- O ρόλος των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή μετάβαση
- «Δε νοείται ανατολική Μεσόγειος χωρίς τα κοιτάσματα νότια και δυτικά της Κρήτης»
- «Η ελληνική κυβέρνηση να πιέσει για έρευνες ΦΑ»
- Οι εκτιμήσεις για παράταση της ενεργειακής κρίσης μέχρι τον Απρίλιο 2022
«Δεν νοείται Ανατολική Μεσόγειος χωρίς την Ελλάδα και χωρίς τα κοιτάσματα νότια και δυτικά της Κρήτης», τόνισε από τα Χανιά ο Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κωστής Σταμπόλης, στην ημερίδα του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ (ΙΤΕ/ΙΠΕ) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), με θέμα το ρόλο των υδρογονανθράκων στην ενεργειακή μετάβαση.
Όπως δήλωσε ο κ. Σταμπόλης, «τώρα που αντιμετωπίζουμε θέμα με το φυσικό αέριο και ο πρωθυπουργός μας έχει αρχίσει να μιλάει ήδη δειλά δειλά για αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να μη μείνουμε στα λόγια και μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Ελλάδα. Διότι δε νοείται Ανατολική Μεσόγειος χωρίς την Ελλάδα και χωρίς τα κοιτάσματα νότια και δυτικά της Κρήτης».
Στην ημερίδα που διοργανώθηκε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου κατατέθηκαν προβληματισμοί ως προς τα ασφυκτικά περιθώρια για την ενεργειακή μετάβαση που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ συμφωνήθηκε η ανάγκη αναθεώρησης. Μάλιστα, στελέχη πετρελαϊκών ινστιτούτων και ερευνητικών ιδρυμάτων τόνισαν ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει για να αρχίσουν το συντομότερο οι έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης.
Το φυσικό αέριο, ως σταθεροποιητής του ενεργειακού μείγματος, θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ταχύτατη ενεργειακή μετάβαση και δη για τους ερευνητικούς στόχους νότια της Κρήτης, οι οποίοι όπως σημείωσε ο Πρόεδρος – Εκτελεστικός Διευθυντής Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είναι περισσότεροι από τριάντα.
«Δεν υπάρχει θέμα αν διατηρείται το ενδιαφέρον, διότι η γεωλογική δομή των στόχων είναι παρόμοια με αυτή άλλων πεδίων στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και στην Κύπρο, που αποδεδειγμένα περιέχουν ποσότητες φυσικού αερίου», κατέληξε ο κ. Σταμπόλης.
Με το βλέμμα στραμμένο στις έρευνες για κοιτάσματα υδρογοναθράκων από την κοινοπραξία Total ,ExxonMobil , ΕΛΠΕ που εκτιμάται ότι έχει ακόμα περιθώριο ενός χρόνου για να ξεκινήσει, το Ινστιτούτο Πετρελαϊκής Έρευνας του ΙΤΕ και το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναδεικνύουν τη στρατηγική σημασία των ερευνών στην ενεργειακή μετάβαση. Στελέχη τους, που συμμετείχαν στην επιστημονική ημερίδα, εκτίμησαν ότι είναι θέμα χρόνου αλλά και πολιτικής στήριξης και βούλησης να ενθαρρύνουν τις εταιρίες να επιταχύνουν τις διαδικασίες, λαμβανομένου υπόψη ότι το φυσικό αέριο είναι συνεργός στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Αριστοφάνης Στεφάτος, έχοντας ήδη κάνει γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες να δοθούν κίνητρα στους επενδυτές να επιταχύνουν τη διενέργεια των ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης, παρέπεμψε στο ρόλο των ίδιων των εταιριών: «Υπάρχει μια ενεργειακή μετάβαση, υπάρχει μια αναθεώρηση στρατηγικής τοποθετήσεων πολλών εταιριών, αλλά το δικό μου μήνυμα είναι ότι σ αυτή τη μετάβαση η Ελλάδα έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα. Αποτελούμε έναν ελκυστικό τόπο για να προσελκύσουμε ενεργειακές επενδύσεις», σημείωσε ο κ. Στεφάτος.
Στην επιστημονική μερίδα για την ενεργειακή μετάβαση, τονίστηκε χαρακτηριστικά ότι «οι στόχοι που έχουν τεθεί για την Ε.Ε. μέχρι το 2030 να αλλάξει το ενεργειακό ισοζύγιο είναι εξωπραγματικοί». Χωρίς να αμφισβητείτε η σημασία των Α.Π.Ε. οι οποίες καλύπτουν γύρω στο 20% της ηλεκτρικής ενέργειας επισημάνθηκε ότι είναι δύσκολο να μεταβούμε στο 50% που ορισμένοι θέτουν ως στόχο μέσα σε δέκα χρόνια.
Σημειώνεται μάλιστα ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ισορροπία του συστήματος, διότι το υπόλοιπο ενεργειακό σύστημα - κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή - καλύπτεται από άνθρακα, φυσικό αέριο , πετρέλαιο και πυρηνική ενέργεια. Αυτό το οποίο θα πρέπει να επιδιωχθεί κατά τους ειδικούς αναλυτές, είναι μια πιο ισομερής κατανομή στο ενεργειακό ισοζύγιο και στο ισοζύγιο ηλεκτρικής ενέργειας έτσι ώστε να μην υπάρξουν οι αρνητικές επιπτώσεις που έχουν εμφανιστεί σήμερα με την απότομη άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου και κατ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας.
«Σίγουρα η ανθρωπότητα θα πάει προς τα εκεί, όμως ο τρόπος και ο δρόμος που έχει επιλεγεί, νομίζω ότι είναι πολύ προβληματικός και ελπίζω σύντομα να διορθωθεί πριν φτάσουμε σε πολύ πιο έντονες κρίσεις» υπογράμμισε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας, Νίκος Πασαδάκης.
«Όπως κάθε χρηματιστηριακή κρίση, η οποία μόλις τελειώσει ετοιμάζει το παιδάκι της ,την επόμενη της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πασαδάκης.
Στη σημασία του ΙΤΕ και του Ινστιτούτου Πετρελαϊκών Ερευνών που εδρεύει στο Πολυτεχνείο Κρήτης αναφέρθηκε ο βουλευτής Χανίων, Βασίλης Διγαλάκης: «Η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα τη στήριξη της .Μέσω του Ταμείου ανάκαμψης το ΙΤΕ θα λάβει 56 εκατομμύρια ευρώ μεταξύ των οποίων είναι και η χρηματοδότηση του κέντρου αειφόρου ενεργειακής μετάβασης εδώ στα Χανιά Κρήτης» είπε.
Τις εργασίες της ημερίδας παρακολούθησε και ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, ο οποίος αναφέρθηκε στις σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης. Όπως σημείωσε, «έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία και θα έλεγα τίθενται και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας να προσχωρήσει με επιτυχία αυτή η εκμετάλλευση για τη χώρα». Έγινε επίσης αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας υποδομών στα νότια της Κρήτης για την εξαγωγή του φυσικού αερίου όταν πια θα έχουν ανακαλυφτεί τα κοιτάσματα.