Πολυτεχνείο Κρήτης: «Στοίχημα» η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα απόβλητα (βίντεο)

Κρήτη
Πολυτεχνείο Κρήτης: «Στοίχημα» η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα απόβλητα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μετατροπή των λυμάτων σε αέριο για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια - Στην ΔΕΥΑΡ η υλοποίηση του πρωτοποριακού προγράμματος του Πολυτεχνείου Κρήτης

Ένα μεγάλο «στοίχημα» έχει θέσει το τελευταίο διάστημα το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς μέσω ενός καινοτόμου προγράμματος ποντάρει στην εξοικονόμηση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.

Όπως εξηγεί στην ΚΡΗΤΗ ΤV, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου, Πέτρος Γκίκας η ηλεκτρική ενέργεια που θα παραχθεί από την επεξεργασία των λυμάτων που καταλήγουν στον βιολογικό καθαρισμό στο Ρέθυμνο, θα είναι προς όφελος της ΔΕΥΑΡ δεδομένου ότι η δυνατότητα αυτή θα μπορεί να αξιοποιηθεί και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ως αναφέρει το ρεπορτάζ, το καινοτόμο πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και εστιάζει στην εξοικονόμηση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα απόβλητα. Πρόκειται για το πρωτοποριακό πρόγραμμα που υλοποιεί το Πολυτεχνείο Κρήτης στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑ στο Ρέθυμνο.

Στους χώρους της δημοτικής επιχείρησης η ομάδα του καθηγητή από το Πολυτεχνείο, Πέτρου Γκίκα, έχει ήδη εγκαταστήσει τον κατάλληλο εξοπλισμό μέσω του οποίου, τα λύματα επεξεργάζονται, μειώνεται κατά πολύ η υγρασία τους, μετατρέπονται σε αέριο, το οποίο στην συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος της ΔΕΥΑΡ.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενεργειακή αξιοποίηση των βιοστερεών με χρήση συνδυασμού των πρωτοποριακών τεχνολογιών για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Μέθοδοι οι οποίοι παρουσιάστηκαν από τον ίδιο τον καθηγητή σε ομάδα φοιτητών του Πολυτεχνείου που βρέθηκε στην ΔΕΥΑΡ, στην οποία μάλιστα έχει στηθεί και ένα σύγχρονο εργαστήριο σε τροχόσπιτο το οποίο καλύπτει τις ανάγκες του προγράμματος.

Συμπερασματικά είναι ένα εγχείρημα «τομή» που θα υπηρετήσει αποτελεσματικά δύο σημαντικούς άξονες τόσο στο περιβαλλοντικό, όσο και στο σκέλος της εξοικονόμησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ παράλληλα θα αποσυμφορήσει τη λειτουργία της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων της ΔΕΥΑΡ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News