Aθώες οι νηπιαγωγοί για το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Κρήτη
Aθώες οι νηπιαγωγοί για το μάθημα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αθώωση των τεσσάρων νηπιαγωγών που το 2018 είχαν μηνυθεί από γονέα επειδή μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα με την επιστημονική τους ονομασία, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων

Την αθώωση των τεσσάρων νηπιαγωγών που το 2018 είχαν μηνυθεί από γονέα επειδή μίλησαν στα παιδιά για τα γεννητικά όργανα με την επιστημονική τους ονομασία, αποφάσισε χθες Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων. Η εισαγγελέας της έδρας μάλιστα που εισηγήθηκε την αθώωση των κατηγορουμένων, τόνισε πως η υλοποίηση προγραμμάτων σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης συμβάλει στην αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις” αποτέλεσε την πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και την προστασία από την κακοποίηση, ωστόσο συνοδεύτηκε και από μια ατυχή ,όπως τη χαρακτήρισαν κύκλοι της εκπαίδευσης, αντίδραση γονέα. Ήταν αυτή που οδήγησε τις τέσσερις εκπαιδευτικούς της Κρήτης στα δικαστήρια των Χανίων και στο εδώλιο του κατηγορημένου, για βλάβη ψυχικής υγείας από αμέλεια.

Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες με τους εκπροσώπους δασκάλων και νηπιαγωγών να ζητούν την υπεράσπιση του δικαιώματος της παιδαγωγικής ελευθερίας. Οι τέσσερις κατηγορούμενες υποστήριξαν ότι υλοποίησαν το πρόγραμμα σύμφωνα με τις οδηγίες που τους είχαν δοθεί και ότι δεν παρατήρησαν την παραμικρή αλλαγή στη συμπεριφορά των νηπίων. «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο έργο της δικαιοσύνης όπως και εμείς θέλουμε οι γονείς να έχουν εμπιστοσύνη στο έργο των εκπαιδευτικών και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχες περιπτώσεις» δήλωσε λίγο πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Αντώνης Τσαλαπάκης.

Το πρόγραμμα είχε υλοποιηθεί σε σχολεία ολόκληρης της χώρας και στα Χανιά, στο 19ο Νηπιαγωγείο το 2018. Μάλιστα για την ενότητα το «Σώμα» είχε προηγηθεί σχετική ημερίδα για τους γονείς του εν λόγο σχολείου από τις τέως Σχολικούς Συμβούλους κ. Πόπη Κασσωτάκη και κ. Μαργαρίτα Γερούκη με θέμα «Προσωπική και κοινωνική ανάπτυξη- σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην πρώιμη ηλικία».

Ουδείς περίμενε ότι ένα πρόγραμμα πολύτιμο για την υγιή ανάπτυξη και την προστασία των παιδιών θα γινόταν αφορμή για να μπουν σε δικαστικές περιπέτειες τέσσερις νηπιαγωγοί . Όπως είπε χθες ο διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων κ. Νίκος Γιαννακάκης «το πρόγραμμα είχε δομηθεί και υλοποιηθεί με την έγκριση του Υπουργείου, ολοκληρώθηκε τότε και στη συνέχεια προέκυψε αυτή η αντίδραση».

Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων κ. Αντώνη Τσαλαπάκη « ο γονέας θεώρησε ότι το πρόγραμμα τάραξε το παιδί του και προχώρησε σε μήνυση. Ως εκπαιδευτική κοινότητα μας προκαλεί οργή και αγανάκτηση το γεγονός ότι ενώ προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο μέσα στη σχολική τάξη και να αγγίξουμε με προσοχή ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως είναι η σεξουαλική αγωγή, υπάρχουν γονείς που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο».

Ο πατέρας που θεώρησε πως το παιδί του “τραυματίστηκε ψυχολογικά.” είχε ήδη σπεύσει να καταφερθεί εναντίον τους ακόμα και μέσα στο σχολικό χώρο. Όπως θυμάται ο διευθυντής του 19ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων «σε μια επίσκεψη του πατέρα στο νηπιαγωγείο, με έντονο τρόπο και φωνές , ζητούσε το λόγο από μια από τις εκπαιδευτικούς. Μάλιστα χρειάστηκε να παρέμβω για να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις”, που έγινε αφορμή για τη δίωξη των εκπαιδευτικών, είχε αποσπάσει το βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας στη Σεξουαλική Αγωγή 2019, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη Σεξουαλική Υγεία.

Στα δικαστήρια Χανίων για να συμπαρασταθούν στις συναδέλφους τους βρέθηκαν χθες εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που υπερασπίστηκαν  την παιδαγωγική ελευθερία με βάση τις θεωρίες της μάθησης και καταδίκασαν κάθε προσπάθεια επέμβασης των γονέων στο εκπαιδευτικό έργο. Μάλιστα σε ανακοίνωση του ο Σ.Ε.Π.Ε. Χανίων υπογράμμισε για την υπόθεση πως «πρόκειται για παρέμβαση στο εκπαιδευτικό έργο και προσπάθεια τρομοκράτησης των συναδέλφων, οι οποίες ακολούθησαν το αναλυτικό πρόγραμμα του νηπιαγωγείου και τις σύγχρονες θεωρίες της μάθησης. Σε μια περίοδο που εξελίσσεται μια συντονισμένη επίθεση σε βάρος των εκπαιδευτικών από την πολιτική ηγεσία και επιχειρείται να τους επιρριφθούν όλες οι ευθύνες για τα δεινά της εκπαίδευσης, μέσω της αξιολόγησης, είναι ανάγκη να υπερασπιστούμε την παιδαγωγική ελευθερία με βάση τις θεωρίες της μάθησης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News