενική αποδοκιμασία; Δεν είναι έργο τα 17 απορριμματοφόρα συν άλλα 8 στην Υπηρεσία Καθαριότητας; Έμεινα ενεός ακούγοντας για τη δομή αστέγων. Φυσικά χρειάζεται καλύτερη. Αλλά όχι να ακούμε πως δεν έχουμε δομή αστέγων ή ότι κοιμούνται άνθρωποι με δική μας ευθύνη στον δρόμο... Είναι ειδικές περιπτώσεις.
Λέτε δεν τελειώσαμε τίποτε. Να σας πω πρόχειρα: ΚΔΑΠ, πάρκο Γεωργιάδη, βρεφονηπιακός στις Μεσαμπελιές, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που τελειώνει τώρα... Έργα που τελείωσαν και τα βλέπουν οι δημότες».